Kappa TDS - przeladowujący się akumulator

ded
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Kappa TDS - przeladowujący się akumulator

Post autor: ded » 03 wrz 2009, 13:30

Witam, mam lancie kappe 2,4 tds '96 kombi. Mam nastepujacy problem: akumulator mi sie przeladowuje. Obiawilo sie to problemam i z zapalaniem. Gdy zmierzylem napiecie
przy wylaczonym silniku jest 12,8v
gdy wlaczam zaplon i nagrzewaja sie swiece jest 11,8v
pozniej wraca do 12,8v
podczas krecenia rozrusznikiem spada- nie wiem ile
gdy silnik pracuje napiecie powoli rosnie az do 17v!!!

Aku wydaje sie dobry. Napiecie rosnie powoli az do wspomianego poziomu. Oczywiscie wszystko sprawdzalem miernikiem. Musze wspomiec ze wlasnie poluje na mysz ktora jest w komorze silnika. 3 tygodnie temu mialem problem z nagminnie pekajacym paskiem klinowym i mechanik musial rozlozyc i zlozyc alternator gdyz to jego kolo pasowe bylo problemem i przecinalo pasek.

Prosze o dalsze wskazowki jak namierzyc winowajce. Domyslam sie ze nalezaloby sprawdzic alternator i regulator napiecia. Jak sie do tego zabrac? Jesli macie jeszcze jakies pomysly to slucham.

Pozdrawiam Tomek
Ostatnio zmieniony 08 gru 2011, 17:53 przez Dudi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: zmiana tematu zgodnie z regułami forum

argenta67

Odp: Kappa - Przeladowujacy sie akumulator w tds

Post autor: argenta67 » 06 wrz 2009, 15:17

Ten sam co już tam zaglądał nich spojrzy jeszcze raz i znajdzie przyczynę, jeśli sie nie zna daj to komuś co się zna.

Awatar użytkownika
ERWIN 78
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Bartek

Re: Kappa - Przeladowujacy sie akumulator w tds

Post autor: ERWIN 78 » 08 gru 2011, 16:46

cześć, to na pewno regulator napięcia a co do paska dwa koła na których jest pasek muszą być w jednej lini nawet 1milimetr spowoduje jego zarwanie sam wymieniłem 4 paski zanim do tego doszedłem. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”