Lybra 2.4 JTD - dziwna ikonka awarii

danielKSG
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 2.4 JTD - dziwna ikonka awarii

Post autor: danielKSG » 28 cze 2010, 18:08

Witam.Na zegarze pojawiła się taka ikonka co ona oznacza ? myślę że to jakaś awaria.
Screeny:
http://img709.imageshack.us/i/20100628213.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://img820.imageshack.us/i/20100628212.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Re: Lancia Lybra 2.4 JTD dziwna ikonka awarii ?

Post autor: Heathen » 28 cze 2010, 18:14

To oznacza że nie czytałeś instrukcji obsługi, na stronie 55 znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:)
QV...soon:)

danielKSG

Post autor: danielKSG » 28 cze 2010, 20:20

Heathen pisze:To oznacza że nie czytałeś instrukcji obsługi, na stronie 55 znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:)
jak bym miał instrukcje to nie zakładałbym tego tematu...Ja kupiłem auto używane a nie dołączyli do niego żadnej instrukcji...

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 28 cze 2010, 20:31

No awaria jakaś jest. Zazwyczaj można z tym jeździć, ale auto staje się "mułowate". Przeważnie ta kontrolka zapala się, gdy nawala zawór sterujący pracą turbiny, pęknięciem przewodów doprowadzających powietrze do tego zaworu lub innych przewodów. Gneralnie przyczyn może być setka, albo i więcej. Trzeba podpiąć pod komputer i błędy wyjdą.
Po primo: poszukaj na forum temat był już poruszany. Secundo: jeśli nie masz instrukcji to patrz punkt pierwszy. Na forum znajdziesz sposób jak taką instrukcją zdobyć. Zupełnie za darmo.
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lulu85
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lulu85 » 28 cze 2010, 22:48

danielKSG pisze:
Heathen pisze:To oznacza że nie czytałeś instrukcji obsługi, na stronie 55 znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:)
jak bym miał instrukcje to nie zakładałbym tego tematu...Ja kupiłem auto używane a nie dołączyli do niego żadnej instrukcji...
:link: - Tutaj masz instrukcję PDF po Polsku

Tak ja było pisane, przyczyn może być mnóstwo i tylko podłączenie pod komputer pozwoli Ci zawęzić poszukiwania.
Żeby na razie nie wydawać kasy na diagnozy - Masz diesla więc przypomnij sobie najpierw czy to nie było po tankowaniu,czy zawsze czekasz na podgrzanie świec żarowych itp.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD

danielKSG

Post autor: danielKSG » 12 wrz 2010, 17:05

Jak podłączyć komputer auta pod komputer ?
lulu85 pisze:
danielKSG pisze: Tak ja było pisane, przyczyn może być mnóstwo i tylko podłączenie pod komputer pozwoli Ci zawęzić poszukiwania.
Żeby na razie nie wydawać kasy na diagnozy - Masz diesla więc przypomnij sobie najpierw czy to nie było po tankowaniu,czy zawsze czekasz na podgrzanie świec żarowych itp.
żeby komputerowo zdiagnozować gdzie trzeba jechać ?

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 12 wrz 2010, 21:32

Sorry, ale dziwne pytania.

Jak podłączyć? Normalnie, dzisiejsze samochody posiadają komputer pokładowy, pod który się podłącza interfejs diagnostyczny.

Gdzie? Tak, gdzie takim dysponują. ASO, serwisy niezależne, często normalne warsztaty zaopatrzone w wymagany interfejs. Innym rozwiązaniem jest kabel VAG KKL i np. FiatEcuScan czy Unidiag.

grzechuz
Imię: Grzesiek

Post autor: grzechuz » 03 paź 2011, 22:33

Dudi pisze:No awaria jakaś jest. Zazwyczaj można z tym jeździć, ale auto staje się "mułowate". Przeważnie ta kontrolka zapala się, gdy nawala zawór sterujący pracą turbiny, pęknięciem przewodów doprowadzających powietrze do tego zaworu lub innych przewodów. Gneralnie przyczyn może być setka, albo i więcej. Trzeba podpiąć pod komputer i błędy wyjdą.
Po primo: poszukaj na forum temat był już poruszany. Secundo: jeśli nie masz instrukcji to patrz punkt pierwszy. Na forum znajdziesz sposób jak taką instrukcją zdobyć. Zupełnie za darmo.
U mnie padł ten gruby wąż ciśnieniowy powietrza i właśnie ta kontrolka się zapaliła. Samochód był strasznie z mulony. By po taniości to naprawić polecam sklep instalacyjny brzeszczot do ciecia stali 3 opaski zaciskowe. wkładamy kolano w wąż zaciskamy go i cieszymy się przyjemnością z jazdy :). Należy tylko uważać by wsadzić kolano o odpowiedniej średnicy by nie ograniczać przepływu powietrza. U mnie takie rozwiązanie działa już rok czasu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”