Lybra 1.9 JTD - elektrozawór sterowania turbiną
Lybra 1.9 JTD - elektrozawór sterowania turbiną
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć, co to za urządzenie na środku załączonego zdjęcia? Jest do niego podłączony jeden wężyk, drugi chyba się zsunął, więc nałożyłem go - chyba tak powinno być? To coś znajduje się na środku za silnikiem, prawie pod szybą.
Przepraszam za jakość zdjęcia, robione żelazkiem na parę, jak nie uda się rozpoznać, zrobię normalnym aparatem.
Z góry dzięki!
PS. Full size tutaj: http://img155.imageshack.us/i/imag0006vc.jpg/
czy ktoś może mi powiedzieć, co to za urządzenie na środku załączonego zdjęcia? Jest do niego podłączony jeden wężyk, drugi chyba się zsunął, więc nałożyłem go - chyba tak powinno być? To coś znajduje się na środku za silnikiem, prawie pod szybą.
Przepraszam za jakość zdjęcia, robione żelazkiem na parę, jak nie uda się rozpoznać, zrobię normalnym aparatem.
Z góry dzięki!
PS. Full size tutaj: http://img155.imageshack.us/i/imag0006vc.jpg/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Lybra 1.9 JTD - co to jest?
Tylko zmiennąCodee pisze:Elektrozawór sterowania zmienną geometrią turbiny

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
To jest chyba elektrozawór od egr przynajmniej u mnie 2,4 ,00
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
To jest elektrozawór sterujący pracą turbiny, ale nie zmiennej geometrii. Te zawory były montowane w wersji 105KM, a zawory na pasie przednim w wersjach 110KM i 115KM.
Wężyki powinny być zaciśnięte. Nie wyświetliła się kontrolka silnika kiedy spadł???
Wężyki powinny być zaciśnięte. Nie wyświetliła się kontrolka silnika kiedy spadł???

Wężyk założony, ale kontrolka silnika nie zapalała się (nie licząc epizodu sprzed 2 tygodni). @Dudi, jak dobrze Ciebie zrozumiałem, to z tego wynika, że nie mam turbiny ze zmienną geometrią? Silnik 110 KM z 2001 r.
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Nie no 110KM ma zmienną geometrię, ale wydawało mi się, że one ten zawór miały montowany na pasie przednimczachor pisze:Wężyk założony, ale kontrolka silnika nie zapalała się (nie licząc epizodu sprzed 2 tygodni). @Dudi, jak dobrze Ciebie zrozumiałem, to z tego wynika, że nie mam turbiny ze zmienną geometrią? Silnik 110 KM z 2001 r.

Re: Lybra 1.9 JTD - elektrozawór sterowania turbiną
Ok, dzięki wielkie wszystkim za rozwiązanie.
- damex85
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Damian
elektrozawór turbiny???!!!help
mam problem jezeli chodzi właśnie o ten wężyk który przychodzi do tej rurki,, po jego założeniu po jakims czasie jazdy autem on wypada samoczynnie z tej tulejki,,,nie wiem co jest
auto jest słabe nie ma przyśpiechy , i słychac po wsłuchaniu ze cos tam syczy dziwny odgłos w tym zaworze jakby cykanie ciche
czyzby przez to auto jest słabe???

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 21:14 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę poprawnie tytułować tematy i używać opcji szukaj przed założeniem nowego tematu!!!
Powód: Proszę poprawnie tytułować tematy i używać opcji szukaj przed założeniem nowego tematu!!!
- msmichalms
- Imię: Michał
A mnie tenże właśnie zawór po zgaszeniu samochodu przez jakiś czas brzęczy DLACZEGO ????
Lancia Lybra SW 1,9 JTD 105 KM (srebrny)
bo jest nie sprawny - u mnie też tak było do dziś bo wymieniałem na nowy, wcześniej go regenerowałem ale nowy to nowy i wiesz że turbo chodzi jak powinno a nie inaczej!
- msmichalms
- Imię: Michał
ile może kosztować taka przyjemność
Lancia Lybra SW 1,9 JTD 105 KM (srebrny)
ten elektrozawór kosztuje ok 200 zł ! ! !
Brzęczenie po wyłączeniu silnika jest oznaką zużycia? Dwóch mechaników powiedziało mi, że to kwestia jakiegoś pracującego układu "chłodzenia turbiny". Czyli mam ich obśmiać i kupić ten elektrozawór?