Delta II - trzymają klocki

Awatar użytkownika
Rudiger
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Delta II - trzymają klocki

Post autor: Rudiger » 08 lut 2012, 8:31

Witam
Od ładnych paru dni mam problem z przednimi heblami w Delcie 1.6 16V hamulce ATE-Bendix.
Po naciśnieciu pedału i puszczeniu przednie hamulce (najprawdopodobniej prawa strona) trzymają jeszcze 2-3 sekundy lub nawet i pół minuty. Potem łaskawie odpuszczają. Tak jakby tłoczek się zapiekł. Cięzko jest ruszać, poza tym zaraz mi zje kloski i tarcze :-?
Rozebrałem wczoraj oba zaciski, korozji brak na tłoczkach, dodatkowo je wyszlifowałem w tokarce papierem 600/1000, usunąłem brud i szlam z wnętrza zacisków, złożyłem wszystko na pastę, jarzma oczyściłem, miejsca styku klocków z jarzmami potraktowałem smarem miedziowym. Płyn zmieniłem, odpowietrzyłem. Klocki i tarcze mają ze 4-5 tyś przebiegu.
Dziś jest trochę lepiej ale nadal nie jest to to co być powinno. I podejrzewam że za dzień - dwa będzie znowu to samo.
Macie Panowie może jakieś propozycję gdzie szukać przyczyny? Ja ma 2 koncepcje ale potem o tym napiszę.

felek
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Re: Delta II - trzymają klocki

Post autor: felek » 08 lut 2012, 22:18

Witam
Miałem kiedyś podobny problem i okazało się, że uszkodził się przewód elastyczny w środku(przytkany) po wymianie wszystko śmiga.

Alan

Post autor: Alan » 08 lut 2012, 22:24

Tipo(bliźniacza konstrukcja) uszkodzone przewody elastyczne,były te same problemy.Na początku hamowało ale nie puszczało,później był problem w ogóle z hamowaniem.Wymiana przewodów pomogła.

Awatar użytkownika
Rudiger
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rudiger » 09 lut 2012, 8:37

Dzięki za podpowiedzi. Tak to jedna z koncepcji. Kiedyś słyszałem o takim przypadku w 125p - ukruszony wewnątrz przewód elastyczny działał jak zastawka w żyłach :) Tylko w jedną stronę puszczał.
Jeszcze słowo co do objawów - przy hamowaniu nierówno łapie - najpierw lewe potem prawe koło, aż budą rzuca.
Ok, powiedzcie od czego przewody elastyczne pasują? Tipo? Gdzieś widziałem info że od Uno?

Awatar użytkownika
Rudiger
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: Rudiger » 12 lut 2012, 23:18

No i sukces :D
Wymieniłem oba przewody za 60zł i od razu inny samochód.
Powinienem był już to zrobić ponad pół roku temu - wtedy gdy zmieniałem klocki i tarcze. Kupiłem i tarcze i klocki oryginały Magneti Marelli, założyłem, ale nie byłem do końca zadowolony ze skuteczności hamowania. Czasami było tak że nawet brakowało hamulców przy dużej prędkości i 4 osobach :-?
Myślałem że to może marna jakość klocków to powoduje a tu masz.....
Teraz hamulce są jak brzytew, także polecam każdemu kto zauważa spadek efektywności rozważenie wymiany przewodów elastycznych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie i hamulce”