Lybra - metaliczny dźwięk miedzy 1500 a 1800 obr/min
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - metaliczny dźwięk miedzy 1500 a 1800 obr/min
Witam mam Lancie Lybre 1.9 jtd 110KM i mam problem od pewnego czasu zaczęło się takie "dy,dy,dy,dy" prz obrotach 1500-1800 na biegach 1,2,3 na 4 o 5 jest to wręcz prawie nie słyszalne... Olej Mobil 10w40 półsyntetyk 144 tyś przebiegu(auto sprowadzone z Belgii i nie wiedziałem jaki było olej poprzednio dlatego półsyntetyk) wcześniej miałem Fiat Brava jtd 105KM 200tyś i lałem mobil 15w40 minerał i wszystko było OK! a teraz du.., problem zaczął się całkiem niedawno, najpierw był taki cichy dźwięk metaliczny, później było troszkę głośniej, aż pewnego razu... żona podczas powrotu do domu z pracy po przekręceniu kluczyka i pojawieniu się wszystkich kontrolek ujrzała na wyświetlaczu Kroplomierz...(konkluzja brak oleju- [zaraz po zakupie dokonałem wymiany oleju wlałem mu 4 lity i pokazało stan minimum i na wyświetlaczu pokazywało stan 1 kreski, podczas zapalania lampka alladyna gasła, i gaśnie nadal] więc przyjechałem pojechaliśmy na najbliższy cpn i dolałem 10w40 że stan ma max, lecz po krótkim czasie "dy,dy,dy" podgłosiło się i utrzymuje sie na jadnym poziomie co to może BYC.................
-
Re: metaliczny dźwięk przy wartości miedzy 1500 a 1800 obr/m
witam ponownie słuchajcie, czytałem inny temat na forum, i zacząłem nabierać podejrzeń, czy może to coś z wydechem... ale czy było by to słyszalne tylko w pewnym przedziale obrotów ?
Jedź do speca od wydechów. Niech ci to zrobi
...po co ma ci brzdękać

-
czy istenieje inna mozliwość, np: zawory, panweki ? na korbowodzie moze coś ?
Co ci szkodzi wjechać na kanał,nie koniecznie do mechaniora .Syn miał podobnie,ale nie twierdze że to samo jest u Ciebieiwancafe pisze:witam ponownie słuchajcie, czytałem inny temat na forum, i zacząłem nabierać podejrzeń, czy może to coś z wydechem... ale czy było by to słyszalne tylko w pewnym przedziale obrotów ?
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
-
Re: Lybra - metaliczny dźwięk miedzy 1500 a 1800 obr/min
Rozumiem ale mnie chodzi o to czy mozliwe jest uszkodzenie silnika ?
Wszystko jest możliwe.Trzeba szukać.Dlaczego nie można zacząć od banalnie prostego sprawdzenia.iwancafe pisze:Rozumiem ale mnie chodzi o to czy mozliwe jest uszkodzenie silnika ?
Nasłuchiwać i gdybać można zawsze.Na odległość trudno zdiagnozować.
Ja swoją zostawiłem kiedyś pod marketem a jak wróciłem to już nie odpaliłem

Nie wiem,może ktoś Ci coś podpowie

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
-
no wporządku ale...jesli to silnik to co może być przyczyną ?
No jak co niski stan oleju/nie odpowiednie cisnienie (stad lampka)
QV...soon:)
-
moglo panewki uszkodzić? ale odpalanie jest w porządku...rano i po całym dniu ospala tak samo! tyle ze ma ten metaliczny odglos!!
-
Jedź na kanał,metaliczny dźwięk to złudna rzecz ciężka do określenia,gdyż stukot w okolicy tłumika nie musi
być być tam umiejscowiony,4l oleju po wymianie to mało ale nie na tyle żeby uszkodzić silnik,czarne myśli odrzuć bo remont silnika to spory wydatek.Czy po krótkim czasie po dolaniu oleju to kroplomierz zgasł? powinien.
być być tam umiejscowiony,4l oleju po wymianie to mało ale nie na tyle żeby uszkodzić silnik,czarne myśli odrzuć bo remont silnika to spory wydatek.Czy po krótkim czasie po dolaniu oleju to kroplomierz zgasł? powinien.
Taki teścik
Podejdź do samochodu od zaplecza. Złap za rurę i z całej siły potrząsaj nim. Może być tak, że pękł wieszak gumowy i wydech o coś obija (w granicach tych obrotów co wyminiłeś, wydech wpada w największe drgania). Jeżeli będzie coś słychać, to na bank wieszak (albo poluzowała się inna rzecz i wali ci o wydech). W najgorszym wypadku, wydech zostanie ci w łapie.

Podejdź do samochodu od zaplecza. Złap za rurę i z całej siły potrząsaj nim. Może być tak, że pękł wieszak gumowy i wydech o coś obija (w granicach tych obrotów co wyminiłeś, wydech wpada w największe drgania). Jeżeli będzie coś słychać, to na bank wieszak (albo poluzowała się inna rzecz i wali ci o wydech). W najgorszym wypadku, wydech zostanie ci w łapie.

-
kroplomież zgasł... a z wydechem spróbować musze... a dziś miałem inny objaw... na belce głównej nad chłodnicą jest takie małe urządzenie do którego dochodzą 2 kable paliwowe i zaczeło mi buczeć i niechciała się Lancia odpalić 

-
Panowie chcoałbym odnowić temat ponieważ dziś pojawił się kolejny dźwięk zaczyna się w okolicach 2000 - 3200 i jest to jak by coś tak blaszka o blaszkę dzwoniło.... taki głośne szybkie metliczne udeRZanie...nadmienię że zauważyłem że mam urwany wieszak( drążek reakcyjny) od strony silnika... czy może to być przyczyną? takiego dzwonienia silnika???? czy może koło dwumasowe tak glosno dzwonić czy panewki?
Byłeś w ASO na przeglądzie zimowym? Sprawdzają m.in układ wydechowy. Za darmo!