Lybra - czujnik otwarcia drzwi

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Lybra - czujnik otwarcia drzwi

Post autor: Big daddy » 12 lut 2011, 21:13

Witam

Mam taki problem: po otwarciu drzwi kierowcy bądź pasażera nie zapala się przednie oświetlenie wnętrza, tylne lampki palą się i ściemniają jak należy. Na ICS-ie poprawnie wyświetla komunikaty o otwarciu drzwi, tak przednich jak i tylnych.Nie działa podświetlenie klamki, ani przycisków ponoszenia szyby, sprawdziłem miernikiem zasilanie diody klamki i pojawia się ok.11.5V ale po otwarciu drzwi pasażera, na otwarcie drzwi kierowcy nie reaguje.Jak to działa? ktoś wie?Czemu zapala tył i na ICS-ie a nie pali przód i nie zapala podświetlenia klamki kierowcy, mierzyłem we wtyczce bez diody podłączonej, gdzie jest czujnik otwarcia drzwi?jest jeden?czemu w różnych miejscach potwierdzenie otwarcia jest a w innych nie ma?
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne

laly2000

Re: Lybra - czujnik otwarcia drzwi

Post autor: laly2000 » 13 lut 2011, 11:35

Napisz jeszcze, czy oświetlenie wnętrza działa po włączeniu przełącznikiem. Może Ci żaróweczki padły synchronicznie.

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 14 lut 2011, 8:29

Sorki zapomniałem, działa ręcznie wszystko jak powinno.

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 23 lut 2011, 0:07

Panowie nikt nie wie jak to działa?
Recznie wszystko OK, przełączam na auto to sie nie zapala po otwarciu drzwi, na ics pokazuje otwarte dzwi więc o co kaman? może ściemniacz walnięty? ale gdzie on sie znajduje? Proszę o jakieś podpowiedzi jak to ugryżć.Acza przyciski i podświetlenie naprawiłem -zimne luty.

argenta67

Post autor: argenta67 » 23 lut 2011, 6:26

Big daddy pisze:Panowie nikt nie wie jak to działa?
Recznie wszystko OK, przełączam na auto to sie nie zapala po otwarciu drzwi, na ics pokazuje otwarte dzwi więc o co kaman? może ściemniacz walnięty? ale gdzie on sie znajduje? Proszę o jakieś podpowiedzi jak to ugryżć.Acza przyciski i podświetlenie naprawiłem -zimne luty.
Te drzwi co ci pokazuje mają uszkodzony mikro-włącznik np, trzeba to poprawnie zdiagnozować.

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 23 lut 2011, 8:16

Chyba żle zrozumiałeś na ICSie jak otworzę drzwi to pokazuje otwarte jak zamknę to znika animacja ale nie działa lampka pod sufitem z przodu, z tyłu zapala sie normalnie. I tu troche zgłupiałem bo skoro z tyłu chodzi i na wyswietlaczu wszystko jest jak powinno , lampka ręcznie działato przerwa musi byc gdzieś za sterownikiem oświetlenia i z tego wychodzi że musza tam być dwa wyjścia bo czemu tył działa.Nie dość że słabo sie znam na elektryce to jeszcze w ogóle nie wiem jak ten układ jest zbudowany i jak powinien działać dlatego zwracam sie o pomoc do Was drodzy koledzy żebyście pomogli zdiagnozować usterkę.

Kris
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Kris » 23 lut 2011, 8:56

Big daddy pisze:Chyba żle zrozumiałeś na ICSie jak otworzę drzwi to pokazuje otwarte jak zamknę to znika animacja ale nie działa lampka pod sufitem z przodu, z tyłu zapala sie normalnie. I tu troche zgłupiałem bo skoro z tyłu chodzi i na wyswietlaczu wszystko jest jak powinno , lampka ręcznie działato przerwa musi byc gdzieś za sterownikiem oświetlenia i z tego wychodzi że musza tam być dwa wyjścia bo czemu tył działa.Nie dość że słabo sie znam na elektryce to jeszcze w ogóle nie wiem jak ten układ jest zbudowany i jak powinien działać dlatego zwracam sie o pomoc do Was drodzy koledzy żebyście pomogli zdiagnozować usterkę.
Dodaję schemat instalacji i rozmieszczenie elementów. Mam nadzieję że Ci to trochę nakreśli jak działa ten system:)
rozmieszczenie podzespołów.JPG
schemat.JPG
opisy kolorów przewodów są po włosku

W Twoim przypadku obstawiam brak połączenia pomiędzy pinem 3 w G10 a pinem 3 w M40 (przewód czarno-purpurowy ZN)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 23 lut 2011, 23:45

@declamer dzięki za schematy postudiuje to się może uda naprawić ;) Jakbyś mi jeszcze podpowiedzał gdzie dokładnie jest ten sterownik M40 na przegrodzie czy gdzieś pod schowkiem bo na tym rysunku nie można stwierdzić, a po co wyważać otwarte drzwi :D. Wezme sie jak sie ociepli bo narazie to pogoda nie sprzyja.

Kris
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kris » 24 lut 2011, 7:31

Big daddy pisze: a po co wyważać otwarte drzwi :D.
A kto Ci powiedział że ja już jestem w środku :)
Domyślam się że jest to sterownik montowany na przegrodzie.

Sprawdź sobie czy dochodzi Ci sygnał sterujący do lampy i sprawdź stan przełącznika, może tam się coś urwało
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy

samek
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: samek » 26 lut 2011, 10:26

Witam
podepnę się pod temat ale troszeczkę z innym problemem a mianowicie, po zalączeniu przycisku na suficie w pozycję
auto nie gaśnie oświetlenie wewnętrzne samochodu , podświetlenie klamek, przycisków działa poprawnie
i pytanie co może być walnięte? zauważyłem jezcze w lamie sufitowej jakąś płytkę, czy aby to jest układ odpowidzialny za rozłączenie oświetlenia.
Proszę o pomoc

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 27 lut 2011, 20:03

Jak zgasisz potem przyciskiem i spowrotem na auto to pali czy nie? Jeśli nie to moim laickim zdaniem wina układu który ma wyłączyć po paru sekundach oświetlenie.Z tyłu też nie gaśnie?

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 01 mar 2011, 18:13

Ja swoją lampke naprawiłem, problem był we wtyczce, jakiś niestyk @declamer dzieki jeszcze raz. Jeszcze jedno pytanko, bedę rozbierał tunel jak sie ociepli bo silniczki od nagrzewnicy nie dzałają, przy okazjii chciałbym podłączyć kabelek do mp3.Widziałem tu na forum, że takie coś robiłeś i jet opis z włoskiej stronki, żeby pod kierownicą sie wpiąć w łącze od zmieniarki, czy jeśli nie mam bose ani zmieniarki to wtyczka jet tam wyprowadzona? Czy wyjmując ICS przypasuje napewno kabel wtyczka ISO-mały jack, gniazdo ISO jest wolne? Sorki za tyle pytań ,alejak czeoś na oczy nie widze to mi sie same cisną :lol:

Kris
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Kris » 02 mar 2011, 6:49

Big daddy pisze:Ja swoją lampke naprawiłem, problem był we wtyczce, jakiś niestyk @declamer dzieki jeszcze raz. Jeszcze jedno pytanko, bedę rozbierał tunel jak sie ociepli bo silniczki od nagrzewnicy nie dzałają, przy okazjii chciałbym podłączyć kabelek do mp3.Widziałem tu na forum, że takie coś robiłeś i jet opis z włoskiej stronki, żeby pod kierownicą sie wpiąć w łącze od zmieniarki, czy jeśli nie mam bose ani zmieniarki to wtyczka jet tam wyprowadzona? Czy wyjmując ICS przypasuje napewno kabel wtyczka ISO-mały jack, gniazdo ISO jest wolne? Sorki za tyle pytań ,alejak czeoś na oczy nie widze to mi sie same cisną :lol:
Nurtujące Cie pytania zadawaj pod odpowiednimi tematami. Jeśli nie masz zmieniarki to może nie być tej okrągłej złączki pod kierownicą. Będziesz musiał podpiąć się bezpośrednio pod radio taką prostokątną wtyczką mini-iso 8pin.

samek

Post autor: samek » 02 mar 2011, 12:49

czy ktoś wymieniał lub próbował naprawić układ opóżniający gaśnięcie światła wew. samochodu - pytam poniewaź nie jestem pewien czy ten układ znajduje się pod lusterkiem wstecznym .

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 03 mar 2011, 15:50

Lampka pod sufitem składa sie z dwóch części, pierwszą podważasz śrubkrętem i zdejmujesz z zaczepów, jest tam sterownik centralnego zamka wypnij kostke i odkręc drugą część lampki.Nie rozbierałem jej ale widać tam dwa kondensatory to one pewnie odpowiadają za sciemnienie po zaniku napięcia sie rozładowują.Napisz coś wiecej co z ta lampką.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”