W okolicy lipca zamierzam zakupić jedno z tych autek. Generalnie najbardziej nastawiony jestem na Lybrę, później Bravę i na końcu Alfa. W rodzinie są dwie Bravy (było więcej), jedna 1.6 16v, druga 1.2 16V. Ja często mam przyjemność jeździć 1.6 16V 105KM i według mnie jest to naprawdę fajne, pozytywne autko. Nikt na nie nie narzeka. Ale wiadomo, klasa niżej niż Lancia czy Alfa. Alfę biorę pod uwagę tylko z silnikiem 2.4 JTD (z tego co zdążyłem wyczytać, warte uwagi - jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Alfa 156 wiadomo, super wygląd, ale .... tylko z zewnątrz, wnętrze po prostu średnio mi się podoba. No i na koniec Lybra. Wygląd z zewnątrz, inny niż wszystkie auta na co dzień ... w każdym razie dla mnie cudo. A wnętrze podoba mi się najbardziej. Problem w tym, że nie mam pojęcia jaki motor wybrać. Rozważam ten co w Alfie (chyba), czyli 2.4 JTD - tylko teraz nie wiem jaki 150KM czy 135KM ? Ktoś pisał na forum, że brać tą, która będzie w lepszym stanie. Może któryś silnik jest jednak lepszy ? A druga opcja to benzyna. Cały czas nastawiałem się na 1.8, ale po wyczytaniu, chyba zostawię go w spokoju na koszt 2.0 ? Nie wiem czy dobrze myślę ? I znowu jeśli 2.0 to 150KM czy 154KM ? Gdzieś już czytałem, że silniki zbytnio się nie różnią, ale ta 150KM to nowsza jednostka, ale czy lepsza ?
Wracając do Alfy 156, wszędzie, gdzie patrzę na Alledrogo silnik 2.4 JTD, minimalny przebieg to ok. 180 000. A cała reszta grubo ponad 200 tys. albo lepiej. Warto oglądać się za takimi ? Lybrę z 2.4 JTD można znaleźć już z tym przebiegiem 150 tys. albo czasami mniej, choć z drugiej strony, kto wie ile tak naprawdę mają te autka przekulane.
W zasadzie to na tyle, chciałbym od ekspertów z tego forum uzyskać jakieś porady

Bo co do wyboru między Bravą czy Lybrą to chyba nikt mnie nie będzie przekonywał

Wiem, wiem, jeszcze mam sporo czasu, ale chcę wiedzieć wszystko o tym autku.
Strasznie się rozpisałem, przepraszam, ale mam nadzieję, że ktoś znajdzie w sobie trochę cierpliwości i co nieco pomoże