Lybra JTD- nie grzeją świece

doxpila
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra JTD- nie grzeją świece

Post autor: doxpila » 30 lis 2010, 21:41

Witam,

Pytanie związane z atakiem zimy : dno :

Przy większym mrozie moja Lybra JTD 105 KM zdecydowanie ciężej odpala, przy czym mam wrażenie że to wina świec mimo braku tzw. migającej sprężynki (wiadomo o co chodzi). Auto nie zgłasza awarii świecy (świec) a zachowuje się jakby te świeczki prawie nie grzały, kontrolka normalnie się zaświeca na kilka sekund, gaśnie potem start, aku nieźle kręci ale start jest bardzo twardy i po jakichś 2-3 sekundach kręcenia, kontrolka nie miga. Ciepły zapala bardzo ładnie, zrobiłem też eksperyment, rano zagrzałem świece 3 razy przed kręceniem i zdecydowanie lepiej odpalił. Zastanawiam się nad przyczyną, czy to możliwe że świece są do wymiany mimo braku sygnalizacji usterki świec? Akumulator mam porządny, wtryski ok (jeden regenerowany niedawno, reszta sprawdzona).

Pozdr.

Agoocha
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra JTD- nie grzeją świece

Post autor: Agoocha » 30 lis 2010, 21:50

Mam to samo w mojej Lusi 2.4 JTD. Nie jestem pewna czy takie kilkukrotne zagrzewanie świec jest dla nich dobre, bo przecież zaraz po zgaśnięciu kontroli powinien nastąpić rozruch. A dopóki odpala to jest ok. Ciekawa jestem opinii bardziej doświadczonych kierowców, może to normalne przy mrozie?
Lancia Lybra SW 2.4 JTD 2003r. - druga Lucynka - od 26 października 2009 do... (mam nadzieję jeszcze długo!)
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 2000r. - moje pierwsze auto! - od 13 marca 2009 do 19 lipca 2009

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jano » 30 lis 2010, 21:50

W moim przy mrozie poniżej - 10 też nie odpala od strzału jak przy temp ok 0
ale nie miałem problemu, aby silnik nie zaskoczył za pierwszym podejściem. Potrzebne są do tego ze trzy, cztery obroty wału. Świec nie powinno się dogrzewać jak w starych modelach diesli. Grozi to ich uszkodzeniem.
Lybra 2,4 JTD CF3

Awatar użytkownika
Jano
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Jano » 30 lis 2010, 21:53

Została jeszcze sprawa rodzaju ON.......
Lybra 2,4 JTD CF3

Awatar użytkownika
Bany
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Bany » 01 gru 2010, 8:27

Świece moga być jeszcze dobre pod względem elektrycznym ale stare.
Trzba sprawdzić ile prądu biorą,lub jak nigdy ich nie wymieniałeś to wymień na nowe.
Kilkukrotne nagrzewanie świec nie wpływa na ich trwałość.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”