Kappa - pożar w aucie/cena za usługę
Kappa - pożar w aucie/cena za usługę
Witam
Panowie mam do Was pytanie.
Ostatnimi czasy miałem w Kappie mały pożar. Jak się okazało winna była nagrzewnica, która zaczęła przeciekać. Płyn skapywał na sterownik szyb przednich i to wywołało zapłon. Spłonął sterownik i kable w pobliżu. Oddałem samochód do elektryka. Rozebrał cały przód w kabinie i praktycznie wszystko w okolicach modułu klimatyzacji pod maską. Kupiłem niezbędne części więc wymienił nagrzewnicę i sterownik szyb razem z okablowaniem. Za robociznę zażyczył sobie 1.000 zł. Czy według Was to dużo czy mało?
Panowie mam do Was pytanie.
Ostatnimi czasy miałem w Kappie mały pożar. Jak się okazało winna była nagrzewnica, która zaczęła przeciekać. Płyn skapywał na sterownik szyb przednich i to wywołało zapłon. Spłonął sterownik i kable w pobliżu. Oddałem samochód do elektryka. Rozebrał cały przód w kabinie i praktycznie wszystko w okolicach modułu klimatyzacji pod maską. Kupiłem niezbędne części więc wymienił nagrzewnicę i sterownik szyb razem z okablowaniem. Za robociznę zażyczył sobie 1.000 zł. Czy według Was to dużo czy mało?
Re: Kappa - pożar w aucie. cena za usługę.
Nie orientuję się czy to dużo czy mało za tą usługę , ale przy takiej stawce powinien uprzedzić z góry ile mniej więcej sobie krzyknie.
Lybra SW 2,4JTD
Rozbierania trochę jest, ściągnięcie deski w kappie to masa roboty. Ile dni zajęła mu ta robota?
Lybra 2.0 comfotronic czarna
Lybra 2.0 comfotronic niebieska
Lybra 2.0 comfotronic kombi błękitna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czarna
były:
Lybra 2.0 comfotronic kombi srebrna
Lybra 2.0 comfotronic kombi czerwona
Y10 1.1
3x Delta 1.8 8v, 2x Kappa 16vT, Lybra 2.4 JTD
były:
Y10 1.1
Sporo, ponieważ czekałem na części. Ale według niego czystej roboty około 5 dni.
niestety te usługi drożeją tez zapłaciłem ostatnio 800zł za uruchomienie samochodu bo sprawa była b nietypowa 

- marceli
- Klubowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
No trzeba przyznać ,że sporo zapłaciłeś ale co tu rozprawiać...jak się juz zapłaciło.
Większe miasto stawki inne , auto niezbyt typowe pewnie też doliczył swoje.
Swoją drogą takie rzeczy trzeba ustalać wcześniej.
PS. Nie musiał wywalać dechy , na forum jest opis jak wyjąc i wymienić od zewnątrz z grodzi.
Jesteś lżejszy o tysiaka.
Większe miasto stawki inne , auto niezbyt typowe pewnie też doliczył swoje.
Swoją drogą takie rzeczy trzeba ustalać wcześniej.
PS. Nie musiał wywalać dechy , na forum jest opis jak wyjąc i wymienić od zewnątrz z grodzi.
Jesteś lżejszy o tysiaka.
Jeżeli naprawdę zajęło mu to 5 dni, to chyba nie jest to bardzo dużo. Popatrzmy na to od innej strony: 1000zł minus koszty materiału, minus koszty warsztatu (czynsz, media, narzędzia, rożne podatki itp), a to co zostało pomnożone przez 4 (założenie że jest 4 tygodnie robocze w miesiącu) daje mu wynagrodzenie brutto - raczej nie wyższe niż średnia krajowa.Mati_007 pisze:Sporo, ponieważ czekałem na części. Ale według niego czystej roboty około 5 dni.
Lybra 2.0 comfotronic czarna
były:
Y10 1.1
były:
Y10 1.1
- topcio
- Prezes Lancia Klub Polska
Fakt, jeśli robił rzetelnie przy samochodzie 5 dni po 8 godzin to 1000 nie jest wygórowana stawką.
Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie to uspokoiło. Nie miałem zbytnio wyjścia. Awaria przytrafiła się w Wigilię. Koleś ściągnął mi lawetę i przetrzymał samochód na zakładzie przez całe święta. Musiał rozebrać panel przedni gdyż spłonęły tam kable i sterownik szyb. Dobra nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Oby już takich przygód nie było. Dzięki Panowie.
Chyba chciałeś napisać "zdjąć całą deskę rozdzielczą"Mati_007 pisze: Musiał rozebrać panel przedni gdyż spłonęły tam kable i sterownik szyb.

Moim zdaniem, cena była uczciwa.
Serdecznie pozdrawiam.
- tasman3310
- Forumowicz/ka
- Imię: Tomasz
Kappa - pożar w aucie. cena za usługę.
Tak na marginesie, to wcale nie było przyjemne takie rozbieranie, mam tu na myśli ten "smród" spalenizny, plastiku itp.
Były:
Fiat Tempra 1.4
Lancia Dedra 1.8 16V VVT
Lancia Kappa 2.4TDS
Lancia Kappa 2.0 16VT
Jest:
Lancia Kappa Coupe 2.0 20VT
Lancia Delta II 1.8 16VVT
Fiat Tempra 1.4
Lancia Dedra 1.8 16V VVT
Lancia Kappa 2.4TDS
Lancia Kappa 2.0 16VT
Jest:
Lancia Kappa Coupe 2.0 20VT
Lancia Delta II 1.8 16VVT
No wierzę, że przyjemne to nie było. Więc uznaje cenę za uczciwą.
Re: Kappa - pożar w aucie/cena za usługę.
Ciesz się ze był ktoś taki że się tego podiął bo mało który elektryk lubi grzebać w LANCI
We Wroclawiu utworzylem mały klub kappy można poznać nas po rejestracjach wszystkie zaczynaja sie DW 222 mam tez duzo czesci lanci... Tel.691-771-549 A teraz do stadka dołączy Thesis 2.4 jtd mojej żonki DW 898