Dedra na wyścigófkę:D Czy mozna kupić zawieszenie gwint??

Awatar użytkownika
MIVOL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Dedra na wyścigófkę:D Czy mozna kupić zawieszenie gwint??

Post autor: MIVOL » 13 maja 2011, 20:50

witam! szykuje moję dederkę integrale na rózne drobne imprezki moto zeby sie poganiec, pobawic itp. Bardzo chciałbym miec zmienny przeswit (zawieszenie gwintowane) poniewaz oprócz jazdy po szosie w zimie zamierzam dojerzczać w tródno dostępnie miejsce w którym pół zimy jest problem dojechac;(
projekt długo stał ale teraz ruszyło i generalnie motorownia i napędy w dobrym stanie i juz swapowanie zostąło i składanie w kupę,
Aktualnie mam najtansze amory kyb exel-g + springi eibach , na lato super ale co ja w zimie z taką glebą zrobie.

Lorgbow
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Re: Dedra na wyścigófkę:D Czy mozna kupic zawieszenie gwint?

Post autor: Lorgbow » 13 maja 2011, 20:54

Nie wiem jak z tyłem w integrale(mam na myśli ewentualną zgodność z innymi modelami), ale na przód na pewno najszybciej znajdziesz gwint Novitec od fiata coupe(ale nie od 20vt, najpewniejsze 16v/16vt) - chyba że będziesz miał 2 komplety kolumn, z opcją szybkiej podmiany ;)

Awatar użytkownika
bassman
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Szymon

Re: Dedra na wyścigófkę:D Czy mozna kupić zawieszenie gwint?

Post autor: bassman » 14 maja 2011, 20:14

Z tego o kojarzę to KONI robiło gwinty do Dedry.
Powodzenia, trzymam kciuki, jak zrobisz wszystko z głową to będzie kiler.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MIVOL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MIVOL » 15 maja 2011, 16:16

koni ma niestety w ofercie amortyzatory jedynie z regulowana twardoscią,
najtanszym sposobem będzie chyba faktycznie drugi zestaw mc person i tylnych springów na podmiany ale komu chce sie robic takie podmianki, ja to chyba jestem zbytnio leniwiy

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciek

Post autor: mac1us » 15 maja 2011, 18:21

To zrób sobie sam gwint i po sprawie. Obcinasz amor tak, że masz gołą lagę spawasz do tego nagwintowaną rurę, na allegro kupujesz nakrętki i klucz do gwintu dobierasz sprężyny i oddajesz do utwardzenia, dla chcącego nic trudnego.

Awatar użytkownika
Sharuga
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: Sharuga » 15 maja 2011, 21:07

MIVOL pisze:witam! szykuje moję dederkę integrale na rózne drobne imprezki moto zeby sie poganiec, pobawic itp. Bardzo chciałbym miec zmienny przeswit (zawieszenie gwintowane) poniewaz oprócz jazdy po szosie w zimie zamierzam dojerzczać w tródno dostępnie miejsce w którym pół zimy jest problem dojechac;(
projekt długo stał ale teraz ruszyło i generalnie motorownia i napędy w dobrym stanie i juz swapowanie zostąło i składanie w kupę,
Aktualnie mam najtansze amory kyb exel-g + springi eibach , na lato super ale co ja w zimie z taką glebą zrobie.
Tak się zgrywasz czy naprawdę język polski jest Ci obcy???
Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,

Awatar użytkownika
lordabarth
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lordabarth » 15 maja 2011, 22:55

Może TAKIE

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 17 maja 2011, 13:29

Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
MIVOL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MIVOL » 17 maja 2011, 13:56

trzeźwo patrząc na sprawe amorków widze ze Koni to jedyny sportowy amor kóry można kupic do dedry bez problemów w polsce a jego cena to nie kosmos.
Jednak marzenie o gwincie pozostaje;[
Szkoda ze to nie szmelcwagen bo kupiłbym bym pewnie za kilka stówek kąplet z pocałowaniem ręki.. Ale tak sobie wybrałem to tak mam, gdyby nie 3 dedry w częsciach na zapleczu to dawno miałbym dosyc tego odnawiania czegos co powino sie zostawic tam gdzie slało..

Dziekuje za odpowiedzi wszystkim, przekonałem sie tylko ze jedyny sport amor to koni, gwintów jako tako nikt nie robi masowo bo to nie jakis golf,
jedynie mozna samemu sie zastanowic nad jakims prototypowym zawieszeniem gwintowym ale kto wie co z tego wyjdzie:D

Awatar użytkownika
MIVOL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MIVOL » 17 maja 2011, 14:13

http://allegro.pl/sprezyny-z-regulacja- ... 72348.html

Podobno dobierając srednice lagi moza sobie zrobic z tego zestaw z regulacją, cena przystępna
Podobno juz kilka samochodów w polsce ma taki zawias, w przypadku gdy niemi niczego w tym temacie ta opcja jest dobrym wyjsciem

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciek

Post autor: mac1us » 17 maja 2011, 22:16

Również się spotkałem z takimi sprężynami, ale to jest moim zdaniem głupi półśrodek i pozorna oszczędność. Pamiętam, że na internecie było kilka osób, które pisały, że pozrywało im gwinty w tych tulejkach. Nie jest to zamocowane na stałe więc nie jest to dobre rozwiązanie. Gwint można zrobić na kilka sposobów, poszukaj na internecie napewno coś znajdziesz.

Awatar użytkownika
MIVOL
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: MIVOL » 18 maja 2011, 9:03

faktycznie dołączony w zestawie gwint wygląda jakby był wykonany z jakiegoś tworzywa albo z alu, to pierwsze co znalazłem,ale poszukam

Awatar użytkownika
Pepto
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Pepto » 18 maja 2011, 9:32

Już kiedyś przytaczałem te linki, ale skoro powstał taki zacny temat to jeszcze raz.
Jedyny gwint dedykowany bezpośrednio do Q4/Integrale to INTRAX
Pełna "profeska" z regulacją wysokości, siły tłumienia, do tego sprężyna główna plus helper ale cena około 1.5 do 2k Euro.
Za to na 100% Paskuje gwint FK od Fiata Coupe czy Alfy 155, od wersji Kingsport w górę, zawisy te są robione na wkładach koni są w pełni rozbieralne i serwisowane co ma niebagatelne znaczenie, jak coś nam nie będzie odpowiadało to można dać do ZERKOPLU, wymienią nam wkłady na Bilstein-ny z dobranymi pod nasze wymagania charakterystykami. Podobnie sprężynki można wybierać do woli.
Chyba jedyny rozsądny sposób na regulowanie wysokości naszego pojazdu.

Awatar użytkownika
Nat
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Nat » 18 maja 2011, 10:19

Mivol, jak chcesz taniej, to poszperaj w internecie za firmami z taiwanu - np. D2 racing
Pozdrawiam
Nat
Obrazek + Phedra JTD + Lybra SW 2,0 na emigracji i DS20
Stasiu, co jest najważniejsze w życiu? Staś (2 lata): Luuuuuzik!!! ||| Piotruś (2 lata): Tata, nie ce Pasem, ce Gekiem!
Proszę, używaj polskich znaków! To chyba różnica, czy robisz komuś łaskę, czy laske? ;)

Awatar użytkownika
Barton
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: Barton » 18 maja 2011, 10:40

Tak z ciekawości zajrzałem do tego wątku i z mojego doświadczenia do radziłbym Ci jednak nie szukać gwintowanego zawieszenia. No chyba, że to będzie profesjonalny zestaw ale tutaj niestety trzeba się liczyć z wydatkami.
Pamiętaj, że jak kupisz tańsze czyt. tuningowe zawieszenie to i tak będziesz musiał je wyciągnąć z samochodu i ustawić wysokość na stole ściskając sprężynę w śrubach.
Rozkręcanie w samochodzie zazwyczaj kończy się obrobieniem gwintu, nakrętki i wszystkiego innego.

PS. Jak piszesz to nie podkreśla Ci błędów ortograficznych na czerwono? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”