Delta - wycieraczki nie działają

Pelcu
Dopiero zaczyna na naszym forum

Delta - wycieraczki nie działają

Post autor: Pelcu » 14 sty 2011, 11:10

Witam wszystkich użytkowników forum. Pragnę zauważyć, że szukałem rozwiązania mojego problemu na forum, aczkolwiek takowego nie znalazłem, dlatego postanowiłem napisać ten temat.

Ostatnio przestały działać mi wycieraczki. Opiszę problem.

Moją Deltą nie jeżdżę w zimę. Stoi sobie pod blokiem regularnie odpalana. Któregoś dnia wyszedłem z zamiarem przepalenia autka. Odpaliła za pierwszym razem. Temperatura była grubo na minusie. W momencie odpalenia silnika zaczęły pracować przednie wycieraczki mimo iż manetka była wyłączona. Pokombinowałem z włączaniem i wyłączaniem wycieraczek manetką, lecz nic to nie dało. Szybkie sprawdzenie bezpieczników. Po wyjęciu odpowiedniego bezpiecznika wycieraczki przestają pracować. Zostawiłem tą sprawę na jakiś czas z myślą iż może zrobiło się jakieś zwarcie spowodowane pogodą.

W następnym tygodniu przy temperaturze około 0 stopni znów odpaliłem Deltę. Ta sama sytuacja - wycieraczki znów pracują. Tym razem wyjąłem bezpiecznik i zmieniłem na inny. Nie pomogło. Następnie wyjąłem odpowiedni przekaźnik. Wycieraczki się zatrzymały. Obejrzałem przekaźnik i włożyłem na swoje miejsce. Ku mojemu zdziwieniu wycieraczki się nie włączyły. Przekręciłem manetkę i nic. Działa tylko wycieraczka tylna i spryskiwacze.

Czy to wina przekaźnika? A może trzeba zdjąć podszybie i wyczyścić wszystko na nowo?

Dodam, iż jeszcze przed "zimowaniem" Delty miałem taki objaw z wycieraczkami, że po włączeniu czasówki wycieraczki tak jakby wolniej chodziły, czasami lekko poszarpując. Na chwilowym wszystko było w porządku.

Liczę na fachowe rady użytkowników :)
Lancia Delta '93 1,8 103KM

Awatar użytkownika
bargaw3181
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Bartłomiej
Kontakt:

Re: Delta - wycieraczki nie działają

Post autor: bargaw3181 » 14 sty 2011, 11:29

Żeby tylko nie było że znowu się czepiam...
Fajnie że do Nas dołączyłeś, szkoda że dopiero jak potrzebujesz pomocy no ale i od tego tu jesteśmy.
Proszę uzupełnij profil zgodnie z regulaminem "Wypełnij to pole"

Nie wiem czy wiesz że stojące auto niszczy się bardziej niż to jeżdżące ... ?
Co masz na myśli mówiąc "Obejrzałem przekaźnik" ?? Popatrzałeś na niego i włożyłeś na swoje miejsce?? podmień przekaźnik i zobacz czy zadziała...
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo ;)
Obrazek
Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

lisbona

Post autor: lisbona » 14 sty 2011, 11:33

W mojej delcie były podobne objawy. Kiedyś przestały pracować wycieraczki w ulewnym deszczu, przy sprawnym bezpieczniku, by po chwili znowu pracować bez zarzutów. Winne jest, jak sądzę, urządzenie sterujące pracą wycieraczek, zamontowane bezpośrednio przy elektrycznym silniczku. Pierwszy objaw to nieregularna praca przy włączniku czasowym - zbyt wolny powrót. Bez demontażu podszybia się nie obejdzie, ale potem jest już łatwo - dwie śruby od mechanizmu wycieraczek i dwie od silniczka. Pewnie ustrojstwo trzeba przeczyścić. W mojej delcie w ubiegłym roku padł mechanizm (przegub metalowo-plastikowy), w związku z czym mam nowe (czytaj: stare z odzysku). W sumie trochę się jednak przy nich nagimnastykowałem. Pozdrawiam i przyjemności życzę przy odkręcaniu śrubek z podszybia (lubią się gubić!).

Gramatyk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Gramatyk » 14 sty 2011, 12:28

Ja mam teraz tak że wycieraczki po dłuższym postoju nie działają dopiero kilka minut jak będę ruszył manetką to zaskoczą i potem już działają aż do kolejnego dłuższego postoju. Dodam że spryskiwacz czy też tylna wycieraczka działają od razu i nie trzeba czekać. Wymieniłem już przekaźnik, silnik wycieraczek razem z programatorem i jak się okazało na darmo bo problem występuje nadal, wstawiłem auto do ciepłego garażu bo pomyślałem że może coś zawilgotniało ale i to nie pomogło... i ja osobiście się przyznam że nie mam już pomysłów. : cenzura :
U siebie możesz sprawdzić tak jak pisał lisbona:zdejmij ramiona wycieraczek (klucz 13) zdejmij podszybie, odkręć mechanizm wycieraczek(dwa mocowania u góry i dwa na dole, klucz 10) wyjmij mechanizm, wypnij kostkę od silnika wycieraczek i przy samym silniku masz taką białą puszkę na 4 zatrzaskach, zdejmij pokrywę i będziesz miał cały mechanizm sterujący czyli "ślimak" i blaszki do niego przylegające, przeczyść to, blaszki dognij żeby bardziej dociskały się do "ślimaka" (ostrożnie bo łatwo je złamać) no i po tym wszystko składasz. Tylko przy obecnej aurze to przydałby Ci się garaż. No i tak jak pisałem wcześniej u mnie mimo wszystko nie przyniosło to efektu. Zobacz u siebie czy po kilku minutowych próbach włączenia wycieraczek u Ciebie też zaskoczą. No i korzystając z tematu spytam któryś raz kolegów czy macie jeszcze jakieś inne pomysły czemu to nie działa? Skrzynka bezpieczników nawala? Pozostaję jeszcze manetka do której postaram się dzisiaj dobrać.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”