Licznikowo poleci 200km/h - sprawdzane organoleptycznie - inna sprawa, że navi pokaże ok 185 wtedy.Doodik pisze:Swoja droga 200km/h w aucie które ma katalogowo 188 km/h ciekawostka
Lybra 1.9jtd - dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta
Re: Lybra- 1.9jtd dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta 1
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
- tomboy81
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Lybra 1.9jtd - dziwna praca silnika tra ta ta tra ta ta
Witam. Już problem się rozwiązał. Mechanik wyniuchał że to koło dwumasowe na pasku wielorolkowym. Wymienione i auto jak nowe. Przed wymianą trzęsło i chodziło jak ursus. Teraz cisza. 300 zł za całość.
Lybra 1.9 JTD, 85kW
300 z dwumasą ??? Nie żartuj.tomboy81 pisze:Witam. Już problem się rozwiązał. Mechanik wyniuchał że to koło dwumasowe na pasku wielorolkowym. Wymienione i auto jak nowe. Przed wymianą trzęsło i chodziło jak ursus. Teraz cisza. 300 zł za całość.
Lybra SW 2,4JTD
Koło kosztuje ok 250zł - sam ostatnio tyle płaciłem. Oczywiście jest to koło pasowe dwumasowe, a nie zamachowe.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
koło kupiłem za 180 zł a wymiana? no cóż 2 zatrzaski maskownicy w nadkolu i 4 śrubki na śrubokręt krzyżak, jedno pociągnięcie napinaczem - zrzucenie paska, odkręcenie 4-ech śrub koła pasowego, założenie nowego koła i wszystko do tyłu. Czas operacyjny 20 minut z podniesieniem auta i ściągnięciem koła. W zamian satysfakcja z dobrej roboty
pozdrawiam

pozdrawiam
-
Moi drodzy... ZARAZA jakaś czy co?
Od wczoraj objawy mam takie jak opisujecie (łącznie z tym tytułowym "tra ta ta tra ta ta"
).
Mechanik póki co na osłuch stawia na napinacz, ale jutro będziemy to dokładniej badać.
Czytając ten wątek i wątek: http://forum.lanciapolska.org/viewtopic ... je#p310462 stawiam na koło pasowe które jak rozumiem ma tłumik drgań.
Dobrze, że sprawa wyszła przed wakacyjną trasą a nie w trakcie.
Od wczoraj objawy mam takie jak opisujecie (łącznie z tym tytułowym "tra ta ta tra ta ta"

Mechanik póki co na osłuch stawia na napinacz, ale jutro będziemy to dokładniej badać.
Czytając ten wątek i wątek: http://forum.lanciapolska.org/viewtopic ... je#p310462 stawiam na koło pasowe które jak rozumiem ma tłumik drgań.
Dobrze, że sprawa wyszła przed wakacyjną trasą a nie w trakcie.
Lancia Lybra SW 1.9 JTD 2oo2
-
Witam i sorry że mnie nie było tyle czasu - dzis zrobię mini video telefonem tych dogłosów a:
po 1 - autko idzie 200 -+ bo zmieniłem oprogramowanie
po 2- avatar też mi się podoba
po 3- długo składalem dźwięk nie tra lal la la tylko dokładnie jak w opisie (troszkę wyobraźni - zamknij oczy wczuj się)
a tak sobie właśnie przypomniałem od samego początku a kiedy zaczeło się to z tym silnikiem - a mianowicie spadł pasek wielorowkowy i dosyc mocno się zakleszczył aż zgasł silnik ( dym był spory bo gaśnice w ręku miałem).Aby zjechac ze skrzyżowania odpaliłem i ciężko zjechał.Przeciełem pasek ale od tamtej pory właśnie nierówno chodzi >Sprawdzałem rozrząd i jest ok ale właśnie nie wpadłem na koło pasowe.Komputer pokazuje błąd zaworu ciśnienia CR ( czasem gaśnie jak się depnie)i dane pokazują nie równe ciścienie paliwa -powinno byc 300 atm a wskazuje 180 - 320 ( tak sakcze).
Ok nie sprawdzałem jeszcze napinacza właśnie - dziś to zrobię .... zobaczymy - dam znać..
po 1 - autko idzie 200 -+ bo zmieniłem oprogramowanie
po 2- avatar też mi się podoba
po 3- długo składalem dźwięk nie tra lal la la tylko dokładnie jak w opisie (troszkę wyobraźni - zamknij oczy wczuj się)
a tak sobie właśnie przypomniałem od samego początku a kiedy zaczeło się to z tym silnikiem - a mianowicie spadł pasek wielorowkowy i dosyc mocno się zakleszczył aż zgasł silnik ( dym był spory bo gaśnice w ręku miałem).Aby zjechac ze skrzyżowania odpaliłem i ciężko zjechał.Przeciełem pasek ale od tamtej pory właśnie nierówno chodzi >Sprawdzałem rozrząd i jest ok ale właśnie nie wpadłem na koło pasowe.Komputer pokazuje błąd zaworu ciśnienia CR ( czasem gaśnie jak się depnie)i dane pokazują nie równe ciścienie paliwa -powinno byc 300 atm a wskazuje 180 - 320 ( tak sakcze).
Ok nie sprawdzałem jeszcze napinacza właśnie - dziś to zrobię .... zobaczymy - dam znać..
-
Ok i jest oto filmik - sorki za jakość i kryptoreklamę !
zastanawiam się jeszcze nad czujnikami tym na wale i wałkach rozrządu ale..... cholera wie...
zastanawiam się jeszcze nad czujnikami tym na wale i wałkach rozrządu ale..... cholera wie...
-
no i jasne zawór ciśnienia cr !!!!
tera wszysto cacy
tera wszysto cacy