Lybra - skończyła się ważność poduszek powietrznych
-
- Klubowicz
- Imię: Krzysiek
Lybra - skończyła się ważność poduszek powietrznych
Jak w temacie. W schowku mam naklejkę z datą ważności systemu poduszek powietrznych. Co po takiej dacie się robi? Nabija nowym gazem, wymienia je? Czy ktoś przechodził przez to? Ile to kosztuje?
Re: Lybra - skończyła się ważność poduszek powietrznych
Z tego co się orientuję ta data ważności jest bardziej zabezpieczeniem ze strony koncernu anizeli faktycznym okresem przydatości airbaga do działania. Chodzi mniej więcej o to, ze jeżeli airbag wystrzeli przed upływem "daty ważności" w sposób niekontrolowany to teoretycznie producent za to odpowiada i można żadac od niego zadośćuczynienia, natomiast taki sam wypadek po "dacie przydatości" zwalnia juz producenta z tego obowiązku i odpowiedzialności.
Gaz wypełniający poduszkę powietrzną to wynik wybuchu materiału pirotechnicznego (azydek sodu). Niestety, aby mieć wszystko na tip-top, to należy wymienić wszystkie elementy układu na nowe. Trochę tego jest (poduszki czołowe, boczne, pasy bezpieczeństwa-napinacze, sterownik, może i okablowanie) więc koszt mógłby być wyższy niż wartość auta o ile te części są jeszcze dostępne w ASO, bo przecież zamienników nie ma.
Wydaje się, że pomimo daty ważności układ działa sprawnie znacznie dłużej, choć nikt tego nie zagwarantuje...
Wydaje się, że pomimo daty ważności układ działa sprawnie znacznie dłużej, choć nikt tego nie zagwarantuje...
KAPPA TDS & JTD
Zasada prosta: teoria ma jakąś gwarancje a po tej gwarancji nikt niczego nie wyrzuca bo jeśli by tak miało być to więcej niż połowa aut musiała by zameldować się na złomowisku

-
- Klubowicz
Hmmm, czyli rozumiem, że nikt z Was tego nie rusza? Wydaje mi się, że w którymś wątku było to poruszane, że coś się właśnie wymienia, ale nie mogę go znaleźć, a nie pamiętam też szczegółów. Pytam, bo może faktycznie co 10 lat coś tam się wymienia i cały układ poduszek jest sprawny i gotowy do działania (pfu, odpukać). No chyba, że rzeczywiście nie rusza się tego, to ok.
Możesz sobie wymienić centralkę/sterownik poduszek ale na nowy z serwisu lecz koszt jego na pewno nie będzie promocyjny. Przepisy nie zezwalają na naprawę/aktualizacje tych sterowników ale na stacji diagnostycznej sprawdzają tylko działanie kontroli, zapala się, gaśnie, jest ok, tak samo z ABS.
Wazność modułów air bag-14lat
Wazność napinaczy pirotechnicznych pasów bezpieczeństwa-10lat
Ważność sterowników/nie biorących udziału w wyzwoleniu któregokolwiek modułu,napinacza/-brak ograniczeń
P.S.
Na podstawie skana od jana123456/tak na marginesie dla co niektórych
Wazność napinaczy pirotechnicznych pasów bezpieczeństwa-10lat
Ważność sterowników/nie biorących udziału w wyzwoleniu któregokolwiek modułu,napinacza/-brak ograniczeń
P.S.
Na podstawie skana od jana123456/tak na marginesie dla co niektórych
Ja u siebie mam nalepkę "replace gas generator by" i zaznaczone 09 2010. Czyli do wymiany nie cały system tylko ten "gas generator" (nie wiem jaka jest fachowa nazwa polska tegoż). Pytanie tylko czy jest sens to wymieniać i jakie koszty.
-
- Klubowicz
No właśnie ja też chyba taką nalepkę mam i o takie coś pytałem. Bo można zrozumieć, że wymienia się jeden element raz na te 10 lat...monry pisze:Ja u siebie mam nalepkę "replace gas generator by" i zaznaczone 09 2010. Czyli do wymiany nie cały system tylko ten "gas generator" (nie wiem jaka jest fachowa nazwa polska tegoż). Pytanie tylko czy jest sens to wymieniać i jakie koszty.
Ale zrozumcie, że ten "gas generator" jest integralną częścią poduszki powietrznej i nie można go wymienić oddzielnie, a każda poduszka ma swój "generator"-konkretnie to materiał wybuchowy (azydek sodu), jego zapłon powoduje napełnienie poduszki gazami spalinowymi i tyle...
KAPPA TDS & JTD
Teoria daje na każdy element samochodu jakiś czas gwarancji, tak jak i na sam samochód a po tym okresie element jest zużyty teoretycznie i nie ma gwarancji na swoje działanie ale nie znaczy to, że jest nie sprawny. Czy jak samochód traci gwarancje to wszyscy go wymieniają na nowy, nie, dalej użytkują. W domu telewizor kupujesz i ma gwarancje, kończy się i co do wyrzucenia, nie, dalej go oglądasz ale wiadomo jak przestanie grać to kaska za naprawę i w samochodzie to samo albo chcesz mieć w samochodzie poduchy na gwarancji i je wymieniasz np po 10 latach albo chcesz mieć samochód na gwarancji i go wymieniasz po dwóch czy tam trzech latach w zależności jak daje producent gwarancje. Jak na razie to na świecie
nie ma kraju gdzie wszyscy korzystają tylko z rzeczy na gwarancji.

Zgadza się, po prostu nie wiedziałem, że każda poduszka ma własny "generator", i że ciągnie to za sobą wymianę całego systemu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Czy przeterminowana poduszka skutkuje świeceniem się kontrolki? Jeśli tak, to czy da się to usunąć po podłączeniu do kompa?
Czarny Piotr
Lybra 2,4 SW
Lybra 2,4 SW
Nie, nie powoduje świecenia kontrolki. Prawdopodobnie ruszyłeś fotelem, a jednocześnie kostkami i wyskoczył błąd.
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Przeterminowanymi poduszkami raczej nie warto się przejmować. Chyba Mercedes (albo inna marka?) robił jakiś czas temu testy bezpieczeństwa samochodów 20-letnich swojej produkcji i poduszki odpalały wzorowo.