Kappa - trudno zapala 2,4 JTD
Kappa - trudno zapala 2,4 JTD
Witam. Co może być przyczyną ciężkiego zapalania Kappy z silnikiem 2,4 JTD. Auto zapala tak jakby się "rozbiegało" tzn. po przekręceniu kluczyka nie zapala normalnie tylko po kolei zaczynają "zaskakiwać" kolejne cylindry. Dodam że dzieje się tak bez względu na temperaturę silnika. Jeżeli ktoś z kolegów forumowiczów spotkał się z podobną przypadłością bardzo proszę o radę.
Re: Kappa 2,4 JTD ciezko zapala
kiedy ostatnio sprawdzałeś kompresję i wtryskiwacze?
Re: Kappa - trudno zapala 2,4 JTD
Przyznam że jeszcze nigdy tego nie robiłem. Silnik nie bierze oleju, dobrze się "zbiera", i nie dymi. Jeżdżę tym autem już 3 lata i problem występował od momentu zakupu, jednak ostatnio zaczął się nasilać. Nie wydaje mi się żeby to była wina słabej kompresji, auto na prostej bez problemu rozpędza się do 190 kmh. Z kolei gdyby lały wtryski to chyba by kopcił... słyszałem też że może to być wina jakiegoś regulatora czy zaworu ciśnienia na listwie wtryskiwaczy.
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
jezdze taka 2,4 JDT kombi i moja idzie 210 to moga bys wtryski
W jaki sposób można je (wtryski) sprawdzić
wykręcić, podłączyć do zewnętrznej pompy i puścić impuls do niego, żeby puścił paliwo. Patrzysz, czy daję równą ,,mgiełkę'' i odpowiednią ilość.
Aha, tylko, że to jest zadanie dla serwisu z odpowiednim sprzętem, w garażowych warunkach nie uda ci się tego zrobić.
Aha, tylko, że to jest zadanie dla serwisu z odpowiednim sprzętem, w garażowych warunkach nie uda ci się tego zrobić.