Lybra - jaki podnośnik szyb (comfort czy bez)?
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
Lybra - jaki podnośnik szyb (comfort czy bez)?
Cześć, jestem tu nowy więc witam wszystkich. W moim bolidzie nie ma podnośnika przedniej szyby od kierowcy. Widziałem że są dwie wersje podnośnika, powiedzmy że zwykły i z comfort. Czym one się różnią i który będę potrzebował? Mój pojazd to lybra intensa sw 2003r. kluczyk scyzoryk z możliwością otwierania i domykania szyb z pilota. Może to będzie jakaś wskazówka.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 19:07 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę tytułować posty zgodnie z zasadami/Poprawione
Powód: Proszę tytułować posty zgodnie z zasadami/Poprawione
Re: Lybra - jaki podnośnik szyb (comfort czy bez)?
Różnią się tym, że comfort ma moduł komfortu 
Poważnie, to mogłeś widzieć wersję po lifcie (2001+) lub przed. Bierz polifotwy. Jest chyba w kolorze srebrnym, wcześniej był czarny. Poliftowy ma węższą szynę, po której porusza się wodzik, tj. 5mm. Na starszą szynę nie ma oryginalnych wodzików i trzeba rozwiercać nowe.

Poważnie, to mogłeś widzieć wersję po lifcie (2001+) lub przed. Bierz polifotwy. Jest chyba w kolorze srebrnym, wcześniej był czarny. Poliftowy ma węższą szynę, po której porusza się wodzik, tj. 5mm. Na starszą szynę nie ma oryginalnych wodzików i trzeba rozwiercać nowe.
Moduł komfort = możliwość domykania szyb z pilota.
Jak inne podnośniki są z modułem to tylko taki powinieneś kupić inaczej przestanie Ci działać domykanie + ta szyba będzie podnoszona "na raty", pstryk 5 cm do góry, pstryk 5 cm itd.
JM
Jak inne podnośniki są z modułem to tylko taki powinieneś kupić inaczej przestanie Ci działać domykanie + ta szyba będzie podnoszona "na raty", pstryk 5 cm do góry, pstryk 5 cm itd.
JM
-
- Imię: Slawek
- Kontakt:
Witam. Pozwolę sobie podpiąc się pod temat.
Dopiero co zakupilem Intensę SW z 2003 roku i mam problem z podnoszeniem 2 szyb na raty. Mianowicie szyba przedniego pasazera oraz lewa tylnia dzialaja prawidlowo, zas szyby kierowcy oraz prawa tylnia zamykaja sie na raty, pstryk 5 cm do góry, pstryk 5 cm i tak do konca. Nie musze chyba dodawac jak takie domykanie po kawalku jest irytujace.
Zakladam ze firmowo wszystkie powinny dzialac prawidlowo. Co sie moglo popsuc jesli mam takie objawy? Czy istnieje mozliwosc ze poprzedni wlasciciel wymienil 2 podnosniki szyb na jakies 'tansze' i stad problemy z plynnym zamykaniem?
Co dokladnie musze sprawdzic/wymienic aby dzialaly prawidlowo?
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Dopiero co zakupilem Intensę SW z 2003 roku i mam problem z podnoszeniem 2 szyb na raty. Mianowicie szyba przedniego pasazera oraz lewa tylnia dzialaja prawidlowo, zas szyby kierowcy oraz prawa tylnia zamykaja sie na raty, pstryk 5 cm do góry, pstryk 5 cm i tak do konca. Nie musze chyba dodawac jak takie domykanie po kawalku jest irytujace.

Zakladam ze firmowo wszystkie powinny dzialac prawidlowo. Co sie moglo popsuc jesli mam takie objawy? Czy istnieje mozliwosc ze poprzedni wlasciciel wymienil 2 podnosniki szyb na jakies 'tansze' i stad problemy z plynnym zamykaniem?
Co dokladnie musze sprawdzic/wymienic aby dzialaly prawidlowo?
Z gory dziekuje za wszelkie sugestie.

IMHO,
Jeżeli "programowałeś" już podnośniki i nic to nie poprawiło to masz założone, bez modułu komfort, lub z uszkodzonym modułem. Po zaprogramowaniu szyba ma sama zjechać/wyjechać do końca, po 2-3 s przytrzymaniu przycisku. Nie trzeba go trzymać w czasie całego suwu.
Prawdopodobnie po rozebraniu drzwi i zobaczeniu ile masz kabelków będziesz wiedział co masz.
Ale musisz poszukać w sieci, ile kabelków ma mieć podnośnik z modułem komfort.
JM
Jeżeli "programowałeś" już podnośniki i nic to nie poprawiło to masz założone, bez modułu komfort, lub z uszkodzonym modułem. Po zaprogramowaniu szyba ma sama zjechać/wyjechać do końca, po 2-3 s przytrzymaniu przycisku. Nie trzeba go trzymać w czasie całego suwu.
Prawdopodobnie po rozebraniu drzwi i zobaczeniu ile masz kabelków będziesz wiedział co masz.
Ale musisz poszukać w sieci, ile kabelków ma mieć podnośnik z modułem komfort.
JM
-
- Imię: Slawek
- Kontakt:
Dzieki za sugestie. 
Okazalo sie ze wystarczy reinicjalizowac system zapobiegajacy przed zgnieceniem podczas podnoszenia szyb (136 strona instrukcji ze strony Fiat Auto Poland). W skrocie do 'resetu'/inicjalizacji po zaniku napiecia z akumulatora wystarczy opuscic szybe (kazda oddzielnie) w dol i przytrzymac przycisk >3s, nastepnie podniesc i przytrzymac >3s po zamknieciu. Po tej operacji wszystko dziala jak nalezy.

Okazalo sie ze wystarczy reinicjalizowac system zapobiegajacy przed zgnieceniem podczas podnoszenia szyb (136 strona instrukcji ze strony Fiat Auto Poland). W skrocie do 'resetu'/inicjalizacji po zaniku napiecia z akumulatora wystarczy opuscic szybe (kazda oddzielnie) w dol i przytrzymac przycisk >3s, nastepnie podniesc i przytrzymac >3s po zamknieciu. Po tej operacji wszystko dziala jak nalezy.

- pawel1234
- Forumowicz/ka
- Imię: Paweł
Dzisiaj rozwalił mi się podnośnik szyby tylnej lewej (za kierowcą).
Powiedzcie mi czym się różnią te dwa podnośniki? Nie wiem który wziąć...
Jeśli moja lybra jest z 2000r, a jeden z tych podnośników jest z 2005(naklejka na silniczku) to będzie pasować ?
Podnośnik 1
Podnośnik 2
Chyba, że jest ktoś na forum kto sprzedaje takie rzeczy
Powiedzcie mi czym się różnią te dwa podnośniki? Nie wiem który wziąć...
Jeśli moja lybra jest z 2000r, a jeden z tych podnośników jest z 2005(naklejka na silniczku) to będzie pasować ?
Podnośnik 1
Podnośnik 2
Chyba, że jest ktoś na forum kto sprzedaje takie rzeczy

Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC
Lancia Ypsilon 0.9 Automat 2016r.
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Jeśli masz z 2000 roku to musisz kupić podnośnik bez wystającego kabelka.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
- pawel1234
- Forumowicz/ka
- Imię: Paweł
Post do usunięcia 

Lancia Lybra 2.0 COMFORTRONIC