Lybra 2,4 jtd - kontrolka ESP - problem z czujnikiem

zbychoo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Re: Lybra 2,4 jtd - kontrolka ESP - problem z czujnikiem

Post autor: zbychoo » 08 lip 2011, 10:53

To ja jeszcze może zapytam o jedną rzecz. Czy wie ktoś może, lub wie gdzie zapytać żeby uzyskać odpowiedź, czy te przełączniki bardzo się różnią między sobą? Chodzi mi o ten przełącznik zespolony. Jak widziałem w eperze to tam jest z 8 pasujących do mojego modelu. Patrząc na moje wyposażenie to można ograniczyć te 8 pasujących (8 róznych modeli w zależności od kombinacji wyposażenia - czujnik deszczu, cruise control, VDC) do dokładnie 1 - oczywiście najdroższego :)

[VDC - vehicle dynamic control - to inaczej ESP w grupie Fiata (informacja znaleziona na forum)]

Z tego co wiem cruise control można dołozyć samemu więc centralka bez tego w zestawie jest w stanie obsługiwać wersję z cruise control.
Czy to samo się tyczy VDC? Czy przełącznik zespolony bez VDC (ESP) obsłuży układ ESP? Czy ten przełącznik z VDC wyposażony jest dodatkowo właśnie w ten czujnik kąta skrętu?

Potrzebuję tej wiedzy żeby poszukać używanego przełącznika a niestety numery fabryczne części są niemożliwe do odszukania na samej części a sprzedający nie mają do końca wiedzy co sprzedają...

Optymistyczny wariant tej całej sprawy jest taki, te rzekome błędy czujnika kąta skrętu i kalibracji mogą być wynikiem wypięcia akumulatora i podpięciu examinera zaraz po tej czynności a przyczyna braku łączności z czujnikiem przyspieszenia nie została znaleziona przez 'speca' w serwisie.

Dziś po południu postaram się jeszcze raz wpiąć do komputera i sprawdzić błędy - jeśli błąd przełącznika i kalibracji nie będzie występować to chyba trzeba będzie powiedzieć bez ogródek - oszukali mnie w serwisie :-x

zbychoo
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: zbychoo » 08 lip 2011, 17:55

Podpiąłem się swoim komputerem i znowu tylko 1 błąd - brak sygnału z czujnika przyspieszenia bocznego/wzdłużnego.
Sprawdziłem też, że komputer odczytuje prawidłowo kąty skrętu kierownicy więc raczej to czujnik kąta skrętu nie jest.

Elektryk coś wspominał, że może być problem na linii can i że ten problem leży właśnie w przełączniku zespolonym. Możliwe to to? Czyżby w tych przełącznikach było coś zaczarowanego, że aż tamtędy musi iść sygnał z czujnika który znajduje się między fotelami?

Niestety przez najbliższy tydzień nie będę mógł się zająć autem ponieważ wybieram się na urlop. Ale zaraz po nim wracam do tematu. Zacznę od czyszczenia styków... jak to nie pomoże wybiorę się do drugiego warsztatu bo nie jestem przekonany do diagnozy jaką mi postawił elektryk w serwisie.

Poza tym to dzieki drodzy koledzy za wszelkie sugestie i porady!! Może wspólnymi siłami uda się naprawić usterkę :)

Awatar użytkownika
wzorekk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Tomek

Post autor: wzorekk » 10 lip 2011, 22:33

Witaj kolego,

Odnośnie:
3: po podpięciu akumulatora ESP się świeciło - po sprawdzeniu - błąd nie skalibrowanego układu.

pewnie by się samo skalibrowalo, bo tak się to chyba dzieje, ale że już byłem wpięty to za pomocą fiatecuscan skalibrowałem układ.

przejechałem jakieś 120 km i spokój. [ze wszystkim narazie]
finalizując: fiatecuscan napewno pokazuje błąd nie skalibrowanego czujnika, uszkodzenie też myśle pokaże.

Kolego a powiedz mi jak za pomocą FES skalibrować czujnik kąta skrętu.??

A i polecam sprawdzenie przewodu od zużycia klocków hamulcowych, czy nie jest obtarty i gdzieś nie przywiera, bo na razie u mnie pomogło, a błędu były i czujnika kąta skrętu, czujnika przyspieszenia itd.

Pozdrawiam
Lybra SW 2,4 JTD 150KM Executive, 2003r

elbarto
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Post autor: elbarto » 29 cze 2012, 9:55

cześć,

czy ktoś dotarł do wiedzy tajemnej dot. czujnika konta skrętu?

coś mi ostatnio wali błędem, nie miałem czsu się tym zająć, ale pojawia się tylko ten jeden błąd. robiłem na szybko kalibrację, ale efektu nie przyniosła.

gdzie on się znajduje? dokładnie? da się tam prysnąć kontaktem, lub jakimś innym cudem do potencjometrów itp?

b
pozdrawiam, Bartek
Lancia Kappa Coupe 2.0 16VT
Lancia Y 1.4 '2008
Fiat 125 - w remoncie:)
była Lancia Lybra 2.4 JTD Intensa
Była Lancia Y 1.2 '2002

Awatar użytkownika
wzorekk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Tomek

Post autor: wzorekk » 29 cze 2012, 16:45

Kolego mi waliło tym błędem jak miałem za słaby akumulator:) sprawdź sobie albo naładuj.
Lybra SW 2,4 JTD 150KM Executive, 2003r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”