Lybra 2,4 JTD - hamowanie silnikiem
Lybra 2,4 JTD - hamowanie silnikiem
Witam
Kolega ma Opla i jak jedzie z górki na biegu bez gazu/hamuje silnikiem/ to wyświetlacz pokazuje O litrów spalania.
U mnie w Lanci wyświetlacz pokazuje spadek zużycia spada o 0,2 -0,4.
Czy to tylko zmyłka komputera,przecież silnik cały czas pracuje ,pompowtryski nie są odłączone?
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra 2,4 sw jtd
Kolega ma Opla i jak jedzie z górki na biegu bez gazu/hamuje silnikiem/ to wyświetlacz pokazuje O litrów spalania.
U mnie w Lanci wyświetlacz pokazuje spadek zużycia spada o 0,2 -0,4.
Czy to tylko zmyłka komputera,przecież silnik cały czas pracuje ,pompowtryski nie są odłączone?
Pozdrowienia
Zbyszek55 z Bydgoszczy
Lancia Lybra 2,4 sw jtd
Lancia Lybra 2.4 JTD SW
Re: Lancia Lybra 2,4 jtd hamowanie silnikiem
Kolego u każdego jest 0 - zero. Spróbuj tak:
- zjeżdżaj z górki na biegu ( hamuj silnikiem )
- wyzeruj spalanie powiedzmy to od czasu uruchomienia auta dziś
Wtedy zobaczysz po ok 100 metrach 0 i tak się będzie utrzymywać
Te twoje spadki o których piszesz są spowodowane tym iż pomiar zaczęty został wcześniej przed górką a komp w Lybrze nie pokazuje ile w tej chwili Ci auto spala, tylko od momentu uruchomienia auta w danym dniu lub od dnia tankowania ( dolny parametr )
pozdrawiam
- zjeżdżaj z górki na biegu ( hamuj silnikiem )
- wyzeruj spalanie powiedzmy to od czasu uruchomienia auta dziś
Wtedy zobaczysz po ok 100 metrach 0 i tak się będzie utrzymywać
Te twoje spadki o których piszesz są spowodowane tym iż pomiar zaczęty został wcześniej przed górką a komp w Lybrze nie pokazuje ile w tej chwili Ci auto spala, tylko od momentu uruchomienia auta w danym dniu lub od dnia tankowania ( dolny parametr )
pozdrawiam
Re: Lancia Lybra 2,4 jtd hamowanie silnikiem
Dodam od siebie,że jak górka będzie długa to w pewnym momencie komputer ,,uruchomi podawanie paliwa'' i wtedy na wyświetlaczu pojawi się powolny wzrost zużycia paliwa od 0 w górę 

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Re: Lybra 2,4 JTD - hamowanie silnikiem
W ICS nie zobaczy nigdy 0
Najmniejsza wartość wskazywana przez ten wynalazek to 2l/100km.
Ew. mogło to się zmienić po FL w co szczerze wątpię.
zbyszek, nie wpatruj się we wskazania ICS z Lybry - kłamie jak najęta.
Na postoju będzie wskazywać 25l/100km zamiast ilość l/h
-
- Klubowicz
- Imię: Marek
- Kontakt:
ICS w lybrze przekłamuje praktycznie każdą wartość spalania. Po spaleniu całego baku komp wskazuje średnie spalanie 4.5 l, a mi jak nic wychodzi 6.5...kaeres pisze:W ICS nie zobaczy nigdy 0
Podobnie w zasięgu. Bez sensu jest ten komp... Ja go używałem tylko do sprawdzania czasu podróży

pozdro,
mp
Z tym zerem to nie wprowadzaj kolegi w błądkaeres pisze:W ICS nie zobaczy nigdy 0

Również stwierdzenie ,,kłamie jak najęta",sprawdziłem kilkakrotnie.Jak pojedziesz do kościoła i z powrotem,to normalne że będzie ,,kłamać"

Z tym postojem to się zgodzę.
Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
-
- Klubowicz
- Kontakt:
Ja sprawdzałem nieprzerwanie przez 6 lat użytkowania, w dwóch egzemplarzach, tak na dystansie 200 tys. km... I chyba czuję się uprawniony do stwierdzenia "kłamie jak najęta"markiz68 pisze: Również stwierdzenie ,,kłamie jak najęta",sprawdziłem kilkakrotnie.Jak pojedziesz do kościoła i z powrotem,to normalne że będzie ,,kłamać"Robiłem trasy Wieluń-Sopot i inne nad morskie miejscowości,po do tankowaniu do pełna ilość litrów i wskazania ICS były baaardzo zbliżone.
Z tym postojem to się zgodzę.

pozdro,
mp
No to ja tylko przez 4 lata jednym egzemplarzem,więc chyba muszę zrobić ukłon w twoją stronękartonik pisze:Ja sprawdzałem nieprzerwanie przez 6 lat użytkowania, w dwóch egzemplarzach, tak na dystansie 200 tys. km... I chyba czuję się uprawniony do stwierdzenia "kłamie jak najęta"markiz68 pisze: Również stwierdzenie ,,kłamie jak najęta",sprawdziłem kilkakrotnie.Jak pojedziesz do kościoła i z powrotem,to normalne że będzie ,,kłamać"Robiłem trasy Wieluń-Sopot i inne nad morskie miejscowości,po do tankowaniu do pełna ilość litrów i wskazania ICS były baaardzo zbliżone.
Z tym postojem to się zgodzę.![]()
pozdro,
mp

Jednak z tym zerem,to się nie zgodzę

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
-
- Klubowicz
- Kontakt:
Tymi wartościami spalania chwilowego to nawet szkoda sobie głowy zawracać. Czy w ogóle przyświeca jakaś wyższa idea umieszczania tej funkcji w komputerze pokładowym?markiz68 pisze:No to ja tylko przez 4 lata jednym egzemplarzem,więc chyba muszę zrobić ukłon w twoją stronękartonik pisze:Ja sprawdzałem nieprzerwanie przez 6 lat użytkowania, w dwóch egzemplarzach, tak na dystansie 200 tys. km... I chyba czuję się uprawniony do stwierdzenia "kłamie jak najęta"markiz68 pisze: Również stwierdzenie ,,kłamie jak najęta",sprawdziłem kilkakrotnie.Jak pojedziesz do kościoła i z powrotem,to normalne że będzie ,,kłamać"Robiłem trasy Wieluń-Sopot i inne nad morskie miejscowości,po do tankowaniu do pełna ilość litrów i wskazania ICS były baaardzo zbliżone.
Z tym postojem to się zgodzę.![]()
pozdro,
mp![]()
Jednak z tym zerem,to się nie zgodzę
Kartonik,masz rację przyznaję.Lecz ja chciałem odpowiedzieć Zbyszkowi z Bydgoszczy
na jego zapytanie i tyle
Komuś w łoplu pokazuje 0 ,a jemu nie pokazuje
Wiem,że te ICS-y to taki sobie gadżet i tyle,ale zero jak chcesz to pokarze

Komuś w łoplu pokazuje 0 ,a jemu nie pokazuje

Wiem,że te ICS-y to taki sobie gadżet i tyle,ale zero jak chcesz to pokarze

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Tu sorry, spalanie Katowice-Wawa pokazywał komp jako 5,5l i tak wyszło wlewając do pełna. A za innym "razem" jazda ok 800km pokazywał średnią 7l i tak wyszło. Jeszcze inaczej... jadąc w niemczech, tam gdzie jest dozwolone na max, pokazywał 6,5 przy 200 i tankując w Polsce tak mniej więcej wyszło. Najniżej co komp pokazywał to 4,7 przy jeżdzie w trasie ale trzeba dłuuuuugo jechać i sporo na tempomacie 

Lybra 2,4 JTD
To jest przypadłość (taki program) aut z grupy Fiata, w Doblo którym sporo jeździłem też tak jest (1,3 jtd)
Pozdrawiam
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
Zapraszam do mojego sklepu http://www.nielsen.sklep.pl - dla forumowiczów 10% rabat...
Fotisk
Kappa 2.0 Łódź
Zapraszam do mojego sklepu http://www.nielsen.sklep.pl - dla forumowiczów 10% rabat...
Ja się również nie zgodzę z twierdzeniem, że kłamie jak najęta 
Owszem przy krótkich odcinkach kłamie i to mocno, ale przy długich trasach spalanie różni się naprawdę nie znacznie - max 0,5l. Nie raz już sprawdzałem na długich trasach i takie zawsze były wskazania, a jazda naprawdę różna, jedna trasa np Wieluń - Zielona Góra spokojnie bez butowania, a np Wieluń - Wrocław szło ostro, z częstym wciskaniem pedału gazu do oporu. Wyniki zawsze niewiele się różniły od faktycznego.

Owszem przy krótkich odcinkach kłamie i to mocno, ale przy długich trasach spalanie różni się naprawdę nie znacznie - max 0,5l. Nie raz już sprawdzałem na długich trasach i takie zawsze były wskazania, a jazda naprawdę różna, jedna trasa np Wieluń - Zielona Góra spokojnie bez butowania, a np Wieluń - Wrocław szło ostro, z częstym wciskaniem pedału gazu do oporu. Wyniki zawsze niewiele się różniły od faktycznego.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
witam, koledzy komp w lybrze pokazuje średnie spalanie tylko z ostatnich 5 minut jazdy,a nie od wyzerowania kompa.(instrukcja obsługi), co jest funkcją wg mnie idiotyczną, do niczego nie przydatną.
Panowie a w Lybrze jest coś takiego jak spalanie chwilowe? Bo tą którą ja czasami pomykam takiej opcji nie ma. Co innego BMW, Mitsubi..... i cała reszta, tam jest coś takiego jak spalanie chwilowe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam