Kappa - zasilanie 12V w bagażniku

dellti
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: dellti » 08 cze 2006, 12:09

Witam,
Bardzo przydałoby mi się gniazdo stałego, czyli niezależnego od pozycji stacyjki, zasliania 12V w bagażniku. Mam pytanie do bardziej zorientowanych w instalacji elektrycznej Kappy forumowiczów - czy gdzieś w okolicach bagażnika jest możliwość podpięcia się pod takie zasilanie, tak aby nie przeciążyć instalacji i nie spowodować pojawiania się błędów komputera? Byłoby to szybsze i łatwiejsze niż ciągnięcie kabla bezpośrednio od akumulatora. Dodam tylko, ze w mojej kappie była kiedyś w bagażniku centralka fabrycznej nawigacji. Z góry dzięki za sugestie.
Krzysiek
V6

Prezes

Post autor: Prezes » 08 cze 2006, 13:42

Jest sały prąd przy przekaznikach po prawej stronie ale najlepiej jakby podłączył to ktoś kto ma pojecie.

Awatar użytkownika
2fines
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Odp: Kappa - Zasilanie 12V w bagażniku

Post autor: 2fines » 10 cze 2006, 1:51

"dellti" pisze:Witam,
Bardzo przydałoby mi się gniazdo stałego, czyli niezależnego od pozycji stacyjki, zasliania 12V w bagażniku. Mam pytanie do bardziej zorientowanych w instalacji elektrycznej Kappy forumowiczów - czy gdzieś w okolicach bagażnika jest możliwość podpięcia się pod takie zasilanie, tak aby nie przeciążyć instalacji i nie spowodować pojawiania się błędów komputera? Byłoby to szybsze i łatwiejsze niż ciągnięcie kabla bezpośrednio od akumulatora. Dodam tylko, ze w mojej kappie była kiedyś w bagażniku centralka fabrycznej nawigacji. Z góry dzięki za sugestie.
a co chcesz tam podpiac?? jakiegoś prądożernego potwora??WZMACNIACZ etc

możesz spróbowac z lampki oświetlenia bagaznika jeżeli taka posiadasz ale raczej zapomnij o tym zeby tam podpiac w/w potwory

2fines
VW VARIAT 130hps
"I po co niszczyć sobie zdrowie głupotą innych !!! " 2fines

dellti
Klubowicz
Klubowicz

Odp: Kappa - Zasilanie 12V w bagażniku

Post autor: dellti » 10 cze 2006, 14:47

"2fines" pisze: a co chcesz tam podpiac?? jakiegoś prądożernego potwora??WZMACNIACZ etc
możesz spróbowac z lampki oświetlenia bagaznika jeżeli taka posiadasz ale raczej zapomnij o tym zeby tam podpiac w/w potwory
Wzmacniacz planuję co najwyżej w dalszej przyszłości, i wtedy raczej w grę będzie wchodził oddzielny kabel.
Na razie potrzebuję zasilania dla mniejszych urządzeń, typu ładowarka do (radio)telefonu, ładowanie laptopa, itp Część z nich bezpośrednio z 12V, część przez przetwornicę na 220V (max 50W). Pomysł z lampką potencjalnie jest bardzo ciekawy - muszę sprawdzić tylko (a może ktoś już wie?) jakiej grubości kabel jest tam poprowadzony i przez jaki bezpiecznik. Z tego co piszesz rozumiem, że na lampce jest cały czas +, a włączenie następuje przez zwarcie do masy po otwarciu klapy?
Krzysiek
V6

Awatar użytkownika
prezesjm
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Janusz

Post autor: prezesjm » 10 cze 2006, 16:03

Odpuść sobie tą lamkę, faktycznie jest tam cały czas plus i włączenie polega na zwarciu do masy, kabelki tam są jednak cieniutkie. Proponuje obejrzeć złączki pod klapką z prawej strony bagażnika, tam jest podciągnięte zasilanie używane m.in do siedzeń elektrycznych, ich podgrzewania, szyb elektrycznych tylnich. Jest to dość gruby czerwony kabel, napięcie na stałe , zabezpieczenie 80A (bezpiecznik z przodu auta na podszybiu), od tej złączki napięcie rozchodzi się na poszczególne bezpieczniki, przekaźniki.

Awatar użytkownika
2fines
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: 2fines » 10 cze 2006, 21:07

"prezesjm" pisze:Odpuść sobie tą lamkę, faktycznie jest tam cały czas plus i włączenie polega na zwarciu do masy, kabelki tam są jednak cieniutkie. Proponuje obejrzeć złączki pod klapką z prawej strony bagażnika, tam jest podciągnięte zasilanie używane m.in do siedzeń elektrycznych, ich podgrzewania, szyb elektrycznych tylnich. Jest to dość gruby czerwony kabel, napięcie na stałe , zabezpieczenie 80A (bezpiecznik z przodu auta na podszybiu), od tej złączki napięcie rozchodzi się na poszczególne bezpieczniki, przekaźniki.
Tak zle nie jest i takie ciencie nie sa te przewody jednak laptopa i przetwornice sobie bym odpuscil ale ładowarka do telefonu dlaczego nie, bez grzebania w przekaznikach szukania przewodów a w lampce masz wszystko proste i przejrzyste + i - ... .Ale pod wzmacniacz proponuja pociagnac nowy kabelek bezposrednio z akku jezeli masz jakies pojecie o elektryce mozesz sie pobawic tymi przekaznikami jak nie to sobie odpusć...
VW VARIAT 130hps
"I po co niszczyć sobie zdrowie głupotą innych !!! " 2fines

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Damian

Re: Kappa - zasilanie 12V w bagażniku

Post autor: annubis17 » 10 maja 2011, 18:37

No to ja troszkę odkopię. Chciałbym dorobić w bagażniku złącze zapalniczki pod lodówkę i przetwornice. Mógłby mi ktoś powiedzieć co dokładnie zrobić żeby takie coś podłączyć?
Citroen XM 2.1D / Lancia Kappa 2.0 VIS

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Post autor: Polej » 10 maja 2011, 21:30

annubis17 pisze:No to ja troszkę odkopię. Chciałbym dorobić w bagażniku złącze zapalniczki pod lodówkę i przetwornice. Mógłby mi ktoś powiedzieć co dokładnie zrobić żeby takie coś podłączyć?
Prezesjm właściwie wszystko napisał..znaleźć ( w instrukcji obsługi) które bezpieczniki są pod instalacje foteli (chyba, że masz elektryczne, to wtedy któryś pusty), znaleźć plusa na stałe, zmasować i zgrabnie wkomponować. Ze swojej strony polecałbym zrobić to z przejściowym wyłącznikiem. Pozdrawiam
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 10 maja 2011, 21:36

Polej pisze:
annubis17 pisze:No to ja troszkę odkopię. Chciałbym dorobić w bagażniku złącze zapalniczki pod lodówkę i przetwornice. Mógłby mi ktoś powiedzieć co dokładnie zrobić żeby takie coś podłączyć?
Prezesjm właściwie wszystko napisał..znaleźć ( w instrukcji obsługi) które bezpieczniki są pod instalacje foteli (chyba, że masz elektryczne, to wtedy któryś pusty), znaleźć plusa na stałe, zmasować i zgrabnie wkomponować. Ze swojej strony polecałbym zrobić to z przejściowym wyłącznikiem. Pozdrawiam
I rozumiem że wystarczy się podpiąć pod te wolne które są od foteli? (nie mam elektryków)

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Post autor: Polej » 10 maja 2011, 21:38

annubis17 pisze:
Polej pisze:
I rozumiem że wystarczy się podpiąć pod te wolne które są od foteli? (nie mam elektryków)
Jeśli jest na nich napięcie bez zapłonu (chyba, że chcesz napięcie po zapłonie), jeśli nie z foteli, to powinien być plus do alarmu, jeśli nie do alarmu, to powinien być plus do wolnego(pustego)gniazda dodatkowego..Wybierz najgrubszy;]
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

Awatar użytkownika
annubis17
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: annubis17 » 10 maja 2011, 22:31

Polej pisze:
annubis17 pisze:
Polej pisze:
Jeśli jest na nich napięcie bez zapłonu (chyba, że chcesz napięcie po zapłonie), jeśli nie z foteli, to powinien być plus do alarmu, jeśli nie do alarmu, to powinien być plus do wolnego(pustego)gniazda dodatkowego..Wybierz najgrubszy;]
Dzięki wielkie, poszukam jutro ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”