Lybra 1.9jtd - dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra 1.9jtd - dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta
Siemka .
Paniska mam poważny problem i proszę o podpowiedź .
Mianowicie auto chodzi na wolnych obrotach jak traktor tra tata tra tata, a jak do tego dołączymy klimę to bujania silnikiem są jeszcze większe.
Żadnych błędów, moc jest (200km/h), pali normalnie ,wtryski sprawdzone (menzurkami) .
Nie wiem na co zwrócić uwagę jeszcze .
Macie jakieś sugestie?
Mianowicie auto chodzi na wolnych obrotach jak traktor tra tata tra tata, a jak do tego dołączymy klimę to bujania silnikiem są jeszcze większe.
Żadnych błędów, moc jest (200km/h), pali normalnie ,wtryski sprawdzone (menzurkami) .
Macie jakieś sugestie?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 21:11 przez Dudi, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami. Poprawiłem.Polskie znaki, interpunkcja.
Powód: Tytułujemy zgodnie z zasadami. Poprawiłem.Polskie znaki, interpunkcja.
Re: Lybra- 1.9jtd dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta 1
Sprawdź rozrząd - u mnie były podobne dolegliwości jak przeskoczył o jeden ząbek.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Napinacz paska wielorowkowego, strasznie się klepie jak zużyty, i dokładnie tak dziwnie silnik chodzi!
pozdrawiam
pozdrawiam
klik
Ale mamy specjalistów forumowych na podstawie onomatopei stawiają diagnozę...żeby chociaż autor zamieścił nagranie z pracy silnika....
Co ci radzę:
Czy to twój pierwszy diesel?
Porównaj pracę silnika z innym.
Oddaj auto do mechanika, wprawny na ucho powie czy coś jest nie tak.
Ale mamy specjalistów forumowych na podstawie onomatopei stawiają diagnozę...żeby chociaż autor zamieścił nagranie z pracy silnika....
Co ci radzę:
Czy to twój pierwszy diesel?
Porównaj pracę silnika z innym.
Oddaj auto do mechanika, wprawny na ucho powie czy coś jest nie tak.
QV...soon:)
Widzisz, nie masz szacunku tylko palniesz głupotę i nas obrażasz.Heathen pisze:klik
Są defekty, które występują i jest oczywiste, co mogło się zużyć.
Przecież nie piszemy że panewka, czy nie wiem co wewnątrz silnik się zużyło.
Konrad proponuję trochę dystansu zanim następnym razem komuś będziesz chciał dopiec, bo nieprawdą jest że wiesz lepiej, zwłaszcza proponując mechanika - tak to każdy może powiedzieć.
Przy uszkodzonym napinaczu paska wielorowkowego napinacz drga - "skacze"
Swoja droga 200km/h w aucie które ma katalogowo 188 km/h ciekawostka 

K...
mać
Tak mnie rozśmieszyłeś opisem usterki, że aż stłukłem moją szklaną kulę (authorized by Wróż Maciej)
Teraz nie będę mógł wirtualnie pomóc w diagnostyce tej strasznej usterki

Ja palnąłem głupotę? Idąc waszym tokiem rozumowania, może pojawić się kolejne 20 wpisów i KAŻDY z inną przyczyną dzwięku tra ta ta tra ta ta... a co jeśli byłoby trra ta ta trra ta ta ? Dla mnie to nie to samo, ale widzę że jedynie Olek zajarzył o co mi chodziło. Na prawdę nie uważam abym palnął jakąkolwiek głupotę w odpowiedzi skierowanej do autora tematuCodee pisze:widzisz nie masz szacunku tylko palniesz głupotę i nas obrażaszHeathen pisze:klik
Są defekty które występują i jest oczywiste co mogło się zużyć.
Przecież nie piszemy że panewka czy nie wiem co wewnątrz silnik się zużyło

A ja porponuję trochę pomyślunku i dystansu do swoich rad, bo nie prawda że ja wiem! bo NIE WIEM, i na podstawie sratatata na pewno nie będę wróżył z fusów czy też strzelał bo usterek mogę podać co najmniej 10. Dlatego zadałem autorowi podstawowe pytania, sugerując by chociaż nagrał wspomniany dźwięk.Codee pisze: Konrad proponuję trochę dystansu zanim następnym razem komuś będziesz chciał dopiec, bo nie prawdą jest że wiesz lepiej, zwłaszcza proponując mechanika - tak to każdy może powiedzieć.
Przy uszkodzonym napinaczu paska wielorowkowego napinacz drga - "skacze"
A rada z mechanikiem w 90% uwierz nie jest taka zła, może zaoszczędzić masę nerwów, czasu i pieniędzy!
Pozdrawiam
ps. wiesz co łączy w większości forumowe rady? WŁASNE DOŚWIADCZENIA, zwrot "ja tak miałem gdy..." można przypisać do przerażającej większości porad. Pojawia się tu problem z interpretacją objawów, każdy może to odebrać inaczej, próbując naginać do własnych doświadczeń co w efekcie da nam szereg wytypowanych usterek (żadna na 100%) i może dojść do absurdu że autor tematu sprawdzi 3-4 rzeczy i nadal będzie w punkcie wyjścia.
Niedługo będą tematy:
Pomocy zepsuło mi się auto!!!
XX:
ja tak miałem gdy padła pompa paliwa
YY:
Ja tak miałem gdy padł akumulator
ZZ:
ja tak miałem gdy dachowałem...
No chyba że jesteś pewien na 100% że to wina napinacza, wtedy osobiście pod drzwi zawiozę ci zgrzewkę piwa

Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 21:48 przez Heathen, łącznie zmieniany 3 razy.
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Re: Lybra 1.9jtd - dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta
Na mechanice się nie znam kompletnie .Masz zajefajny Awatr aż Ci zazdroszczętrawnik pisze:Siemka .
Macie jakieś sugestie?

Wracając do usterki to Codee ma chyba racje -sprawdź stan napinacza
Hetman spoko muza

Z jednej strony, Konrad masz rację, ale patrząc z innej perspektywy podaliśmy tutaj dwie możliwe przyczyny, które przy odrobinie chęci i pojęcia jako takiego można samemu sprawdzić w garażu. Nikt nie kazał niczego wymieniać, czy kupować czegokolwiek.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Paniska nie potrzebnie się łapiecie za fryzurytrawnik pisze:Siemka .
Macie jakieś sugestie?

Pozdrawiam - Marian
Może i z wykształcenia nie jest ale...Gros pisze: Hetman spoko muzaOlek nie jest mechanikiem
...był ostatnio na szkoleniu z mechanikami i najzabawniejsza historia jaką od nich usłyszał, miała się tak:
Przyjeżdża gość do "warstatu" z plikiem wydruków z forum (nie było to forum Lancii) i tako rzecze: Panowie, mam w samochodzie taką i taką usterkę i razem z kolegami z forum zdiagnozowaliśmy, że to pompa. W bagażniku mam pompę używkę z allegro, proszę mi ją założyć. Na co mechanik mówi: ok, zaraz spojrzymy. Wjechali autem na stanowisko, pooglądali je sobie pod maską i mówią: wie, Pan my już wiemy co jest z Pana samochodem i nie wymienimy Panu tej pompy bo to nie ona jest winna ale znamy przyczynę usterki...
- "Jak to k...

Wraca po trzech tygodniach i potulny jak baranek mówi: Panowie, bardzo Was przepraszam, że się tak zachowałem poprzednio. Byłem już w trzech warsztatach, wymienili pompę, rozrząd, 5 czujników, wszystkie wtryskiwacze i parę innych rzeczy. Wydałem już 5 tysięcy a samochód dalej nie jeździ...
Ok, przeprosiny przyjęte, powiedział mechanik, podniósł maskę i wymienił jedną opaskę na jednym przewodzie, bo już na samym początku dopatrzył się, że sprawcą usterki jest drobna nieszczelność...
Może i Olek nie jest mechanikiem ale trochę pojęcia o tym biznesie ma i sporo różnych usterek w życiu widział

Serdecznie pozdrawiam.
Ps. powyższa historia jest prawdziwa i zdarzyła się w tym roku w jednym z warszawskich serwisów.
Nie mogę dyskredytować waszych rad, bo masz rację.FXX pisze:Z jednej strony, Konrad masz rację, ale patrząc z innej perspektywy podaliśmy tutaj dwie możliwe przyczyny, które przy odrobinie chęci i pojęcia jako takiego można samemu sprawdzić w garażu. Nikt nie kazał niczego wymieniać, czy kupować czegokolwiek.
Wszak próbujecie pomóc, a jakakolwiek pomoc jest lepsza niż żadna.
A do autora tematu mam jednak prośbę zanim zacznie rozbierać rozrząd, bawić się paskami...niech nagra ten dźwięk, bo mnie niepokoi wspomniane przez niego "bujania silnikiem" czy to chodzi o obroty? Jak duże wahania, czy może silnik buja w sensie lat/drga
- tomboy81
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Witam. Mam identyczne objawy jak kolega który założył wątek. Silnik obroty trzyma ale drży. Odgłos podobny do uszkodzonego łożyska i troszkę do uszk. wtrysków. Wtryski sprawdzone w serwise bosha. Ok. Wzmaga się podczas kręcenia kierą i włączenia klimatyzacji. Odgłos dobiega bardziej od strony pasków. ?
Lybra 1.9 JTD, 85kW
Zaraza zazwyczaj szybko się rozprzestrzenia 

Pozdrawiam - Marian