Cześć, potrzebuje pomocy posiadam Lancia Lybrę 1.8 16v
zamontowałem gaz brc i po zamontowaniu włącza się check engine nr błędu to 0443
tzn zawór systemu odpowietrzenia paliwa (elektrozawór oparów paliwa)
Proszę o pomoc czemu to tak się dzieje i gdzie on jest zamontowany
dzięki za pomoc
Lybra - elektrozawór oparów paliwa gdzie go szukać?
Lybra - elektrozawór oparów paliwa gdzie go szukać?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 21:34 przez oko180, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Lybra - elektrozawór oparów paliwa
Miałem z nim problem, ale w motorze 1.6. Po zamontowaniu gazu po jakimś czasie odezwał się on.
Czasami w pewnych sytuacjach się zawieszał i komputer wywalał błąd. Czasami sam się odwieszał.
Ten zawór skacze od 0-100% otwarcia (możesz podejrzeć aktualny stan w FiatEcuScan).
U mnie pomogła wymiana. Zbiornik aktywnego węgla jest od strony pasażera, schowany w nadkolu.
Tam też bym szukał przewodów i zaworu (u mnie jest blisko kolektora ssącego). Kształt - czarny walec wielkości paczki z zapałkami. O ile w 1.8 jest podobny zawór jak w 1.6.
Czasami w pewnych sytuacjach się zawieszał i komputer wywalał błąd. Czasami sam się odwieszał.
Ten zawór skacze od 0-100% otwarcia (możesz podejrzeć aktualny stan w FiatEcuScan).
U mnie pomogła wymiana. Zbiornik aktywnego węgla jest od strony pasażera, schowany w nadkolu.
Tam też bym szukał przewodów i zaworu (u mnie jest blisko kolektora ssącego). Kształt - czarny walec wielkości paczki z zapałkami. O ile w 1.8 jest podobny zawór jak w 1.6.
Lybra 1.6 jako auto do dojazdów do pracy.
Zajrzyjna Fiat Klub Polska
Zajrzyjna Fiat Klub Polska
Re: Lybra - elektrozawór oparów paliwa
Witam
ten zawór muszę szukać pod kolektorem ssącym
bo idąc po niebieskim przewodzie to tam on prowadzi
Patrzyłem z dołu ale go nie widzę
ten zawór muszę szukać pod kolektorem ssącym
bo idąc po niebieskim przewodzie to tam on prowadzi
Patrzyłem z dołu ale go nie widzę
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 21:33 przez bargaw3181, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: polskie znaki - poprawiłem
Powód: polskie znaki - poprawiłem
Re: Lybra - elektrozawór oparów paliwa gdzie go szukać?
Z góry przepraszam, że odkopuję, ale mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Również zmagam się z błędem silnika P0443 (evap). Chciałbym się dostać to tego elektrozaworu, ale nie wiem, gdzie go znaleźć. Czy to jest w ogóle taka część:http://allegro.pl/elektrozawor-podcisni ... 29770.html ? Gdzie mam jej szukać w silniku?
Również zmagam się z błędem silnika P0443 (evap). Chciałbym się dostać to tego elektrozaworu, ale nie wiem, gdzie go znaleźć. Czy to jest w ogóle taka część:http://allegro.pl/elektrozawor-podcisni ... 29770.html ? Gdzie mam jej szukać w silniku?
Re: Lybra - elektrozawór oparów paliwa gdzie go szukać?
Wygląda na zawór od par paliwa,zwłaszcza po resztkach przewodów.Filtr par paliwa jest gdzieś schowany pod przednim prawym błotnikiem,a patrząc na rysunki w E-per musi być on gdzieś obok filtra węglowego,czyli gdzieś pod błotnikiem-pozycja numer 6
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Były:
Fiat Tempra SW 1.6 i.e 93'
Fiat Marea Weekend 1.9JTD 01'
Lancia Lybra 1.6 16V 01'
Fiat Stilo MW 1.9 16v JTD 04'
Jest:
Fiat Croma 1.9 16v mJTD 09'
Lancia Prisma 1.5 8v carb 86'
Fiat Tempra SW 1.6 i.e 93'
Fiat Marea Weekend 1.9JTD 01'
Lancia Lybra 1.6 16V 01'
Fiat Stilo MW 1.9 16v JTD 04'