Kappa - przednie szyby,sterowanie
Kappa - przednie szyby,sterowanie
panowie mam pytanie odnośnie przednich szyb a w zasadzie ich sterowania,otóż w przywiezionej kappie przednie szyby są martwe,nie otwierają się ani z panelu kierowcy ani pasażera.po naciśnięciu na klawisz słychać przekaźniki ale szyby stoją.tylne otwierają się normalnie,ktos spotkał się z podobną usterką?
- Krzys
- Forumowicz/ka
- Imię: Krzysztof
Re: Kappa - przednie szyby,sterowanie
Bez wyjęcia mechanizmu raczej się nie obejdzie. W najlepszym wypadku wystarczy przesmarować w najgorszym mechanizm do wymiany.
Alan posprawdzaj czy one są wogóle popodpinane i zobacz czy są podpiete do "modułu komfortu" w tunelu środkowym - takie pudełeczko (zielone albo białe - jeśli dobrze pamiętam) w tunelu obok modułu od airbagu.
Sprawdź czy siłowniki są podłączone i czy dochodzi do nich napięcie po naciśnięciu przycisku.Alan pisze:panowie mam pytanie odnośnie przednich szyb a w zasadzie ich sterowania,otóż w przywiezionej kappie przednie szyby są martwe,nie otwierają się ani z panelu kierowcy ani pasażera.po naciśnięciu na klawisz słychać przekaźniki ale szyby stoją.tylne otwierają się normalnie,ktos spotkał się z podobną usterką?
Alfa Romeo 159 SW ti 2.0jtdm '09
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
Lancia Ypsilon 1.4 16V '06
Lancia Lybra SW 1.9JTD LX '01
Lancia Dedra SW 1.9TDS LS '97
Opel Corsa 1.2i JOY '93
Fiat 125p '87 + Fiat Argenta 2.0i '82 --> FIAT 125 2000 iniezione eletronica
* * * OBERSCHLESIEN... mein Vaterland * * *
Ten sterownik ma jedną wtyczkę dwu-pinową, plus/minus, sprawdź to jeśli jest to zamień z drugiej.Marcin_D pisze:Alan posprawdzaj czy one są wogóle popodpinane i zobacz czy są podpiete do "modułu komfortu" w tunelu środkowym - takie pudełeczko (zielone albo białe - jeśli dobrze pamiętam) w tunelu obok modułu od airbagu.
koledzy tego modułu to gdzie dokładnie szukać? po naciśnięciu przycisku a włączonym zapłonie słychać cykanie przekaźnika lampki lekko przygasną ale poza tym cisza
jeszcze nie sciagałem tapicerki
jeszcze nie sciagałem tapicerki
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Samuel
Zdejmij boczek z drzwi i sprawdź czy nie zacięła się prowadnica a najlepiej przesmaruj ją nawet jeżeli działa ok. jeśli prowadnica się nie zacięła sprawdź napięcie na kostce do siłownika, jeśli daliej nic to kostkę która łączy drzwi z budą a dalej to jest już tylko moduł. żeby dobrać się do modułu musisz od strony pasażera w tunelu na dole zdjąć klapkę.
Tel. 796-087-605
Jest: Delta HPE 1.9 TD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Szymon
W swojej kappie miałem problem z silnikiem szyby przedniej lewej. Dostała się do niego woda, rozkleiły się magnesy i nastąpiło zwarcie w silniku. Silnik do wymiany. Bez zdjęcia tapicery i sprawdzenia na krótko silnika i prądu, który dochodzi z modułu nic nie wymyślisz.
otwarłem ta klapkę pod kokpitem przy nogach pasażera eeeeeeeeeeeee....tam jest masa modułów 
nie widziałem żadnego z jedna wtyczka dwupinową a z białych tylko taki
za godzinę biorę sie za demontaż tapicerki

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak odkręcisz dwie śrubki to wyjmiesz zespół sterowania i tak może tam być alarm lub sterownik immo albo sama kostka do diody w nawiewie, dodatkowo sterownik ten co zrobiłeś foto(był od dołu przykręcony) i sterownik szyb, biały lub zielony.Alan pisze:otwarłem ta klapkę pod kokpitem przy nogach pasażera eeeeeeeeeeeee....tam jest masa modułów
zdjąłem tapicerkę,prąd jest w wtyczce silnika,z polaryzacja naprzemienną (góra ->dół) silniki martwe.Błogosławione allegro czas zacząć przegadać
ja mialem podobny problem,
zminilem modul i dzialalo, ale tylko jakis czas
rozebralem wszystko,
myslalem ze to silowniki, ale dzialaly...
zamontowalem, no i o dziwo znowu wszystko dzialalo...
jezdzilem tak pare dni...
gdy postanowilem wszystko zlozyc, problem sie pojawil...
znajomy powiedzial ze to prawdopodobnie wina przelacznikow...
problemu do tej pory nie rozwiazalem...
zminilem modul i dzialalo, ale tylko jakis czas
rozebralem wszystko,
myslalem ze to silowniki, ale dzialaly...
zamontowalem, no i o dziwo znowu wszystko dzialalo...
jezdzilem tak pare dni...
gdy postanowilem wszystko zlozyc, problem sie pojawil...
znajomy powiedzial ze to prawdopodobnie wina przelacznikow...
problemu do tej pory nie rozwiazalem...
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Samuel
Ja miałem problem z prowadnicami, poluzowane były śruby trzymające prowadnice i delikatnie się przesunęły co za skutkowało zbyt dużym oporem i silnik nie dawał rady oni podnieść szyby ani jej opuścić. Proponuje spróbować wsadzić rękę w drzwi i poruszać prowadnicą i jednocześnie próbować opuścić lub podnieść szybę.
Tel. 796-087-605
ja tak prubowalem i nic nie pomagalo