Kappa 2.4JTD - Jak ominąć klimę ??
- Dawka
- Forumowicz/ka
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Kappa 2.4JTD - Jak ominąć klimę ??
Potrzebuję wyeliminować z paska klimę tzn. chcę zamontować krótszy pasek bez nakładania go na klimę. Wiem że były wersje kappy bez klimy, tylko nie wiem czy akurat JTD, katalog do wersji bez klimy podaje długość 6PK1105, czy poza długością były jeszcze jakieś różnice ?? Rolki, napinacz ??
Re: Kappa 2.4JTD - Jak ominąć klimę ??
Na paliwie chcesz oszczedzić?

http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Maciej
Chyba raczej na naprawie sprężarki...
Lancia Kappa 3.0 V6 1998r.
Lancia ypsilon 1.4 12V 1996r.
Lancia ypsilon 1.4 12V 1996r.
- Dawka
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Prawdopodobnie mam problem ze sprężarką (piszczący i charczący pasek - wymieniłem koło pasowe, napinacz rolki pośrednie, zregenerowałem alternator, została jeszcze klima), jak wiadomo żeby ją wyciągnąć trzeba najpierw opróżnić z gazu, wyciągnąć, sprawdzić i znów napełniać, a jeśli jest opcja sprawdzenia innym paskiem to czemu nie w ten sposób.
- bargaw3181
- Klubowicz
- Imię: Bartłomiej
- Kontakt:
Sprawdzasz skąd dobiega piszczenie na chybił trafił ?
514449239 Bartek (Bartłomiej, nie Bartosz ! ) vel modo 

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !

Jestem odpowiedzialny za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś !
- Dawka
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
To nie takie proste żeby jednoznacznie zlokalizować piszczenie, ale skoro inne elementy które są napędzane paskiem były wymienione to jeszcze chce w ten sposób spróbować... Ręce opadają mi z tym paskiem. Po za tym jednym problemem auto jest bez awaryjne jednak przed każdą trasą mam obawy czy pasek nie strzeli czy inne cuda tam się nie wydarzą...
Ale przecież przy klimie w trybie ECO sprężarka nie pracuje, chodzi tylko koło pasowe i mało prawdopodobne by powodowało ono piszczenie paska. Chyba, ze zaciera się łożysko na tym kole, ale to można sprawdzić bez problemu "ręcznie".
Zapytam jeszcze czy alternator ma sprawne sprzęgiełko jednokierunkowe (to w jego kole pasowym)...
Zapytam jeszcze czy alternator ma sprawne sprzęgiełko jednokierunkowe (to w jego kole pasowym)...
KAPPA TDS & JTD
- Dawka
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
Sprzęgiełka na alternatorze u mnie nie ma. W momencie przełączania na tryb ECO hałas trochę maleje ale to dalej nie jest tak jak powinno być.
Ale może da się założyć?
Powinno to przynieść lepszy efekt niż kombinacje z klimą, przecież ona w trybie eco nie daje żadnego obciążenia i nie może powodować hałasu, oczywiście zakładając sprawne łożysko.
Wiem, że w niektórych jtd są sprzęgiełka na alternatorze, ale nie wiem czy alternatory są takie same czy inne. Powiem tylko, że niesprawność tego cuda powoduje hałas i wibracje (na przykładzie innych samochodów z mocnymi alternatorami).
Powinno to przynieść lepszy efekt niż kombinacje z klimą, przecież ona w trybie eco nie daje żadnego obciążenia i nie może powodować hałasu, oczywiście zakładając sprawne łożysko.
Wiem, że w niektórych jtd są sprzęgiełka na alternatorze, ale nie wiem czy alternatory są takie same czy inne. Powiem tylko, że niesprawność tego cuda powoduje hałas i wibracje (na przykładzie innych samochodów z mocnymi alternatorami).
KAPPA TDS & JTD
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Szymon
Spokojnie możesz założyć krótszy pasek z pominięciem sprężarki klimatyzacji. Osobiście tam mam zrobione w swojej Kappie z powodu całkowitego rozpadu klimatyzacji.