Lybra - problem z airbag kontrolka czasem się zaświeca
- Dudi
- Członek Zarządu LKP
- Kontakt:
Lybra - problem z airbag kontrolka czasem się zaświeca
No więc u mnie wyskoczył błąd kurtyny powietrznej od strony kierowcy. Poluzowało się połączenie podczas jazdy na nierównościach. Ponowne połączenie, skasowanie błędu na kompie i kontrolka zgasła 

- Wojtek Łódź
- Forumowicz/ka
Odp: Lybra - problem z airbag kontrolka czasem się zaświeca
Jakim programem diagnostycznym mogę połączyć się poprzez interfejs ELM327, by można było skasować błąd poduszki powietrznej (poza EUROSCAN)? Te, które mam dostarczone razem z kablem obsługują w zasadzie tylko OBD i pomiar parametrów silnika. Kontrolkę "check engine" mogę zgasić, ale airbagu już nie 

Wojtek Łódź pisze:Jakim programem diagnostycznym mogę połączyć się poprzez interfejs ELM327, by można było skasować błąd poduszki powietrznej (poza EUROSCAN)? Te, które mam dostarczone razem z kablem obsługują w zasadzie tylko OBD i pomiar parametrów silnika. Kontrolkę "check engine" mogę zgasić, ale airbagu już nie
Program kwp7.1 / wprogramie nalezy ustawić adres 0X00 protokół transmisji kwp 81/plus kabel vaga plus zewrzeć pin3 z 7 w złączu eobd i mamy połączenie z air bagiem.Jednak zawsze pozostaje examiner
- Wojtek Łódź
- Forumowicz/ka
Dziękuję za wskazówkę
ale jednak coś nie do końca mi działa - chyba wina komunikacji z autem - ale skąd ona wynika? Albo ja coś źlę robię
Po podłączeniu interfejsu otwieram KWP71, następnie COM1, ustawiam częstotliwość na 38400, wciskam StartComm i nic... Wyskakują błędy:
Init started
error rcv wait timeout
InitReady
No KeyBytes, Init not OK
Stąd jeszcze mam pytanie - czy w programie KWP71 mam ustawiać jeszcze jakieś parametry czy wina tkwi bezpośrednio w połączeniu gniazdka w aucie z ELM? Wczoraj nie miałem problemów z dostępem do ECU poprzez inne programy.

Po podłączeniu interfejsu otwieram KWP71, następnie COM1, ustawiam częstotliwość na 38400, wciskam StartComm i nic... Wyskakują błędy:
Init started
error rcv wait timeout
InitReady
No KeyBytes, Init not OK
Stąd jeszcze mam pytanie - czy w programie KWP71 mam ustawiać jeszcze jakieś parametry czy wina tkwi bezpośrednio w połączeniu gniazdka w aucie z ELM? Wczoraj nie miałem problemów z dostępem do ECU poprzez inne programy.
Nie mam pojęcia jak to ma iść po kabelku na elm?
podłącz przez zwykłego vaga,jesli jest na usb,to masz co i jak tu:
>viewtopic.php?f=14&t=35210
podłącz przez zwykłego vaga,jesli jest na usb,to masz co i jak tu:
>viewtopic.php?f=14&t=35210
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Lybra - problem z airbag kontrolka czasem się zaświeca
gdzie znajduje(ą) się złącze (a) kurtyny powietrznej po stronie kierowcy?
Lybra SW 2.4 JTD
Poszło na PWNitek pisze:gdzie znajduje(ą) się złącze (a) kurtyny powietrznej po stronie kierowcy?
-
dziekijan 123456 pisze:Poszło na PWNitek pisze:gdzie znajduje(ą) się złącze (a) kurtyny powietrznej po stronie kierowcy?
Lybra SW 2.4 JTD
-
czy posiada ktos schemat instalacji zasilajacej kontroler poduszek (poliftingowy SW z kurtynami)
wyrzuca mi blad 01 - czyli nieznany wewnetrzny blad kontrolera, fiat ecu scan sugeruje sprawdzenie czy nie ma zaklocen na zasilaniu i czy uziemienie jest ok
wyrzuca mi blad 01 - czyli nieznany wewnetrzny blad kontrolera, fiat ecu scan sugeruje sprawdzenie czy nie ma zaklocen na zasilaniu i czy uziemienie jest ok
Lybra SW 2.4 JTD
Nitek pisze:czy posiada ktos schemat instalacji zasilajacej kontroler poduszek (poliftingowy SW z kurtynami)
poszło ,pozdrawiam
Na marginesie błąd 01 mi sugeruje rozjezdzający sie eeprom sterownika air bag.
Jeszcze musisz sprawdzić maske,i zapodamy wsady i będzie jak nowy /odnawialny/

-
dzieki, jesli chodzi o prady bladzace to jestem totalnym laikiem i piszac instalacji zasilajacej mialem na mysli ktoredy ida przewody zasilania z aku, gdzie sa jakies zlaczki itp
rozjezdzajacy sie eeprom czyli informacja ze strzelil?
wiem ze samochod nie jest idealny, wiem ze sprzedaca lecial w h.., ze serwisant z aso wzial w lape za odpowiedni wynik przegladu przed zakupem....
... ale jednak kilka istotnych rzeczy wskazuje ze dzwona ten samochod nie zaliczyl
jan 123456 pisze:
poszło ,pozdrawiam
Na marginesie błąd 01 mi sugeruje rozjezdzający sie eeprom sterownika air bag.
Jeszcze musisz sprawdzić maske,i zapodamy wsady i będzie jak nowy /odnawialny/
rozjezdzajacy sie eeprom czyli informacja ze strzelil?
wiem ze samochod nie jest idealny, wiem ze sprzedaca lecial w h.., ze serwisant z aso wzial w lape za odpowiedni wynik przegladu przed zakupem....
... ale jednak kilka istotnych rzeczy wskazuje ze dzwona ten samochod nie zaliczyl
Lybra SW 2.4 JTD
- tomboy81
Kontrolka Airbag
Witam.
W sobotę wymieniłem drzwi prawe. Ponieważ zahaczyłem słupek na parkingu. Został jeszcze próg dla blacharza.
A wczoraj jadąc po mieście zaświeciła mi się kontrolka poduszki powietrznej.
Nie wiem z czym to powiązać? Z przypadkiem czy z wymianą tych drzwi?
Pytanie moje jest takie czy jeśli posprawdzam wszystkie złącza od poduszek i np to będzie "nie kontakt" na którymś złączu i to poprawie to czy kontrolka poduszki zgaśnie, a błąd zostanie w komputerze. Czy po usunięciu usterki kontrolkę trzeba zgasić przez złącze diagnostyczne?
W sobotę wymieniłem drzwi prawe. Ponieważ zahaczyłem słupek na parkingu. Został jeszcze próg dla blacharza.
A wczoraj jadąc po mieście zaświeciła mi się kontrolka poduszki powietrznej.
Nie wiem z czym to powiązać? Z przypadkiem czy z wymianą tych drzwi?
Pytanie moje jest takie czy jeśli posprawdzam wszystkie złącza od poduszek i np to będzie "nie kontakt" na którymś złączu i to poprawie to czy kontrolka poduszki zgaśnie, a błąd zostanie w komputerze. Czy po usunięciu usterki kontrolkę trzeba zgasić przez złącze diagnostyczne?
Lybra 1.9 JTD, 85kW
Jakiś czas temu zapaliła się u mnie kontrolka poduszki (pewnie przy odkurzaniu ruszyłem kostkę:) ).
Czy wie ktoś o możliwości usunięcia błędu przy użyciu ELM'a 327 ? FiatEcuscan odmawia posłuszeństwa i żąda VAG KKL z przejściówką.
Czy wie ktoś o możliwości usunięcia błędu przy użyciu ELM'a 327 ? FiatEcuscan odmawia posłuszeństwa i żąda VAG KKL z przejściówką.
Był: Lancia Lybra SW 2.4 JTD 150 KM, Lancia Kappa 3.0, AR 159, kilka AR 156
Jest: Lancia Thesis 2.4 JTD, Citroen CX 2.5 Prestige, Vel Satis 2.2 DCI
Jest: Lancia Thesis 2.4 JTD, Citroen CX 2.5 Prestige, Vel Satis 2.2 DCI