Kappa - pedał sprzęgła został w podłodze

Ryshard
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa - pedał sprzęgła został w podłodze

Post autor: Ryshard » 17 kwie 2011, 12:39

W mojej Kappie (2,4 benzyna) pedał sprzęgła został w podłodze. Właściwie nie do końca w podłodze, bo w 1/3 odległości od podłogi i można go jeszcze docisnąć. Samochód nie wysprzęgla- w sensie, że silnik jest cały czas połączony ze skrzynią biegów i na pracującym silniku nie mogę włożyć biegu. Przed awarią biegi wchodziły z oporem ale tylko kiedy silnik był zimny. Samochód stał przez 3 dni lekko z górki, na biegu i z zaciągniętym (może trochę za lekko) ręcznym. Jak go zostawiałem wszystko było okej, jak wsiadłem po 3 dniach, pedał już był w podłodze.

Potrzebuję porady- czy mogę go jakoś uruchomić bez wizyty w warsztacie? A jeśli jednak potrzebny jest serwis, to czy orientujecie się, ile mnie skasują za naprawę? I czy są jakieś przeciwwskazania holowania?

adam
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Kappa- pedał sprzęgła został w podłodze

Post autor: adam » 17 kwie 2011, 13:20

jeśli masz sprzęgło hydrauliczne sprawdź poziom płynu w zbiorniczku,być może zapowietrzony?

Awatar użytkownika
Gros
Klubowicz
Klubowicz
Imię: BogdanA

Post autor: Gros » 17 kwie 2011, 13:23

Ryshard pisze:W mojej Kappie (2,4 benzyna) pedał sprzęgła został w podłodze. Właściwie nie do końca w podłodze, bo w 1/3 odległości od podłogi i można go jeszcze docisnąć. Samochód nie wysprzęgla- w sensie, że silnik jest cały czas połączony ze skrzynią biegów i na pracującym silniku nie mogę włożyć biegu. Przed awarią biegi wchodziły z oporem ale tylko kiedy silnik był zimny. Samochód stał przez 3 dni lekko z górki, na biegu i z zaciągniętym (może trochę za lekko) ręcznym. Jak go zostawiałem wszystko było okej, jak wsiadłem po 3 dniach, pedał już był w podłodze.

Potrzebuję porady- czy mogę go jakoś uruchomić bez wizyty w warsztacie? A jeśli jednak potrzebny jest serwis, to czy orientujecie się, ile mnie skasują za naprawę? I czy są jakieś przeciwwskazania holowania?
Weź kolegę niech ci kilka razy pedałem hamulca depnie ,a ty spróbuj odpowietrzyć wysprzęglik i powinno być ok-sprawdź poziom płynu czy nie zapowietrza się czasem
:lol: : gafa : :bitwa:

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 17 kwie 2011, 15:22

Jeśli wiesz gdzie się znajduje i jak wygląda wysprzęglik zdejmij z niego gumowy kapturek ("z końcówki"). Jeśli jest pod nim mokro wysprzęglik jest do wymiany, układ sprzęgła jest zapowietrzony. Wymiana 15min, odpowietrzenie nawet godzinę:)
Koszt:od 69,00zł do 120zł
Przed zakupem sprawdź jaki masz, były dwa rodzaje wysprzęglika.

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Mariusz

Post autor: Mariusz91 » 17 kwie 2011, 19:17

Odpowietrzenie układu może pomóc, ale nie na długo, prędzej czy później będzie to samo.
Przypadek który opisuje kolega to awaria pompy sprzęgła, a nie wysprzęglika. Pompa znajduje się tuż nad pedałem sprzęgła, wymienić ją nie jest łatwo. Zalecana jest wymiana w jednym czasie pompy jak i wysprzęglika, gdy wymienisz samą pompę to nie dalej jak za 1000-2000 km padnie Ci wysprzęglik ;)
Koszta? Niewielkie jeśli potrafisz sam zregenerować pompę jak i wysprzęglik.

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 17 kwie 2011, 20:21

Mariusz91 pisze:Odpowietrzenie układu może pomóc, ale nie na długo, prędzej czy później będzie to samo.
Przypadek który opisuje kolega to awaria pompy sprzęgła, a nie wysprzęglika. Pompa znajduje się tuż nad pedałem sprzęgła, wymienić ją nie jest łatwo. Zalecana jest wymiana w jednym czasie pompy jak i wysprzęglika, gdy wymienisz samą pompę to nie dalej jak za 1000-2000 km padnie Ci wysprzęglik ;)
Koszta? Niewielkie jeśli potrafisz sam zregenerować pompę jak i wysprzęglik.

U mnie akurat był wysprzęglik, a objawy identyczne.

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Mariusz91 » 17 kwie 2011, 21:12

W przypadku uszkodzenia wysprzęglika pedał nie wpada, tylko bardzo miękko chodzi i oczywiście nie wysprzęgla, najwidoczniej nie jest to reguła, aczkolwiek w autach w których miałem do czynienia z tym problemem, a było ich cztery, zawsze się to sprawdzało ;)

Ryshard

Post autor: Ryshard » 17 kwie 2011, 22:56

A płyn, który jest w tym układzie jest wspólny z którymś innym układem? Gdzie jest jego zbiornik, żeby dolać? Wiem, że coś trochę cieknie pod samochodem z takich metalowych przewodów pod silnikiem, ale nie wiem, od czego one są. Jeden mechanik mówi, że od wspomagania, inny że coś chłodzą.

Awatar użytkownika
Gros
Klubowicz
Klubowicz
Imię: BogdanA

Post autor: Gros » 17 kwie 2011, 22:58

Ryshard pisze:A płyn, który jest w tym układzie jest wspólny z którymś innym układem? Gdzie jest jego zbiornik, żeby dolać? Wiem, że coś trochę cieknie pod samochodem z takich metalowych przewodów pod silnikiem, ale nie wiem, od czego one są. Jeden mechanik mówi, że od wspomagania, inny że coś chłodzą.
Zbiorniczek jest wspólny z hamulcami jest od strony kierowcy za akumulatorem
:lol: : gafa : :bitwa:

wega
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: wega » 18 kwie 2011, 5:03

Ryshard pisze:A płyn, który jest w tym układzie jest wspólny z którymś innym układem? Gdzie jest jego zbiornik, żeby dolać? Wiem, że coś trochę cieknie pod samochodem z takich metalowych przewodów pod silnikiem, ale nie wiem, od czego one są. Jeden mechanik mówi, że od wspomagania, inny że coś chłodzą.
Odnoszę takie wrażenie, że robisz z nas idiotów?

Awatar użytkownika
Bichoń
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Bichoń » 18 kwie 2011, 10:14

Mariusz91 pisze:W przypadku uszkodzenia wysprzęglika pedał nie wpada, tylko bardzo miękko chodzi i oczywiście nie wysprzęgla, najwidoczniej nie jest to reguła, aczkolwiek w autach w których miałem do czynienia z tym problemem, a było ich cztery, zawsze się to sprawdzało ;)
W Kappie przy uszkodzonym wysprzęgliku wpada, aż dudni i trzeba ręką podnieść. Być może znaczenie ma jeszcze stopień zapowietrzenia.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD

Awatar użytkownika
Mariusz91
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Mariusz91 » 18 kwie 2011, 20:29

Tak czy inaczej wymienia się obie części naraz. Jeśli Ci cieknie z jakichś metalowych przewodów to nie bagatelizował bym tego...

Awatar użytkownika
Borek
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Borek » 18 paź 2012, 7:14

To ja odświeżę trupa by dopisać swoje - jak się dobrze wysprzęglik rozszczelni to pedał może wpaść i do końca, a pod autem będzie mokro (ja mam przykręcany na skrzyni, nie wciskany do środka). :D

Takie pytanie - ma ktoś doświadczenia z wysprzęglikami firmy Samko? Bo właśnie taki zamierzam sobie kupić (model od TRW przykładowo znalazłem tylko w jednym sklepie i póki co nie wiedzą czy go mają na magazynie...), a firmy nie znam i nie chciałbym za pół roku znów tego robić.
Drop a gear and disappear!

Awatar użytkownika
Milczar
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Milczar » 18 paź 2012, 11:20

Ja właśnie wczoraj wymieniłem wysprzęglik w swojej k Coupe 2.4 Pedał był miękki i odbijał ale sprzęgło nie działało i nie dało się żadnego biegu wrzucić. Okazało się, że wysprzęglik miał pękniętą tą gumową osłonkę i tamtędy ciągnęło powietrze do układu, oprócz tego sam jego stan był już dosyć agonalny (chyba nie zmieniany przez prawie 300kkm). Odpowietrzałem przez ponad godzinę aż w końcu rozebrałem wysprzęglik i znalazłem winowajce. Wczoraj wymieniłem na nowy firmy LPR LPR8102 (ze zniżkami 61pln w IC), zalałem układ płynem i po kilku machnięciach pedałem sprzęgło twarde jak złe :D Dziś skręcam auto do końca i zobaczymy czy poprawnie wszystko pracuje.

Awatar użytkownika
Borek
Klubowicz
Klubowicz

Re: Kappa - pedał sprzęgła został w podłodze

Post autor: Borek » 18 paź 2012, 14:07

Czyli zamocowałeś ten: http://autosklep24.pl/pl/p/Wysprzeglik- ... KAPPA/9670 ? Bo po zdjęciach widzę, że to to samo co ten w IC.

Powiedz mi czy on jest wciskany w obudowę skrzyni, czy mocowany obok i popychający dźwignię na zewnątrz skrzyni? Bo u mnie powinien być ten drugi, a zalinkowany jakoś mi wygląda na wciskany. Z drugiej strony odpowietrznik ma umieszczony tak jak u mnie, a jedyny model (ABE F8D005ABE) który ma mocowania do zewnętrznego montażu ma odpowietrznik na burcie, czyli nie tak jak mój.
Drop a gear and disappear!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”