Kappa TDS - piszczący pasek, napinacz i nieprzyjemne stuki
Re: Kappa TDS - piszczący pasek, napinacz i nieprzyjemne stu
Zastanawia mnie ta zmiana w stosowanych kołach pasowych,ktoś coś może o tym wie? Zarówno według Epera jak i sprzedawców była zmiana i są np różnice w długościach pasków.
Sprawdzałem w Kappie JTD i tam też jest zwykła rolka na alternatorze.
Wydać kasę na coś niepotrzebnego? W sumie pal licho drobne,ale czy ten alternator będzie przystosowany do takiego koła pasowego?
Sprawdzałem w Kappie JTD i tam też jest zwykła rolka na alternatorze.
Wydać kasę na coś niepotrzebnego? W sumie pal licho drobne,ale czy ten alternator będzie przystosowany do takiego koła pasowego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- dj_tygrys
- Forumowicz/ka
- Imię: Grzechu
- Kontakt:
Zajrzyj z mechanikiem pdo maskę jaki masz ukłąd paska czy taki jak po lewej czy taki jak po prawej ja u siebie 2.4 benzyna 2000 rok mam ten z lewej czyli długi pasek i rolka prowadząca i rolka napinająca a w starszym typie była rolka sintegrowana ze sprezyną
Lancia Kappa 2.4 Benz. LX 2000 rok
Ja mam długi pasek,ale mi się rozchodzi Panie kochany o koło pasowe alternatora.Wskazówkę jaka otrzymałem mam taką...jako że alternator jest wymieniony,mógł ktoś wsadzić tam alternator z benzyniaka(są takie same wymiarami) niemniej w benzyniaku nie ma właśnie rolki z sprzęgłem.
Napisałem raz i nie będę powtarzał w ON alternator tylko ze sprzęgłem.Alan pisze:Ja mam długi pasek,ale mi się rozchodzi Panie kochany o koło pasowe alternatora.Wskazówkę jaka otrzymałem mam taką...jako że alternator jest wymieniony,mógł ktoś wsadzić tam alternator z benzyniaka(są takie same wymiarami) niemniej w benzyniaku nie ma właśnie rolki z sprzęgłem.
Pawle po co się irytujesz? Dręczyła mnie zagadka zmiany jaka wprowadzono i drążę temat.W żaden sposób nie podważając Twoich słów.Widać więc że i w tds i jtd są założone dziadowskie koła pasowe.
Wnoszę więc że zmiana o której piszą dotyczyła koła pasowego z tłumikiem drgań (metalowo gumowego) na koło że sprzęgłem kierunkowym,czy tak?
Ps.kupię jutro to koło pasowe i założę
Wnoszę więc że zmiana o której piszą dotyczyła koła pasowego z tłumikiem drgań (metalowo gumowego) na koło że sprzęgłem kierunkowym,czy tak?
Ps.kupię jutro to koło pasowe i założę

Ja się nie irytuje tylko niestety poznałem ten problem (choć sam miałem kiedyś trudno w to uwierzyć, ale było to z 10lat wstecz i te kółka były super drogie) i jak po zamontowaniu wszystko się uspokoiło to teraz jestem pewien. Tylko ustaw dobrze pasek, bolec blokujący musi wyjść lekko i musi się dać włożyć równie lekko.
To już widzę że popełniłem poprzednio błąd bom nic z żadnym bolcem nie ustawiał.Rolkę z mimośrodem ustawiłem tak oooooooooo...mniej więcej jak była.Cholera że też nikt w okolicy nie zajmuje się lanciami.
U mnie w tds-e też jest rolka na alternatorze bez sprzęgła, a nie sądzę aby ktoś tam grzebał, alternator magneti-marelli. Koło pasowe na wale jest z tłumikiem drgań (czyli to z gumą). Co do samej rolki na alternatorze to na pewno taka ze sprzęgłem by nie zaszkodziła, tylko jest pytanie-czy da się ją zamontować w tym konkretnym alternatorze...
Co do długości paska to nie jest to chyba takie istotne, miałem u siebie zarówno ten 1740 jak i 1725 i nie było problemu, bo jedna rolka jest na mimośrodzie.
Co do długości paska to nie jest to chyba takie istotne, miałem u siebie zarówno ten 1740 jak i 1725 i nie było problemu, bo jedna rolka jest na mimośrodzie.
KAPPA TDS & JTD
Dobra,teraz powiedzcie mi,jak prawidłowo założyć pasek?Z klinowaniem napinacza o którym wspomniał Paweł.
KAPPA TDS & JTD
Hehe....no tom sobie wcześniej ponapinał 

Temat ogarnięty,dziś dwa razy rozbierałem i składałem na nowo...powód uszkodzeń paska prozaiczny.Koło pasowe alternatora było o 5mm przesunięte na osi względem pozostałych.Niemniej nowe koło z sprzęgłem założone.Wszystko pracuje cacy 
Zdjęcie podczas pracy

Zdjęcie podczas pracy

Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 19:11 przez Alan, łącznie zmieniany 1 raz.
No ale myślę, że osłonkę założyłeś.
na rolkę oczywiście,takowa plastikowa 
Dziękuję wszystkim za pomoc

Dziękuję wszystkim za pomoc

Jest lepiej, ale mogłeś jeszcze podciągnąć bo nie pokrywają się otwory.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.