Delta II 1.6 - rozeszło się koło z przodu

Rafako

Re: Delta II 1.6 - rozeszło się koło z przodu

Post autor: Rafako » 23 gru 2011, 8:50

delws pisze:Chciałem kupić tuleje na wahaczu, ale w sklepie powiedziano mi że musze kupić cały wahacz za 140zł...
Jutro pojde do innego sklepu i zapytam się. A z tą półośką nie będzie problemów ? wylało sie troche oleju i wyskoczyło łożysko.
1. Przecież 140 złotych to nie jest jakaś powalająca kwota dla kogoś kogo stać na posiadanie samochodu, więc nie rozumiem o co chodzi :?: :|
2. Przepraszam a co dałaby Tobie wymiana samych tulei, skoro wahacz masz wywalony cały i koło prawdopodobnie wywaliło się na sworzniu a nie na tulejach :?: :?: :?:
3. Z półośką mogą być problemy ale to oceni chyba dopiero mechanik przy montażu (czy nie było jakiegoś uderzenia czy coś). Załóżmy, że jedziesz 25 km/h rowerem po asfalcie, nagle wpadasz w dziurę, przednie koło staje w miejscu a Ty przelatujesz przez kierownicę. Jakie są szanse, że w tej sytuacji nie będziesz miał obitych kolan i łokci a Twój rower nie będzie miał nawet jednego zadrapania :?: ;) z jakąś tam prędkością, wyłożyło Ci się koło, walnąłeś zawieszeniem i układem przeniesienia napędu o asfalt z jakąś siłą. To chyba oczywiste, że coś się mogło wygiąć, wyszczerbić czy rozlecieć :?: :?: :?:
Serdecznie pozdrawiam.

delws
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Kuba

Post autor: delws » 23 gru 2011, 11:54

To się stało przy lekkim skręcie i jechałem ok. 10km/h
Zamówiłem już wahacz :) a i tak w ogóle to będę musiał to wszystko poskładać samemu, chociaż żeby dojechał do mechanika, bo drugi raz lawety nie będę brał ;/

delws
Imię: Kuba

Post autor: delws » 28 gru 2011, 22:53

Wahacz naprawiłem, półoś weszła do skrzyni. Poskręcałem wszystko i działa ( reaguje na biegi )
Mam tylko takie pytanie jeszcze, czy moge tym samochodem przejechać 20m do garażu ? nie ma oleju w skrzyni i boje się że padnie ;/ w garażu na kanale lepiej by mi było. Nie mam jak go wepchać bo pod górke jest...

Awatar użytkownika
mac1us
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Maciek

Post autor: mac1us » 28 gru 2011, 22:58

Możesz wjechać, spokojnie nic się nie stanie.

buli3miasto

Post autor: buli3miasto » 08 kwie 2012, 12:09

witam
troszkę już stary temat ale powiem tyle co do zwieszenia
kupiłem zestaw na allegro dwóch kompletnych wahaczy + końcówki drążków kierowniczych + łączniki stabilizatora za ok 250 zł
zestaw był dedykowany do bravy ale wszystko identyko jak w lucynie
można to spokojnie samemu ogarnąć najlepiej jak masz kanał
przejechałem już ze 4tys w zimę i jest spoko
nic nie stuka nic nie puka
sam sobie odpowiedz czy warto kupować jeden wahacz za 140 czy nawet za 120 skoro za 250 masz komplet na dwie strony z końcówkami
pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”