Lybra 1.8 - poziomy na bagnecie
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Lybra 1.8 - poziomy na bagnecie
Witam
Sprawdzał ktoś kiedyś ile litrów wchodzi do silnika 1.8 w Lybrze dla poziomu min i max na bagnecie oleju?
Inaczej mówiąc jaka jest różnica w litrach pomiędzy min i max?
Sprawdzał ktoś kiedyś ile litrów wchodzi do silnika 1.8 w Lybrze dla poziomu min i max na bagnecie oleju?
Inaczej mówiąc jaka jest różnica w litrach pomiędzy min i max?
było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
-
- Klubowicz
Re: Lybra 1.8 - poziomy na bagnecie
Tak myślisz czy sprawdzałeś to kiedyś naocznie?Heathen pisze:Standardowa około 1l
Się pytam o dokładne dane, żeby wiedzieć ile na 1000km mi zjada oleju

było Uno 1.0, Bravo 1.2 16V, była Lybra LX SW 1.8 LPG, była Croma 1,9 150KM jest Lancia Ypsilon Platino 0.9 i Ford Galaxy
Przy kolejnej wymianie poświęć więcej czasu.Nalej do minimum a potem do maximum i będziesz wiedział 

Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Jestem tego pewiendeclamer pisze:Heathen pisze:Standardowa około 1l[/quote
Tak myślisz czy sprawdzałeś to kiedyś naocznie?
Się pytam o dokładne dane, żeby wiedzieć ile na 1000km mi zjada oleju
Sprawdzałem
Zrobilem 3 dodatkowe kreseczki miedzy min a max, by wiedziec ile mi zjada oleju:P
Dolewka 0,25 podnosi o 1/4 stan na bagnecie
Jestem na 100% pewien ze miedzy min a max jest 1 l, co potwierdza instrukcja na stronie 218
QV...soon:)
Pozwolę sobie na lekki OT a propos zjadania oleju: jak Lybrę kupiłem, to pomiędzy pierwszymi wymianami wzięła ponad litr. Przy kolejnej wymianie zalałem innym olejem i konsumpcja oleum spadła do ok. pół litra. Tak było też przy następnych. Przez silnik przeszły kolejno: PetroCanada Duron XL, Elf Excellium i Lotos Traffic. Ostatnią wymianę zrobiłem na Selenii WR - chociaż miałem nieciekawe zdanie nt tego oleju - i po ponad czterech kkm stan na bagnecie nie zmienił się w zauważalny sposób. Ciekawe...
Wniosek - zamiast mierzyć kreski na bagnecie, wystarczy skorzystać z właściwego oleju
Wniosek - zamiast mierzyć kreski na bagnecie, wystarczy skorzystać z właściwego oleju

Pozdrowienia z ziemi Połczyńskiej
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Lybra SW '99 1.9 jtd,
Moje 2.0 nie je wogóle oleju. Ani drgnie poziom przez cale 10 000 do wymiany
Moja 2.4jtd też mnie mile zaskakuje.Jedynie raz jak przegapiłem 10 000.Zrobiłem 14 000Ciechu pisze:Moje 2.0 nie je wogóle oleju. Ani drgnie poziom przez cale 10 000 do wymiany

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
Z tego co wiem, to wymiana oleju (zalecanego dla Lancii:Selenia) następuje co 20 kkm. Ja wymienię po 15 (Selenia WR) 

Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
Niestety 1,8 lubi żreć olej, z dyskusji na pw z userami tego motorka zużycie sięga od 0,05 do 0,7l na 1000km, zresztą w recenzji AŚ pisali wyraźnie "uwaga na duże zużycie oleju"Sharuga pisze:Pozwolę sobie na lekki OT a propos zjadania oleju: jak Lybrę kupiłem, to pomiędzy pierwszymi wymianami wzięła ponad litr. Przy kolejnej wymianie zalałem innym olejem i konsumpcja oleum spadła do ok. pół litra. Tak było też przy następnych. Przez silnik przeszły kolejno: PetroCanada Duron XL, Elf Excellium i Lotos Traffic. Ostatnią wymianę zrobiłem na Selenii WR - chociaż miałem nieciekawe zdanie nt tego oleju - i po ponad czterech kkm stan na bagnecie nie zmienił się w zauważalny sposób. Ciekawe...
Oczywiście wymiana uszczelniaczy zaworowych, sprawdzenie kompresji i czy nie ma wycieków to podstawa, mimo to coś tam wypije;)
Mi wychodzilo tak 0,2l/1000 na SELENII
Teraz przeszedłem na polecany valvoline maxlife 10w40 i jak narazie zauważyłem znaczną poprawę 0,1/1000
Dyskutować na temat co robić nie zamierzałem w tym temacie, bo kwestia poruszana wiele razy, ale zgadzam się z Tobą w 100% zmiana oleju może przynieść pożądany rezultat.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, 8:36 przez Heathen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Klubowicz
Ale się temat rozwinął... 
kupując auto dałem je do mechanika na wymianę płynów, aby wiedzieć na czym stoję (albo właściwiej czym jeżdżę
). Dlatego do kolejnej zmiany oleju trochę jeszcze mam. Chciałem po prostu zasięgnąć opinii czy już ktoś to sprawdzał. I za tą informację dzięki Heathen. Nie myślałem że w instrukcji znajdę coś takowego...
Co do oleju to mam wlany maxlife 10W40 - wcześniej jeździł na magnatecu 10W40. Z tego co mi wychodzi to ten litr oleju wsiąkło mi po ok 4tyś, więc mój silnik mieści się w normie
Temat powoli przeradza się w "ile zużywa oleju silnik 1,8 w Lybrze"
a takie aspekty eksploatacyjne były już poruszane.
Pozdrawiam, życząc przy okazji Spokojnego Świętowania i bezawaryjnego przemieszczania się na spotkania w gronie rodzinnym

kupując auto dałem je do mechanika na wymianę płynów, aby wiedzieć na czym stoję (albo właściwiej czym jeżdżę

Co do oleju to mam wlany maxlife 10W40 - wcześniej jeździł na magnatecu 10W40. Z tego co mi wychodzi to ten litr oleju wsiąkło mi po ok 4tyś, więc mój silnik mieści się w normie

Temat powoli przeradza się w "ile zużywa oleju silnik 1,8 w Lybrze"

Pozdrawiam, życząc przy okazji Spokojnego Świętowania i bezawaryjnego przemieszczania się na spotkania w gronie rodzinnym

Witam!
Mam Lybrę 1,8 z pzrebiegiem 130 000 km
Podobno temat wyeksploatowany, ale mimo to podepnę się, bo mam problem: po 1000km zaświeciła się kontrolka braku oleju w silniku. Wcześniej było wlane na full. Wiem, wiem... Lybra 1,8 zjada olej, ale czy takie zużycie to normalna sprawa?
Jeśli okaże się, że muszę zrobić remont sinika, to czy dostanę gwarancję na taką naprawę skoro ten silnik i tak bierze olej? Wiem, że trochę ogólnikowo pytam, ale muszę podjechać do mechanika i chciałbym wcześniej zdawać sobie sprawę z różnych rozwiązań.
Będę wdzięczny za ewent.porady.
Podobno temat wyeksploatowany, ale mimo to podepnę się, bo mam problem: po 1000km zaświeciła się kontrolka braku oleju w silniku. Wcześniej było wlane na full. Wiem, wiem... Lybra 1,8 zjada olej, ale czy takie zużycie to normalna sprawa?
Jeśli okaże się, że muszę zrobić remont sinika, to czy dostanę gwarancję na taką naprawę skoro ten silnik i tak bierze olej? Wiem, że trochę ogólnikowo pytam, ale muszę podjechać do mechanika i chciałbym wcześniej zdawać sobie sprawę z różnych rozwiązań.
Zaświeciła się tylko kontrolkaHonza pisze:Witam!

Pozdrawiam markiz
La pi? bella ? la Lancia
La pi? bella ? la Lancia
- andrew56-51
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Nie to nie jest sprawa normalna.Moja Lybra 1.8 z podobnym przebiegiem spala około 0,2l na 1000km.Jeżdżę na Mobilu 10W/40.Jeżeli nie masz wycieków to radzę jak najszybszą wizytę u mechanika.
To moze byc wszystko...
Uszczelniacze
pierscienie
UPG
Ale chyba żaden mechanik nie zagwarantuje zmniejszenia zuzycia oleju do 0..
Ale miedzy 1l a 0,1 jest spora różnica
Uszczelniacze
pierscienie
UPG
Ale chyba żaden mechanik nie zagwarantuje zmniejszenia zuzycia oleju do 0..
Ale miedzy 1l a 0,1 jest spora różnica