Lybra - puszka na filtrze pow. Pęknięty wąż od niej do turba
- LybraSW
- Klubowicz
- Imię: Michal
- Kontakt:
Lybra - puszka na filtrze pow. Pęknięty wąż od niej do turba
Mam problem który od jakiegoś czasu przyszło mi rozwiązywać w Lucynie a dotyczył on drgań nadwozia, odgłosu zaworów i turbo w kabinie oraz słabszych osiągów. Okazało się że z wiekiem rozpadł się przewód który idzie od turbiny do puszki zamontowanej do filtra powietrza. Zerwaniu uległy też mocowania pokrywy filtra powietrza i plastikowa rurka i podstawy filtra. Czy ktoś wie do czego służy ta puszka i jakie mogą być efekty jej uszkodzenia lub węża do niej doprowadzającego powietrze ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Ford Focus II FL 1.6 TDCI 2010r
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Re: Lybra - Puszka na filtrze pow. Pęknięty wąż od niej od t
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
No właśnie w tym poście nie pisze o efektach jej uszkodzenia. Po za tym moja Lybra nie kopci . Czy możliwe że objawy w mojej lybrze są następstwem jej nieszczelności ??
Była - Lancia Lybra SW 2.4 JTD Bicolore - lll miejsce w konkursie piękności na zlocie LKP w Sielpii
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Nie wyrzuca Ci błędów na kompie związanych z przepływomierzem?
Co do odgłosu zaworów, to nie jestem pewien, ale w JTD luzy zaworowe reguluje się chyba mechanicznie, więc może tutaj jest problem.
Co do odgłosu zaworów, to nie jestem pewien, ale w JTD luzy zaworowe reguluje się chyba mechanicznie, więc może tutaj jest problem.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Dokładnie to w JTD 10V reguluje się zawory (co 40 000 km według instrukcji). W wersjach 20V (niedostępnych w Lybrach) są już hydrauliczne popychacze.FXX pisze:Nie wyrzuca Ci błędów na kompie związanych z przepływomierzem?
Ja sprawdzałem luzy jak miałem coś 230 000 na blacie i według speców co to robili, nic nie trzeba było wymieniać. Ponoć nie ma z tymi luzami problemu, a w instrukcji jest to napisane tak asekuracyjnie.
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Re: Lybra - puszka na filtrze pow. Pęknięty wąż od niej do t
Przepływka sprawna, brak błędów na kompie , luzy zaworowe sprawdzone w zeszłym tygodniu. Moc jest od załączenia turbo aż do końca. EGR sprawny niezaślepiony.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
I co udalo ci sie dojc co to za puszka - bo ja tez mam uszkodzoną - znajomy mechanik powiedzila ze to moze byc rezonator ale glowy nie dawał a ja mam w tej puszcze dziure na 4 cm nie mam pojecia jak to moglo sie stać:(
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Jest to rezonator. Puszka została naprawiona u gościa co spawa plastiki.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
To, że nie ma błędów w ECU, niestety niewiele znaczy.LybraSW pisze:Przepływka sprawna, brak błędów na kompie , luzy zaworowe sprawdzone w zeszłym tygodniu. Moc jest od załączenia turbo aż do końca. EGR sprawny niezaślepiony.
Dwa przykłady:
* Miałem nieziemskiego muła u siebie w 1.9 JTD - błędów w ECU brak - zawór sterowania zmienną geometrią turbiny uszkodzony. Po wymiana silnik ożył.
* Mam muła u siebie w 1.9 JTD i ciut za dużo pali - błędów w ECU brak - przepływomierz o dwa razy za mało powietrza mierzy, przez co ECU podaje minimalną dawkę paliwa do wtrysku. Na wolnych mierzy 28 mg/i w stosunku do oczekiwanych 300 mg/i, i przy 4000RPM 448 mg/i w stosunku do oczekiwanych około 1200 mg/i. Nieszczelność dolotu wykluczam, więc na 90% wina przepływomierza.
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
- LybraSW
- Klubowicz
- Kontakt:
Już wszystko wiem. Przewód występuje tylko w komplecie z obudową filtra powietrza. Koszt znacznie powyżej akceptowanej możliwości finansowej za takowy element. Czeka mnie naprawa obecnego. Myślę że się uda.
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW
Cannondale F800 Lefty
Cięższa połówka MonikiSW