Kappa 2.4TDS - świece żarowe
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Kappa 2.4TDS - świece żarowe
witam, jak można sprawdzić świece żarowe w lancii kappa 2.4 tds
Ostatnio zmieniony 02 lut 2011, 14:32 przez topcio, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat
Powód: Poprawiłem temat
Re: Lancia Kappa 2.4TDS - świece żarowe
Najprościej to musisz odkręcić kable ze wszystkich świec ,wziąć przewód który sięgnie od świecy do aku ,przytrzymać na świecy i dotykać do plusa na akumulatorze-jeśli iskrzy to jest okej ,jeśli nie- do wymiany-jeśli do wymiany są więcej niż dwie świece-wymień wszystkie za jednym razem.
Lancia Phedra 2.0 desel...Auto na codzien mojej zonki
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
Lancia Delta 2.0 turbo-moja zabawka-poki co w czesciach
Volvo xc 90- wół roboczy
Yamaha r1 RN09 plus FZR 600-moje
Aprilia rs125.....poczatki przygody z dwoma kolami mojej zonki
Byly kappy 2.4 lpg +2.4 tds,zeta 2.0 turbo,lybra 1.9 jtd
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Nie jest to wielki wydatek. Kup wszystkie ,bo tak się należy -jeśli auto kuleje po odpaleniu to przyszedł na nie czas.

Na przegrodzie za silnikiem obok zaworka egr masz dwie podłużne wtyczki wyciągane do dołu. Ta po lewej jest od świec. Odłącz ją i sprawdzaj po kolei piny miernikiem i będziesz wiedział które świece są padnięte.daros1972 pisze:witam, jak można sprawdzić świece żarowe w lancii kappa 2.4 tds
Po co sprawdzać, miga kontrolka to oznaka spalonej przynajmniej jednej świecy.daros1972 pisze:witam, jak można sprawdzić świece żarowe w lancii kappa 2.4 tds
- Gros
- Klubowicz
argenta67 pisze:Po co sprawdzać, miga kontrolka to oznaka spalonej przynajmniej jednej świecy.daros1972 pisze:witam, jak można sprawdzić świece żarowe w lancii kappa 2.4 tds

-
Re: Kappa 2.4TDS - świece żarowe
odpaliłem na hol bez problemu, później jak się rozgrzała to też odpaliła od kopa, czy to mogą być padnięte świece?
Mieszanka paliwowa z "ON" przy niskich temperaturach nie ma możliwości zapłonu i do tego potrzebne są świece, a tym bardziej w TDS bo JTD ma szansę na uruchomienie, ale tam jest większe ciśnienie paliwa. Nie zapalaj z "zaciągu" jest ryzyko przestawienia rozrządu i wtedydaros1972 pisze:odpaliłem na hol bez problemu, później jak się rozgrzała to też odpaliła od kopa, czy to mogą być padnięte świece?

na hol
to kolego lubisz dreszczyk emocji a jak by pasek pierdutnoł lub przeskoczył
zapaliła bo była ciepła to i od kopa dała radę ...wymień świece koniecznie
Pozdro

zapaliła bo była ciepła to i od kopa dała radę ...wymień świece koniecznie
Pozdro
była Lancia Kappa 2,4 TDs 1995r.
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
bylo Renault Espace 1,9DCI 2004r.
bylo Renault Laguna 2 1,9DCI 2002r.
jest Lancia k 2.0 155KM 1996
jest Renault Laguna 3 2.0DCI 2008r. 180KM 400Nm
-
czytałem jeszcze o bezpieczniku do świec żarowych
- Gros
- Klubowicz
Paweł nie tylko diesle benzynki też nie wolno na zaciąg no chyba ,że jest na łańcuchu, a diesel na kołach zębatych.Tak kiedyś nas uczono w szkole czyż nieargenta67 pisze:Mieszanka paliwowa z "ON" przy niskich temperaturach nie ma możliwości zapłonu i do tego potrzebne są świece, a tym bardziej w TDS bo JTD ma szansę na uruchomienie, ale tam jest większe ciśnienie paliwa. Nie zapalaj z "zaciągu" jest ryzyko przestawienia rozrządu i wtedydaros1972 pisze:odpaliłem na hol bez problemu, później jak się rozgrzała to też odpaliła od kopa, czy to mogą być padnięte świece?.

Pasek to nawet czasami spodni nawet nie utrzymujegros pisze:Paweł nie tylko diesle benzynki też nie wolno na zaciąg no chyba ,że jest na łańcuchu, a diesel na kołach zębatych.Tak kiedyś nas uczono w szkole czyż nieargenta67 pisze:Mieszanka paliwowa z "ON" przy niskich temperaturach nie ma możliwości zapłonu i do tego potrzebne są świece, a tym bardziej w TDS bo JTD ma szansę na uruchomienie, ale tam jest większe ciśnienie paliwa. Nie zapalaj z "zaciągu" jest ryzyko przestawienia rozrządu i wtedydaros1972 pisze:odpaliłem na hol bez problemu, później jak się rozgrzała to też odpaliła od kopa, czy to mogą być padnięte świece?.

Swoja drogą to mam teraz Nissana Primera co mu się łańcuszek zerwał i to nie od odpalania na linie

- Gros
- Klubowicz
To ta Primera już zwiedziła troszkę świataargenta67 pisze:Pasek to nawet czasami spodni nawet nie utrzymujegros pisze:Paweł nie tylko diesle benzynki też nie wolno na zaciąg no chyba ,że jest na łańcuchu, a diesel na kołach zębatych.Tak kiedyś nas uczono w szkole czyż nieargenta67 pisze:Mieszanka paliwowa z "ON" przy niskich temperaturach nie ma możliwości zapłonu i do tego potrzebne są świece, a tym bardziej w TDS bo JTD ma szansę na uruchomienie, ale tam jest większe ciśnienie paliwa. Nie zapalaj z "zaciągu" jest ryzyko przestawienia rozrządu i wtedydaros1972 pisze:odpaliłem na hol bez problemu, później jak się rozgrzała to też odpaliła od kopa, czy to mogą być padnięte świece?.
, a co dopiero powiedzieć o rozrządzie, ale w tym przypadku nawijamy o "ON", druga sprawa to ja preferuje automaty i nie mam takich problemów.
Swoja drogą to mam teraz Nissana Primera co mu się łańcuszek zerwał i to nie od odpalania na linie.

Spalona świeca -tak pokazuje,ale w JTD anie w TDS -ta migająca spirala 

We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898