To chyba logiczne że zakładając szerokie opony na niskim profilu każdy liczy się z tym, że nie będzie pływał po dziurawych ulicach, ale gdyby komuś na tym zależało to kupiłby Citroena a nie Kappę...
wega pisze:Tak, chyba w dużym Fiacie.szerszen pisze:Moje odczucia są identyczne z tym, co napisał Rafako, też jeździłem na 17". Manewr wyprzedzania na większości dróg krajowych (czy raczej powrót do swoich kolein), to ekstremalne przeżycie. Dodaj do tego jeszcze pływanie na mokrej nawierzchni, wstrząśnienie mózgu i roz... zawieszenia. Na 18" może być tylko gorzej. Wizualnej strony nie oceniam, bo to kwestia subiektywna.
Zimą jeżdżę nawet na 15" Yokohamkach - jest idealnie! Może wygląda to nieco słabiej, ale jest komfortowo i bezpiecznie.
Ja uważam,, że auto na takich laciach auto jeździ jak przyklejone do asfaltu. Jeżeli nie potrafisz go opanować to najwyraźniej masz coś z układem kierowniczym albo dupiate opony.
Obecnie jeżdżę Laguną III również na 17-tkach i jak dla mnie jest OK.
Jedynie mogę przyznać rację, że na dziury trzeba uważać.
j.w.vanisch pisze:Może miałeś chińskie opony, jeżdżę na 215/40/16 i czy sucho czy mokro nie ma problemów z "pływaniem", a też wąskie nie są, a i profil niezbyt wysokiszerszen pisze:Moje odczucia są identyczne z tym, co napisał Rafako, też jeździłem na 17". Manewr wyprzedzania na większości dróg krajowych (czy raczej powrót do swoich kolein), to ekstremalne przeżycie. Dodaj do tego jeszcze pływanie na mokrej nawierzchni, wstrząśnienie mózgu i roz... zawieszenia. Na 18" może być tylko gorzej. Wizualnej strony nie oceniam, bo to kwestia subiektywna.
Zimą jeżdżę nawet na 15" Yokohamkach - jest idealnie! Może wygląda to nieco słabiej, ale jest komfortowo i bezpiecznie.
Yokohama to bardzo dobre oponki i nikt nie napisał ,że są dupiateszerszen pisze:wega pisze:Tak, chyba w dużym Fiacie.szerszen pisze:Moje odczucia są identyczne z tym, co napisał Rafako, też jeździłem na 17". Manewr wyprzedzania na większości dróg krajowych (czy raczej powrót do swoich kolein), to ekstremalne przeżycie. Dodaj do tego jeszcze pływanie na mokrej nawierzchni, wstrząśnienie mózgu i roz... zawieszenia. Na 18" może być tylko gorzej. Wizualnej strony nie oceniam, bo to kwestia subiektywna.
Ja uważam,, że auto na takich laciach auto jeździ jak przyklejone do asfaltu. Jeżeli nie potrafisz go opanować to najwyraźniej masz coś z układem kierowniczym albo dupiate opony.
Obecnie jeżdżę Laguną III również na 17-tkach i jak dla mnie jest OK.
Jedynie mogę przyznać rację, że na dziury trzeba uważać.
Czy ja do ch... krytykuję Twoje stanowisko?!
Człowiek zadał pytanie, na które rzeczowo odpowiedziałem.
Przeczyta, przemyśli i wybierze to, co mu odpowiada.
Auto potrafię opanować, jeżdżę na tyle, na ile warunki mi pozwalają, Kupeta jest sprawna, a jeżeli Yokohama jest dupiata, to tak, jeżdzę na dupiatych oponach.
Poza tym nie widzę związku między prędkością jazdy, a wysokością profilu i jego szerokością.
Poprosze o fote auta na 19", koniecznielukasz_lodz pisze:za:
wygląd, prowadzenie
przeciw:
jakość polskich dróg, utrata komfortu
zawieszenie szybciej się zużywa ale bez przesady, ja jeździłem cały sezon na 19" i nikt na żadnym łódzkim spocie nie powiedział złego słowa że zniszczyłem auto czy coś innego na temat moich 19"
oponki mam 225/35r19