Lybra1,9 JTD - olej mineralny
- panter
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra1,9 JTD - olej mineralny
hej
tak jak w temacie co sądzicie o zalaniu tego silnika minerałem, mam 190 kkm na liczniku, wg kartki ostatnio byl wlany 10w40 mobil, w necie są dostępne minerały do turbodiesli, tylko czy jest sens spróbować kilka mies pojeździć na takim oleju? pytam bo mam lekki wyciek tzn jedna gora 2 kropelki na ciepłym silniku przy łączeniu skrzyni z silnikiem (pewnie uszczelniacz wału), czasem w okolicy miski olejowej również pojawi się kropelka
tak jak w temacie co sądzicie o zalaniu tego silnika minerałem, mam 190 kkm na liczniku, wg kartki ostatnio byl wlany 10w40 mobil, w necie są dostępne minerały do turbodiesli, tylko czy jest sens spróbować kilka mies pojeździć na takim oleju? pytam bo mam lekki wyciek tzn jedna gora 2 kropelki na ciepłym silniku przy łączeniu skrzyni z silnikiem (pewnie uszczelniacz wału), czasem w okolicy miski olejowej również pojawi się kropelka
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Re: lybra olej mineralny 1,9 jtd
Żaden minerał! Ludzie mają 300 000 na budziku i leją pełen syntetyk! Nie chcesz syntetyka, nalej bardzo dobry półsyntetyk - będzie ok. To nie są silniki do minerałów. Ludzie, litości - to nie Polonez czy stary Golf...
-
- Forumowicz/ka
Re: Lybra1,9 JTD - olej mineralny
Minerał do jtd, to profanacja.
Najlepiej już zostawić ten co był 10W40.

Były: Polski Fiat 125p 1.3/1.5 65KM/75KM, Polski Fiat 126p 0.65 24KM ,Skoda 105 45KM, Polski Fiat 125p 1.5 najpierw 75KM potem 82 KM,Fiat 131 Mirafiori 1.6 75KM, Polonez 1.6 87KM , Peugeot 309 1.3 65KM,Fiat Tempra SW. 1.9 TD 90KM, Fiat Marea Weekend 1.9 JTD 110 KM,Lancia Lybra 1.6 103KM sedan LS, Fiat Stilo Multiwagon 1.9 mjtd 150KM, Fiat Grande Punto 1.3 mjtd 90KM, Fiat Bravo II 1.9mjtd 120KM,Lancia Delta III 1.4 T-jet 150KM,Fiat Stilo 1.4 95KM. Lancia Delta 1.4 T-jet 120 KM. Lancia Delta 1.9 Twin Turbo 190KM i Lancia Lybra SW Intensa 2.4 JTD 150 KM. Aktualnie : Ford Focus kombi lift 1.8 125 KM i Volkswagen Golf VII kombi 1.4 TSI 125KM
Służbowy: Renault 125KM
Służbowy: Renault 125KM
- panter
dzięki za odpowiedzi, tak właśnie myślałem ale zapytać wolałem znawców.... 

Panowie minerał to nie jest zły olej
w kopalni maszyny za 3 miliony złotych typu toro smigają na oleju mineralnym na bardzo wysokich obrotach i wielkich obciążeniech i w przeliczeniu z moto godzin na tysiące km robią prawie milion km bez uszczerbku na zdrowiu więc nie chrzańcie tu koledze że to syf bo to nie prawda różnica polega tylko na temperaturach w jakich pracuje olej a nie na jakości smarowania. im rzadszy olej tym lepiej pracuje w niskich temperaturach a minerał średnio nadaje się na zimę ale lato i owszem. Należy pamiętać że nie można wymieniać oleju z mineralnego na syntetyk ani w drugą stronę, ale z mineralnego na półsyntetyk i z półsyntetyku na mineralny można. więc nie kumam wstawek typu bo to nie polonez, zdeka to śmieszne. wiadomo jest tyle że na syntetyku jest dużo lepszy rozruch w zimie i to że rzadszy olej łatwiej dostaje się w różne części silnika dlatego ma przewagę nad mineralnym. Wiem że zaraz mi nawrzucacie trochę krytyki na forum ale mam to gdzieś.

Ja szczerze mówiąc jeździłem trochę na mineralnym. Latem nic nie odczujesz, jednak zimą jest różnica i to znaczna.
Tzn. na rozruchu i rozgrzaniu auto mniej klekoce, szybciej ma temperaturę pracy i to na tyle zauważalnego.
Dobry mineralny nie jest zły, ale powiem szczerze że do JTD połówka jest najlepsza.
pozdrawiam
Tzn. na rozruchu i rozgrzaniu auto mniej klekoce, szybciej ma temperaturę pracy i to na tyle zauważalnego.
Dobry mineralny nie jest zły, ale powiem szczerze że do JTD połówka jest najlepsza.
pozdrawiam
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Po pierwsze, można z minerała przejść na pełen syntetyk. W Polsce krąży wiele mitów - także ten, o którym Ty piszesz, że tego nie wolno robić. Wszyscy mówią, że nie wolno, bo silnik zacznie ciec, rozszczelni się, itd. Ale jak zapytasz się czy ktoś zna taki przypadek, to cisza. Nikt nie zna takiego przypadku w swoim gronie. Jak silnik w stanie ogonalnym, to zawsze jest coś winne - w tym wypadku olej winny! Ale może wynika to z tego, że są i mechanicy powielający to zdanie.HERBINEK pisze:Panowie minerał to nie jest zły olejw kopalni maszyny za 3 miliony złotych typu toro smigają na oleju mineralnym na bardzo wysokich obrotach i wielkich obciążeniech i w przeliczeniu z moto godzin na tysiące km robią prawie milion km bez uszczerbku na zdrowiu więc nie chrzańcie tu koledze że to syf bo to nie prawda różnica polega tylko na temperaturach w jakich pracuje olej a nie na jakości smarowania. im rzadszy olej tym lepiej pracuje w niskich temperaturach a minerał średnio nadaje się na zimę ale lato i owszem. Należy pamiętać że nie można wymieniać oleju z mineralnego na syntetyk ani w drugą stronę, ale z mineralnego na półsyntetyk i z półsyntetyku na mineralny można. więc nie kumam wstawek typu bo to nie polonez, zdeka to śmieszne. wiadomo jest tyle że na syntetyku jest dużo lepszy rozruch w zimie i to że rzadszy olej łatwiej dostaje się w różne części silnika dlatego ma przewagę nad mineralnym. Wiem że zaraz mi nawrzucacie trochę krytyki na forum ale mam to gdzieś.
Druga sprawa: w instrukcji jest jak byk napisane: olej na bazie syntetycznej o lepkości 5W-40, co niektórzy leją także dobre półsyntetyki (w tym ja). O mineralnym ani słowa! I nie chodzi o to, że producent chce biednego kierowcę naciągnąć na koszty! Ja byłem swoim samochodem u dwóch kolesi co się znają na dieslach. Oboje powiedzieli mniej więcej coś takiego: silnik zdrowy, tylko lać dobre paliwo i dobry olej syntetyczny, a silnik się odwdzięczy. Coś na rzeczy musi być...
Krzysiek82 ja się z tobą zgadzam chodziło mi tylko o to że mineralny to nie jest zły olej i tak jak piszesz że powinno się lać to co zalecił producent ale z drugiej strony wyjaśniając koledze który założył ten temat możemy wyjaśnić że zalanie minerała nie będzie miało jakiegoś negatywnego wpływu na silnik kończącego się jakimiś kosztami naprawy tylko w najgorszym przypadku bedzęe musiał zmienić olejKrzysiek82 pisze:HERBINEK pisze: Druga sprawa: w instrukcji jest jak byk napisane: olej na bazie syntetycznej o lepkości 5W-40, co niektórzy leją także dobre półsyntetyki (w tym ja). O mineralnym ani słowa! I nie chodzi o to, że producent chce biednego kierowcę naciągnąć na koszty! Ja byłem swoim samochodem u dwóch kolesi co się znają na dieslach. Oboje powiedzieli mniej więcej coś takiego: silnik zdrowy, tylko lać dobre paliwo i dobry olej syntetyczny, a silnik się odwdzięczy. Coś na rzeczy musi być...
- aro
- Klubowicz
- Imię: Arek
Co wy macie z tym mineralnym oilejem? Do końca leje sie taki jak przwiduje producent. Co to w ogóle za przebieg 190tkm??? Ciekawe czy orginał:)
-
ja leję półsyntetyk, dokładnie taki CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 i jestem bardzo zadowolony z tego oleju, silniczek pięknie działa 

- Nat
- Klubowicz
- Kontakt:
Żaden minerał, lej olej tego typu, który przewidział producent.
Oszczędności na oleju w Lancii zwykle szybko kończą się mechaniczną katastrofą.
Oszczędności na oleju w Lancii zwykle szybko kończą się mechaniczną katastrofą.
Pozdrawiam
Nat
+ Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?
Nat

Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske?

- panter
ależ burzę rozpętałem, nie gniewajcie się forumowicze, chciałem się tylko dowiedzieć czy gęstszy olej nie zajedzie motorku
co do mojego wycieku drobnego byłem u mechanika tam gdzie polecacają koledzy z Gliwic (Gliwice, Wójtowska), kazał umyć silnik bo nie jest w stanie zlokalizować skąd (dodał że te silniki są parszywe), więc dziś umyłem od spodu na myjni i za kilka dni jadę na reoględziny
co do mojego wycieku drobnego byłem u mechanika tam gdzie polecacają koledzy z Gliwic (Gliwice, Wójtowska), kazał umyć silnik bo nie jest w stanie zlokalizować skąd (dodał że te silniki są parszywe), więc dziś umyłem od spodu na myjni i za kilka dni jadę na reoględziny
Parszywe silniki hmmm...
Powiedz temu mechanikowi,że sam jest parszywy 

- blakly83
- Forumowicz/ka
- Imię: Piotrek
A co myślicie koledzy o oleju Shell Diesel Ultra 5w40?? Zalałem tym moja Lybre i narazie 8000km przejchane bez zarzutu,ale niewiem czy dobrze zrobiłem.Sugerowałem się jego parametrami a nie popularnościa . Jeśli uważacie że to szajs prosze dajcie znac bo nie chcę zajechac mojej lucynki a wymiana się zbliża,więc mogę zmienic na inny .
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Powiem ci tak -jeżeli nic się nie dzieje nie powinno się nic staćblakly83 pisze:A co myślicie koledzy o oleju Shell Diesel Ultra 5w40?? Zalałem tym moja Lybre i narazie 8000km przejchane bez zarzutu,ale niewiem czy dobrze zrobiłem.Sugerowałem się jego parametrami a nie popularnościa . Jeśli uważacie że to szajs prosze dajcie znac bo nie chcę zajechac mojej lucynki a wymiana się zbliża,więc mogę zmienic na inny .
Mineral jest śmiercią dla popychaczy ze względu na swoją gęstość i w zimie dla wału
Pełen syntetyk nie słyszałem by zaszkodził dla auta z małym przebiegiem