Kappa - głośniki

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Kappa - jak pociągnąć kable do wzmacniacza i głośników ?

Post autor: larry123 » 24 kwie 2006, 9:26

Jak pociagnąc kable do wzmacniacza i głośników do bagażnika ????

:)

Awatar użytkownika
Arek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Arek » 24 kwie 2006, 11:22

Jak patrzysz na tył oparcia tylniej kanapy od strony bagażnika to w dolnym prawym rogu jest dziura techniczna. Naturalnie trzeba zdjąć osłonę wewnętrzna bagaznika tę z prawej strony. A dalej no to albo wzdłuz progów albo wzdłuż tunelu środkowego.
"My Lancisti musimy sie trzymac razem" Arystoteles

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 24 kwie 2006, 13:03

może dam rade, to zrobić ;) to sie pochwale swoim audio

nie bedzie to szok bo mam nie dużo kasy ale sie pochwale ;)

Awatar użytkownika
Wujek_2000
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Wujek_2000 » 24 kwie 2006, 15:30

Jeśli można zapytać, to co konkretnie planujesz zainstalować w Kapiszonie ?
Lancia Kappa 3.0 V6 24V 1995 r.
Audi A6 3.0 TDI Quattro 2006 r.

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 24 kwie 2006, 15:40

plauje zainstalowac aktywna tube w bagazniku

wygłuszycz deczko drzwi przednie i tylna pólkę

to wszystko

:)

jeszcze nie wiem jaki będę miał budżet na sprzęt
ale raczej nie wielki

mam juz radio sony rx 3300
4 głosniki, płytkie

SINUSLIVE SL-F 130
SINUSLIVE SL-F 160

i planuje tube aktywną razem juz ze wzmacniaczem

co daje koszt

radio około 400 zl
głosniki sinsuslive 300 zl

juz 700 ;(

i tuba jakies 400 - 500 + kable 50 zł

co daje 1200 zl

nic innego w kappie bez ostrego wybebeszenia nie jestem skłonny założyć ;(

Awatar użytkownika
Wujek_2000
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Wujek_2000 » 24 kwie 2006, 20:54

Wyciszanie możesz sobie odpuścić tak naprawde maty bitumicznej używa się w przypadku przenoszenia się wibracji z głośników na elementy karoserii co w twoim wypadku nie ma prawa zaistnieć, ew. możesz wyłożyć matą bagażnik jeśli chcesz założyć basiki :wink:
Poza tym polecam skrzynie basową z bass reflexem zamiast tuby, tuba będzie ci wyciągała basy, będzie efekt buczenia porządany raczej przy muzyce techno, dance itp. natomiast skrzynia daje krótkie mocne uderzenie ew. wyciąga je w zależności od ustawienia wzmacniacza.

p.s nie zapomnij o bezpieczniku na przewód od wzmacniacza :wink:

Awatar użytkownika
Wujek_2000
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Wujek_2000 » 25 kwie 2006, 11:15

Powinno ci w zupełności wystarczyć a i tak na początku będziesz dłubał i regulował wzmacniacz żeby ci zabardzo nie dudniło i buczało :wink:
Rozumiem, że wzmacniacz będzie zasilał skrzynie a głośniki w kabinie ze wzmacniacza radia ?

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

...

Post autor: larry123 » 25 kwie 2006, 11:57

dokładnie tak :)

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: szarkiz » 25 kwie 2006, 13:06

Zacząłem robic audio w swojej kappie, a ze fundusze ograniczone robie to na raty. Glosniki sinuslive identyczne jak twoje. Teraz szukam wzmacniacza i tuby.

Ale... do rzeczy...
To co chcesz do swojej Lucy włożyc na pewno zagra lepiej. Na pewno mocniej. Ale ma sporo minusow.

Jesli tak jak mowiles wzmacniacz ma sterowac tylko skrzynką basową to nie zdejmiesz z glosnikow w srodku zadnych czestotliwosci ktorych nie sa w stanie zagrac. Korektor w radyjku nie jest w stanie dobrze odfiltrowac niskich czestotliwosci, a w zwiazku z tym tylne szesnastki bede latac jak wsciekłe, tworząc chaos a nie hałas ;). Dodatkowo telepiąca sie membrana nie wydaje juz dzwieku a przenosi drgania na obudowe i półke.

Radyjo ma zaledwie 50W mocy... glosniki (jesli masz identyczne jak moje) mają 100W muzycznej. Efekt jest dosc oczywisty. Dla malej glosnosci glosniki kiepsko sie wzbudzają, dla duzej trafiasz na znieksztalcenia wzmacniacza wynikające z jego charakterystyki, czyli obcinanie amplitudy. I podczas gdy radio wyciska z siebie juz ostatnie poty, glosniki graja zaledwie na polowie swoich mozliwosci, a co najgorsze w kabinie masz sieczke zamiast muzyki. Pozbawienie tych glosnikow sygnalu z dodatkowego wzmaczniacza to błąd.

Mozna zastosowac kolejny półśrodek.. im glosniej sluchasz tym bardziej zdejmujesz basy. Niestety to kolejna zabawa przyciskami na radiu.

Na cale szczescie zastosowanie wzmacniacza i poprawne jego zestrojenie sprawi ze basy beda bardzo wyrazne i zagluszą niedociagniecia radia i dobranych glosnikow. Tylko ze to oszukiwanie samego siebie i osobiscie unikałbym tego rozwiązania. Zaznaczam ze to tylko moja opinia. Nie krytykuje Twojego rozwiazania, wskazuje tylko gdzie moga wystapic problemy.

Jak juz wspomnialem tez jestem na etapie kompletowania audio. Nie spieszno mi z tym wiec czasem cos wyszukam, czasem udam sie po porade. Aktualnie dobieram elementy.
Glosniki sinuslive z racji tego ze pasuja w oryginalne miejsca, są plytkie, niedrogie i mocne. Wzmacniacz... no tu mam wyzsze wymagania...
przede wszystkim pięciokanałowy, z oddzielnym kanalem na bas. Zaden inny nie wchodzi w gre. No moze jakis czterokanalowy, ale raczej bede trzymal sie wytycznych. Wbrew podejrzeniom wcale nie wychodzi tak drogo a otrzymujesz 4 w pelni kontrolowane kanaly, oddzielny na bas i porządną moc.

:link:

Tuby nadal szukam i na razie mi sie nie pali. Tuba dojdzie na koncu. Raczej jakas trzydziestka z racji tego ze bagaznik jest nieźle wyciszony.

Poki co pilnie przegladam posty i uwagi o naglosnieniu, byc moze pojawi sie nowy ciekawy pomysl.

pozdr.
Przemek.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

....

Post autor: larry123 » 25 kwie 2006, 13:24

do radia musze pociagnąc dobry przewód prądowy

co do radia ;) to mam korektor dzwięku i moge sporo ując basów :) z głosników w miejscach fabrycznych

zaś skrzynka da basik ;)

Blash
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Blash » 25 kwie 2006, 13:31

ad Szarkiz , niezły ten wzmacniacz

szarkiz
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: szarkiz » 25 kwie 2006, 13:42

Ad Lary123..

No coz... to nadal nie wszystko :). A co zrobisz ze zbyt małą mocą radia?.
Nie zapominaj ze ono juz duzo wczesniej niz osiągnie 50W na wyjsciu gra nieczysto. A glosniki leża odłogiem i sie nudzą ;).

Ad Blash
heh... wiem... wyjde na prostą i chyba go sobie zafunduje.
Wiem ze nie jest wypasiony na maksa, ale powinien styknąc. Ma wszystko co potrzebuje.

Szukając rozwiązan naglosnienia trafilem na niezłego fachowca. Przygotowuje auta na wystawy i konkursy CarAudio. Oddalem mu Lucy na dwa dni zeby obejrzal co mozna i za ile wstawic. Znalazł jakis hiperwypas wzmacniacz... ponad 2 klocki, wiec stwierdzilem ze chyba go cycki szczypią jesli mysli ze ja chce tyle szmalcu wyładowac na jeden element. Chcialem jeno zeby to lepiej gralo, wiec kierujac sie jego radami sam szukam. Kable mowi ze mozna zostawic, 1.5 mm2 styka do tego co planuje. Owszem.. byle audiofill to sie od razu przyczepił, ale ja nie musze slyszec piątych skrzypiec. Nie wywale kasy na złocone przewody z platynowymi koncowkami i bombkami na calej dlugosci. No roznicy na kablu moje ucho nie wychwyci... przynajmniej mam taka nadzieje.
Lancia Kappa 2.0
Datsun Laurel 2.8D 1984
Legnica

Awatar użytkownika
Maniek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Maniek » 25 kwie 2006, 15:53

Ja narazie (2 lata temu)przeciągnełem przewody do wzmacniacza 4-kanałowego i pod to mam podłączoną tube i tyle głośniki JBL. Głośniki dalej grają fatalnie bo trzeba je wygłuszyć a nie za bardzo potrafie to zrobić.Bawił się ktoś z tym? A najgorszy to jest przód. Słyszałem o głośnikach sinuslive które pasują pod standardy.One naprawde są w miare dobre? Zastanawiam się czy do Lancia Team niepojechać i powicinać troche blachy żeby większe się zmieściły ale też nie chce wydawać tyle kapusty.Chce żeby to jako tako grało.I tak samo mam pytanko czy ktoś bawił się gwizdkami seryjnymi.Nie wiem jak się do nich dostać i ewentualnie wymienić na lepsze.Jeden chyba mam spalony bo poprostu niegra.[/url]
Pozdrawiam

Mariusz z Warszawy.
Lancia Kappa 2.4 LX 98r (LPG)

502-535-995

Awatar użytkownika
larry123
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

....

Post autor: larry123 » 25 kwie 2006, 17:29

postaram sie mieć na zlot zrobione auto

to zobaczysz tzn odsluchasz

Kabar
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Kabar » 25 kwie 2006, 21:07

Może coś dorzucę od siebie.
Po pierwsze wygłuszenie drzwi matami bitumicznymi zawsze poprawi jakość dźwięku.
Po drugie śmiało możesz podłączyć głośniki pod radio, a wzmacniacz pod subwoofer. Nie będzie aż tak źle jak niektórzy piszą.
Napewno lepiej jak głośniki grają z zewnętrznego wzmacniacza, ale zawsze możesz za jakiś czas go dołożyć.
Po trzecie, kształt skrzyni basowej nie ma żadnego znaczenia dla przetwarzania niskich tonów przez głośnik.
Tuby gorzej grają tylko dlatego że są mniej sztywne, z reguły zrobione z prasowanego kartonu. W przeciwieństwie do solidnych skrzyń z MDF'u. Kolejna rzecz dzięki której tuby gorzej grają jest umiejscowienie portu Bassreflex. Są one z reguły po przeciwnej stronie niż głośnik, a powinny być na tej samej ściance.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”