Odp: Jak odpalić na gazie?

Problemy, porady i opinie dotyczące LPG w Naszych Lanciach
Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Jak odpalić na gazie?

Post autor: dexus » 14 kwie 2006, 22:23

Mam coś takiego jak instalke z komputerem autronica, który to ma dwa ustawienia mianowicie (przynajmniej ja wiem tylko o takich )
-benzyna
-benzyna i przełączenie na gaz
Coś mi się wydaje że pompa paliwa zaczyna niedomagać a tu święta i pare kilosów do zrobienia i boję się że pompka w pewnym momencie odmówi i autko nie odpali.
Po tym przydługim wstępie pytanie zasadnicze:
Czy da się odpalić od razu na gazie?
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była
Kappa Kombi 2,4jtd 99r - była
i Lybra 2,4jtd SW po "znajomości"
Laguna II 3,0 V6 24v - była
Chrysler Pacifica 4.0 - jest

Anonymous

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Anonymous » 14 kwie 2006, 23:01

w poprzednim samochodzie mialem taka instalke i walnela mi pompa paliwa .Probowalem odpalic na gazie trzymajac przelacznik na srodku ,ale niestety nie udalo sie ,watpie zebys odpalil na gazie ,chyba ze ktos wie jak to zrobic :(.Dobrze ze ja mam trzy pozycje w dedrze w razie czego
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2006, 23:03 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Nat » 14 kwie 2006, 23:01

Da się. Im zimniej tym trudniej, bo gaz parując w parowniku oziebia sie i w pewnym momencie w ogóle może przestać parować jesli nie jest podgrzewany wodą z chłodnicy, ale co do zasady da się, choć się nie powinno....
Nigdy nie próbowałeś? ;-)
[opinie z doświadczenia z instalka BRC w moim former car]
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Jak odpalić na gazie?

Post autor: dexus » 14 kwie 2006, 23:12

Cały problem polega na tym iż ja nie mam przełącznika z trzema pozycjami (no w tej chwili to zazdroszcze ojcu w jego bmw jest coś takiego, ją udało mi sięodpalić na gazie przy -10) tylko przycisk na zasadzie wł/wył przy czym pozycja wł przełącza przy 2tyś obrotów
Obrazek
Sumienie nie powstrzymuje od grzechów, przeszkadza tylko cieszyć się nimi. (Jean Cocteau)

Dedra 2,0 8v 1992 - była

Awatar użytkownika
Qba
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Qba » 14 kwie 2006, 23:21

Ja tej zimy mialem padnieta pompe paliwa i caly czas odpalalem na gazie nawet przy -30 nie ma problemu. Wylewalem tylko litr cieplej wody na reduktor i palil od razu. Predzej auto odpali na gazie niz na benzynie przy niskich temperaturach bo gaz nie zamarznie w przewodach. :)

W BRC jest tylko jeden przycisk, tryb awaryjny (odpalanie na gazie) wlacza sie przez trzymanie przycisku przez 10sekund.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron

Awatar użytkownika
mario09
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: mario09 » 15 kwie 2006, 6:37

"dexus" pisze:Mam coś takiego jak instalke z komputerem autronica, który to ma dwa ustawienia mianowicie (przynajmniej ja wiem tylko o takich )
-benzyna
Coś mi się wydaje że pompa paliwa zaczyna niedomagać a tu święta i pare kilosów do zrobienia i boję się że pompka w pewnym momencie odmówi i autko nie odpali.
Jakiego masz tego Autronica? Np. w AL-700 centralka jest sensorowa i trzeba przytrzymac przycisk w centralce, wowczas wlacza sie tryb awaryjny i mozna odpalic na gazie, pod warunkiem, ze taka opcja zostala zaprogramowana podczas diagnostyki instalacji gazowej (sadze, ze tak jest w kazdym Autronicu).
Lancia Thema III 2.0 i.e.+gaz II gen. (zestaw Lovato LovU2)
Lancia Thema III 2.5 turbo ds LS

Anonymous

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Anonymous » 15 kwie 2006, 10:07

Nie zawsze sie da zapalic , poniewaz niektore instalacje maja czujnik temperatury jak sie nagrzeje np do +20 stopni to sie wtedy przezuca na gaz , awaryjnie mozna dac bezposrednio zasilanie na zawor gazowy wtedy sie otworza wszystkie zawory i odpali trzeba poczekac az sie nagrzeje i odlaczyc zasilanie wtedy bedzie juz palic ,ale po kazdym gaszeniu tak trzeba odpalac .

lancia1969
Klubowicz
Klubowicz
Imię: mgOmichGD
Kontakt:

Jak odpalić na gazie?

Post autor: lancia1969 » 15 kwie 2006, 10:55

"Kooczak" pisze:Nie zawsze sie da zapalic , poniewaz niektore instalacje maja czujnik temperatury jak sie nagrzeje np do +20 stopni to sie wtedy przezuca na gaz , awaryjnie mozna dac bezposrednio zasilanie na zawor gazowy wtedy sie otworza wszystkie zawory i odpali trzeba poczekac az sie nagrzeje i odlaczyc zasilanie wtedy bedzie juz palic ,ale po kazdym gaszeniu tak trzeba odpalac .

Prościej bez alpejskich kombinacji można go poprostu zewrzeć :wink:

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: mustafi » 15 kwie 2006, 12:47

"mario09" pisze:
"dexus" pisze:Mam coś takiego jak instalke z komputerem autronica, który to ma dwa ustawienia mianowicie (przynajmniej ja wiem tylko o takich )
-benzyna
Jakiego masz tego Autronica? Np. w AL-700 centralka jest sensorowa i trzeba przytrzymac przycisk w centralce, wowczas wlacza sie tryb awaryjny i mozna odpalic na gazie, pod warunkiem, ze taka opcja zostala zaprogramowana podczas diagnostyki instalacji gazowej (sadze, ze tak jest w kazdym Autronicu).
Zgadzam sie, mam taka instalke i w instrukcji jest wlasnie taki sposob zapalania na gazie ale nie probowalem tego nigdy, wiec nie wiem jak to wyglada w praktyce.
Obrazek

Awatar użytkownika
dexus
Klubowicz
Klubowicz

Jak odpalić na gazie?

Post autor: dexus » 15 kwie 2006, 16:19

Dzięki za pomoc. Będę próbował czy to u mnie działa.
Jeszcze jedno pytanie:
ten przycisk to trzeba trzymać i potem odpalać czy np. trzymać 10sek i trzymając odpalić?
Obrazek

Dedra 2,0 8v 1992 - była

Awatar użytkownika
Qba
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Qba » 15 kwie 2006, 21:25

Uslyszysz jak sie przelaczy na gaz, potem normalnie zapalasz.
Lancia Thema 2.0 16v LE VIS - sprzedana
Yamaha FZS600 Fazer 98r - sprowadzony z włoch, więc też makaron

Anonymous

Jak odpalić na gazie?

Post autor: Anonymous » 17 kwie 2006, 15:05

Nieuniknionym problemem na gazie jest spalona pompa fachowcy od gazu zakładają
elektro zawór na przewodzie który zamyka dopływ benzyny. Nie zdarzyło mi się żeby zrobili tak aby pompa po przełączeniu na gaz przestała pracować pompa tłoczy ciągle benzynę ale ona nie ma obiegu i pompa nie jest chłodzona paliwem co powoduje jej częste uszkodzenie. Najlepszym wyjściem jest założenie przekaźnika odłanczającego pompę podczas pracy na gazie unikniemy przez to wydatku ponad 200 zł za pompę taki zestaw można zakupić na allegro.pl koszt 25zl lub samemu 5 zł przekaźnik i 2 metry kabla i 2 godzinki prac.

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jak odpalić na gazie?

Post autor: mustafi » 17 kwie 2006, 19:12

"gracjan26" pisze:Nieuniknionym problemem na gazie jest spalona pompa
zamiast zakladac przelaczniki/wylaczniki wystrczy utrzymywac poziom minium 1/4 baku benzyny. Ja zawsze leje do pol baku benzyny, a jak zejdzie do 1/4 to dolewam do polowy. Takie dzialanie takze skutecznie zabezpiecza pompe przed spaleniem. Niepotrzebne dodatkowe instalacje.
Obrazek

Awatar użytkownika
makek
Klubowicz
Klubowicz

Jak odpalić na gazie?

Post autor: makek » 17 kwie 2006, 21:31

Witam.
Tak się składa, że niedawno przerabiałem problem niedziałającej pompy. Nie mam pojęcia dlaczego powszechnie panuje twierdzenie, że poziom benzyny poniżej całkowitego zanurzenia pompy ma wpływ na jej awaryjność. Uważam, że warunki do grzania lub spalenia uzwojenia występują dopiero przy krytycznie niskim poziomie, gdy pompa podsysa powietrze. W trakcie normalnej pracy pompa jest chłodzona cieczą którą tłoczy, benzyna omywa uzwojenie i kierowana jest do regulatora ciśnienia, ewentualnie przez zawór bezpieczeństwa, ale ciągle chłodzi wirnik. Oczywiście w takich warunkach pracy (przy podwyższonym ciśnieniu) uzwojenie może się nieco bardziej grzać, plus do tego mała ilość benzyny w baku spowoduje wyższą temp. wirnika, ale są to różnice pomijalnie małe.

Awatar użytkownika
mustafi
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Jak odpalić na gazie?

Post autor: mustafi » 17 kwie 2006, 21:50

pewnie masz racje, ja nie znam sie na budowie pompy, ale tak slyszalem ze nie powinno sie schodzic ponziej 1/4 baku i od ciaglego jezdzenia na rezerwie paliwa nie jedna pompa sie przepalila. Dla bezpieczenstwa wole utrzymywac poziom pol baku, zreszta mam taki maly zbiornik gazu ze czasem zdarza sie, ze nie mam mozliwosci zatankowac, gaz sie konczy, wtedy trzeba na czyms do stacji LPG dojechac. :D :D :D :D
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „::: LPG :::”