Lybra 2.0 20V - problemy z mocą

KarolINO
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 2.0 20V - problemy z mocą

Post autor: KarolINO » 14 gru 2011, 18:00

Witajcie! Od dobrych kilku miesięcy mam problem z autem. We wrześniu ubiegłego roku zainstalowałem LPG i do wakacji nie było problemu. Zimą odpalany na bence, rozgrzewał sie prawidłowo i płynnie przełączał się na gaz. Jednak od lipca przy jeździe na samej benzynie silnik nie ma mocy ( CO NIE WYSTĘPUJE PRZY JEZDZIE NA LPG). Problem nasila się najbardziej teraz, gdy potrzeba paru minut by silnik osiągnął temp. 20 st. Po odpaleniu, auto wchodzi standardowo na ok 1200 obrotów, po chwili spada do 900 i zaczyna się: stukot, pukot, klekot, prykanie, strzelanie. Jest to dosyć głośne. Po wciśnięciu gazu - temp silnika ok 8-9 st - auto nie nabiera mocy (na postoju - jeśli ruszam to tylko na sprzęgle). zaczyna się dławić, puszczam gaz - auto wraca na 900-1000 obrotów. Gdy ma mniej więcej 17-18, zaczyna łapać obroty, ale max do 3000 - dalej zwyczajnie nic. Przy 90 stopniach jest już lepiej, da się jeździć, ale to dorywczo gdyby np zabrakło gazu. Jednak moc nadal jest na tyle oszałamiająca że z pewnością zobaczyłbym wyprzedzającego mnie maluszka;). Nie chce na razie podłączać go pod kompa - mógł się zrodzić problem po wizycie u mechanika (mniej więcej w tym czasie to zaczęło występować), jednak póki co zasięgam rady tutaj. Pozdrawiam i proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 02 sty 2012, 15:50 przez Nat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę stosować polskie litery, gdzie potrzeba.

Awatar użytkownika
Gros
Klubowicz
Klubowicz
Imię: BogdanA

Re: LYBRA 2.0 20V - problemy z mocą

Post autor: Gros » 14 gru 2011, 20:05

Mam pytanie jaki masz gaz zamontowany?
:lol: : gafa : :bitwa:

KarolINO

Post autor: KarolINO » 14 gru 2011, 21:49

ELPI Gaz, sekw., na 6 wtryskiwaczy, jeden zaślepiony. ale to chyba nie ma nic wspólnego?

Awatar użytkownika
Przemek555
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Przemek555 » 14 gru 2011, 23:12

Na początek sprawdził bym czy pompa paliwa daje wystarczające ciśnienie paliwa, oraz czy jest odczyt z przepływomierza - także wypadało by go podpiąć pod kompa. Obejżał bym też wtryski czy się np nie zapiekły. Może odrazu by warto było zalać jakiś środek do czyszczenia układu paliwowego.
Coraz częściej na drogach spotyka się szaleńców, pędzą na złamanie karku, wbrew rozsądkowi... Naprawdę, czasami aż ciężko ich wyprzedzić...

eks Lybra 2.0 20V Sedan 2000r, Mondeo 2.5t

Awatar użytkownika
cysiek
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: cysiek » 15 gru 2011, 10:01

Takie objawy były u mnie . Po uszczelnieniu filtra powietrza plus wymiana przepływki auto jest zupełnie inne.
Pozdrawiam
Cysiek
Lancia Lybra 2,0 LX 20v 154KM
LPG: Stag IV, KME Silver, Reg Fast

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”