Lybra 1.8 16V - sprzęgło pasuje od Fiata Barchetta
Lybra 1.8 16V - sprzęgło pasuje od Fiata Barchetta
Witam kolegów i koleżanki. Jako że ostatnio skończyło mi się sprzęgło w mojej Lancii konieczna była wymiana. Katalogi podają sprzęgło VAL821462 ( dla koła sztywnego ), jego cena wynosi 705zł. I tu ważna uwaga, ja zdecydowałem się założyć sprzęgło z fiata barchetta 1,8 które również pasuje do wielu modeli fiata i alfy romeo 145/146 1.6 i 1.8. Wymiary tarczy i docisku się zgadzają, mimo że tarcza dociskowa wygląda troszkę inaczej. Po zamontowaniu wszystko super działa i dobrze wysprzęgla. Łożysko oporowe identyczne.Podaje numer katalogowy sprzęgła które ja założyłem LUK622142300. Kosztuje ono raptem 350zł, więc połowę ceny.
- andrew56-51
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Re: Sprzęgło Lybra 1.8 16V
Mnie też to czeka więc jestem zainteresowany tematem.Cena jest rewelacyjna,tylko napisz gdzie kupiłeś to cudo.
Re: Sprzęgło Lybra 1.8 16V
Kupisz je w większości sklepów motoryzacyjnych podaj tylko numer luka. A SKĄD jesteś? To mogę ci załatwić takie sprzęgło jak moje
- andrew56-51
Re: Lybra 1.8 16V - sprzęgło pasuje od Fiata Barchetta
Witaj.Czy były jakieś problemy przy montażu,bo według fachowców sprzedających sprzęgła z barchetty absolutnie nie pasuje do lybry 1.8.Z drugiej strony średnica i ilość zębów są takie same więc narazie się zastanawiam.Ja jestem z Katowic.
Nie było żadnych kłopotów, bynajmniej mechanik nic nie mówił żeby był jakiś problem. Jak będziesz potrzebował to pisz na PW
Mam nadzieję że ta informacja się wam przyda. Pozdrawiam
- andrew56-51
Postanowiłem odświerzyć temat.Zgodnie z informacjami kolegi madamaxx ja w mojej Lybrze 1.8 też zastosowałem w/w sprzęgło(LUK 622142300-cena285 PLN).Sprzęgło pasuje idealnie i nie różni się niczym od dedykowanego do Lybry.No chyba że ceną-około 600 PLN.Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać,chyba że ktoś lubi.
Ciesze się że mogłem pomóc
Ja jak na razie na sprzęgło nie narzekam, w sumie powiem więcej pracuje lżej.....

Rozumie że to się tyczy silnika tylko 1.8 2.0 już nie dotyczy tak?
- andrew56-51
NIestety do 2.0 nie pasuje.Wprawdzie typ skrzyni jest ten sam(C510)ale sama tarcza sprzęgła do 2.0. jest większa.W 1.8 jest średnica zewn.215mm,wewn.147 natomiast w 2.0 zewn.230mm a wewn.155mm
Dzieki za informacje
-
koledzy a jaka srednice walka sprzeglowego ma lancia delta albo dedra 2..0 i 2.0 turbo?? i ile maja zebow, wiem ze moze temat nie w dziale ale nigdzie nie moge to znajsc , a chodzi o skrzynie od tempry 2.0 jest raczej taka sama jak w lacji a potrzebuje ja przeswapowac do Punta Turba chodzi zeby wieloklin wszedl na dotychczasowe sprzeglo
-
- Imię: Wiktor
Witam, moje pytanie dotyczy pewnej aukcji i pewnej metodologii myślenia.
Jeżeli mam Lybre 1.8, to będzie do niej pasować sprzęgło dedykowane dla Barchetty jak w linku?
Problem mam ze średnicami... na jednych aukcjach do skrzyń 5m jest wymiar 220mm a na innych 215...
o co kaman:)?
Jeżeli mam Lybre 1.8, to będzie do niej pasować sprzęgło dedykowane dla Barchetty jak w linku?
Problem mam ze średnicami... na jednych aukcjach do skrzyń 5m jest wymiar 220mm a na innych 215...
o co kaman:)?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2014, 17:51 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Linki Allegro niedopuszczalne w dziale technicznym!
Powód: Linki Allegro niedopuszczalne w dziale technicznym!
- qra69
- Imię: Artur
to będzie pasować do 1.8 ?
tu jest 215 średnica
http://skroc.pl/a0f46
i tu też
http://skroc.pl/d9805
będą pasować???
co jeszcze potrzebuję przy wymianie sprzęgła? czy cena za wymianę 400zł to dobra cena? Polećcie jakiegoś niedrogiego mechaniora w okolicach Sosnowca:-)
tu jest 215 średnica
http://skroc.pl/a0f46
i tu też
http://skroc.pl/d9805
będą pasować???
co jeszcze potrzebuję przy wymianie sprzęgła? czy cena za wymianę 400zł to dobra cena? Polećcie jakiegoś niedrogiego mechaniora w okolicach Sosnowca:-)
poprzednio:>Fiat Marea Weekend 1.6 ELX automat
aktualnie:> Lancia Lybra 1.8 PB+LPG sedan '00
aktualnie:> Lancia Lybra 1.8 PB+LPG sedan '00
-
- Forumowicz/ka
- Imię: Sylwek
witam.
Różnice w zestawach Lancii a Fiata są mniejszcze i większe.
W tarczy zastosowano inne sprężyny a co za tym idzie inną ilość nie mające praktycznie znaczenia.
W docisku jest różnica w sile sprężynowania docisku w Lancii wymagana jest większa siła ze względu na cylinderek roboczy sprzęgła jak i pompę, założenie z dedykowanych do linki może dać efekt chwilowego zablokowania pedału sprzęgła w pozycji wciśnientej w chwili w której chcemy ruszyć energicznie czyli nagłe puszczenie pedału przy wysokiej prędkości obotowej wału daje również efekt miększego pedału sprzęgła. Jak najbardziej da się jeździć na takim zestawie pomimo takich różnic ale zawsze jest ale.
Różnice w zestawach Lancii a Fiata są mniejszcze i większe.
W tarczy zastosowano inne sprężyny a co za tym idzie inną ilość nie mające praktycznie znaczenia.
W docisku jest różnica w sile sprężynowania docisku w Lancii wymagana jest większa siła ze względu na cylinderek roboczy sprzęgła jak i pompę, założenie z dedykowanych do linki może dać efekt chwilowego zablokowania pedału sprzęgła w pozycji wciśnientej w chwili w której chcemy ruszyć energicznie czyli nagłe puszczenie pedału przy wysokiej prędkości obotowej wału daje również efekt miększego pedału sprzęgła. Jak najbardziej da się jeździć na takim zestawie pomimo takich różnic ale zawsze jest ale.