Lybra 1,8-Przepalony łącznik elastyczny przed katalizatorem.

pilot311
Dopiero zaczyna na naszym forum
Kontakt:

Lybra 1,8-Przepalony łącznik elastyczny przed katalizatorem.

Post autor: pilot311 » 12 maja 2011, 15:28

Witam wszystkich forumowiczów i sympatyków Lanci. Mam pytanie dotyczące elastycznego połączenia na wydechu (tego przed katalizatorem) w Lanci Lybrze 1,8 16V. Otóż zaobserwowałem głośniejszą pracę samochodu, okazuje się, że łącznik elastyczny jest postrzępiony, pewnie dziurawy, CZY TO USZKODZENIE MA WPŁYW NA POPRAWNĄ PRACĘ SILNIKA, SPALANIE, A PRZEZ TO NA OSIĄGI???? Słyszałem że motor 1,8 16V ma czujnik na, lub za katalizatorem.
JAK TO JEST W RZECZYWISTOŚCI? Proszę o poradę czy należy niezwłocznie zająć się wymianą uszkodzonego łącznika, i czy rzeczywiście ma wpływ na w.w parametry.

Wielebny

Re: Lybra 1,8-Przepalony łącznik elastyczny przed katalizato

Post autor: Wielebny » 12 maja 2011, 19:36

To uszkodzenie ma wpływ na spełnienie/niespełnienie wymagań technicznych art 66 ustawy o dopuszczeniu samochodów do ruchu drogowego. Właśnie dziś robiłem przegląd (z tym, że mam 1,9 JTD) i niestety lancia go oblała. Szukam teraz gdzie to cudo kupić, w okolicy Piaseczna, Konstancina-Jeziornej. MUSZĘ naprawić to w sobotę. Wie ktoś?

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 12 maja 2011, 19:41

Każdy warsztat spawający tłumiki zrobi Ci to od ręki. Oni mają różne długości tych łączników i zawsze coś dobiorą. Nie musisz szukać oryginalnego ani specjalnego do Lybry. Ja też już miałem wymieniany bo pokazała się dziura.

Wielebny

Post autor: Wielebny » 12 maja 2011, 21:47

dzięki Krzysiek82, mam nadzieję, że jutro będę mógł na tym forum podać adres super-szybkiego i niedrogiego speca od tych spraw w Piasecznie lub okolicy.

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Post autor: Heathen » 13 maja 2011, 7:26

No czy niedroga nie wiem, ale tak z 200zł szykuj
QV...soon:)

Big daddy
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Big daddy » 19 maja 2011, 23:52

Ile Cię wyniosło mnie dzisiaj skasowano na 150 pln-ów za wymianę łącznika elastycznego.
http://www.afczwa.com Czestochowskie Forum Akwarystyczne

Wielebny

Post autor: Wielebny » 20 maja 2011, 12:28

No i mam już zrobione. Szybko i moim zdaniem cenowo w porządku. A dokonał tego następujący warsztat:
Auto-Union
05-500 Piaseczno
ul. Jana Pawła II 13
tel 22 757 03 55
603 932 301
Zapłaciłem 140 zł + 10 zł za wspawanie dodatkowego wieszaka, żeby zaś się tak szybko rura nie urwała.
****************************************************************************************
Ale podam Wam wszystkim jeszcze jeden adres, bo Gość mnie zaskoczył profesjonalizmem obsługi klienta i gdybym przez przypadek nie trafił na wymieniony wyżej warsztat, podjechałbym do tego:

Dariusz Ogrodziński
Aleja Pokoju 25,
05-502 Piaseczno
tel: 506-431-828
:link: www.tlumiki.eu
Człowieka znalazłem na Allegro, jego nick to www_tlumiki_eu . Wysłałem mailem zapytanie i bardzo szybko otrzymałem odpowiedź. Ale jaką! Poczytajcie sami:

witam Panie Szymonie, dziękuję za kontakt.
Mogę zaproponować dwa warianty: - sam łącznik do wspawania w cenie 60 zł - całą kompletną rurę - ale jak Pan już zauważył jest droższa - 180 zł Jeśli chodzi o uszczelki też miałbym - są po 10 zł za sztukę, ale uszczelki potrzebne są dwie
-Jedna między turbinę a rurą przednią
-Druga między rurą przednią a katalizatorem
Można do mnie dziś podjechać - jestem od 9 do 18. Co do osoby, która zajmuje się wspawywaniem tego typu złącz to około 1 km ode mnie jest warsztat, który mogę polecić. Numer telefonu do nich: 600-884-066

-- Dariusz Ogrodziński Układy wydechowe - Tłumiki - Katalizatory - Złącza Elastyczne Strumienice - Uszczelki - Zawieszenia gumowe - Śruby - Sprężyny Akcesoria Montażowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”