Lybra - zestaw do zamiany koła zamach. dwumasy na koło stałe
- Misieeek
- Forumowicz/ka
- Imię: Marcin
Lybra - zestaw do zamiany koła zamach. dwumasy na koło stałe
Czy ktoś korzystał z tego wynalazku ??? Firma Valeo oferuje taki produkt
Ostatnio zmieniony 23 mar 2012, 9:58 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Powód: Prosimy tytułować posty zgodnie z zasadami!!!
Była Lybra Emblema '03 pseudonim "Lusia"
Jest mój Mitsubishi Pajero Long Dakar '05 pseudonim "Padżerak"
Jest Nissan Leaf Tekna '19 Psełdo "Liściu"
Będzie Kappa Coupe 3.0 bądź Thesis 3.2. Zależy co pierwsze w zadowalającym stanie się znajdzie.
Będzie Kappa Coupe 3.0 bądź Thesis 3.2. Zależy co pierwsze w zadowalającym stanie się znajdzie.
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
Re: Zestaw do zamiany koła zamachowego dwu masy na koło stał
a moze jakis link?Misieeek pisze:Czy ktoś korzystał z tego wynalazku ??? Firma Valeo oferuje taki produkt
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
- beta-med
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Beata
Re: Lybra - zestaw do zamiany koła zamach. dwumasy na koło s
2 tygodnie temu wymienione kompletne sprzęgło z kołem stałym, w Lybrze 1,9 Jtd - koszt 2300+700zł. robocizna. Na razie OK. Sprzęgło miękkie, biegi wchodzą jak w masło. Ale może to dlatego, że nowe?
W każdym razie, zapewniono mnie, że ma to służyć do końca dni tego auta. Czas pokaże!!! 

beta-med Zawsze wydawało mi się, ze zwykłe koło zamachowe będzie tańsze od dwumasowego...
Ja za komplet dwumasa+kompletne sprzęgło zapłaciłem 1700 zł (wszystko od Valeo) i za robociznę o ile pamiętam 400 zł (serwis Fiata)
Chyba trochę przepłaciłeś/aś...
Ja za komplet dwumasa+kompletne sprzęgło zapłaciłem 1700 zł (wszystko od Valeo) i za robociznę o ile pamiętam 400 zł (serwis Fiata)
Chyba trochę przepłaciłeś/aś...
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 16:47 przez ksk, łącznie zmieniany 1 raz.
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
- Misieeek
- Forumowicz/ka
Valeo ma taki zamienniki na koło stałe ale niestety nie do silników JTD więc u mnie lipa. Tu artykuły na ten temat Valeo P4 kit
Niestety nie mogę wkleić bezpośredniego linku więc proszę o kliknięcie: Publikacje prasowe/Zestawy Kit P4
Niestety nie mogę wkleić bezpośredniego linku więc proszę o kliknięcie: Publikacje prasowe/Zestawy Kit P4
To zależy czy masz części kupione czy warsztat kupuje. Ja zapłaciłem za części z przesyłką 1800 PLN całość (po znajomości) + robocizna 680. Chłopaki znają się na rzeczy ale i się cenią. A ja dbam o auto i byle komu nie dam. Zależy w jakim rejonie Polski też mieszkasz. Na Śląsku ceny robocizny jak widać. Na bloku wschodnim zrobił bym to za 400 PLN + części.ksk pisze:
Chyba trochę przepłaciłeś...
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 19:17 przez stabraf, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Połączyłem oba posty.
Powód: Połączyłem oba posty.
Misieeek przeczytaj to wszystko raz jeszcze i uważnie.
ksk pisał do BEATY;) nie do Ciebie:)
A beata przepłaciła i to srogo;)
ksk pisał do BEATY;) nie do Ciebie:)
A beata przepłaciła i to srogo;)
QV...soon:)
- Misieeek
- Forumowicz/ka
Nie zrozumiałeś mnie... nie pierwszy raz. Wyjaśniłem w czym rzecz i to wszystko. Stwierdzenie czy przepłaciła czy nie jest nie na miejscu. Jeżeli nie wiesz gdzie szukać i nie masz znajomości dostał bym cenę za sprzęgło 710 za koło 1500 i za robociznę 700. Czy to przepłacone to nie wiem, ale takie są ceny u szanujących się mechaników. Z drugiej strony może po prostu ją na to stać... Poza tym forum jest do dyskusji a nie przechwalania się kto, gdzie i za ile ,czy przepłacił czy nie.
Wracając do tematu, jestem ciekaw jak to skrzynia zniesie....
Koła dwumasowe montowane są zasadniczo w celu oszczędzania skrzyni...
Koła dwumasowe montowane są zasadniczo w celu oszczędzania skrzyni...
BMW E39 Touring - 4,4 V8
-
- Forumowicz/ka
- Kontakt:
nie pchaj się w takie wynalazki, krótko i zwięzle
Ale można porozmawiać o kosztachMisieeek pisze:Nie zrozumiałeś mnie... nie pierwszy raz. Wyjaśniłem w czym rzecz i to wszystko. Stwierdzenie czy przepłaciła czy nie jest nie na miejscu. Jeżeli nie wiesz gdzie szukać i nie masz znajomości dostał bym cenę za sprzęgło 710 za koło 1500 i za robociznę 700. Czy to przepłacone to nie wiem, ale takie są ceny u szanujących się mechaników. Z drugiej strony może po prostu ją na to stać... Poza tym forum jest do dyskusji a nie przechwalania się kto, gdzie i za ile ,czy przepłacił czy nie.

2300zł za komplet to nieco drogo, chyba że części np. Sachs. Jeśli Valeo to mocno przepłacone. Z tego co się orientowałem u mnie, to bez zniżek za 1700-1800zł mam komplet. Po zniżkach nawet za 1500zł.
Szanujący się serwis mówisz? U mnie szanujący się serwis za taką robotę woła 600zł, dla mnie 400-450zł.
I teraz najlepsze - nie mieszkam w bloku wschodnim, tylko w samym centrum Polski

Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Robota sprzęgła w Lybrze to nie jest sam D/M sk biegów tylko trzeba wymontować belkę zawieszenia, kawałek wydechu i tunel termiczny z kilku śrub i tak jeśli śruby się odkręcają to robota idzie sprawnie ale jeśli coś stawia opór to przeciąga się w czasie i koszt rzędu 400-450zł robi się mizerny. Montaż stałego koła zniszczy skrzynię biegów oczywiście czas tego zniszczenia zależał będzie od stylu jazdy.
Heathen ma rację i nie musisz się unosić z tego powodu. Powtórzę łopatologicznie:Misieeek pisze:Nie zrozumiałeś mnie... nie pierwszy raz. Wyjaśniłem w czym rzecz i to wszystko. Stwierdzenie czy przepłaciła czy nie jest nie na miejscu. Jeżeli nie wiesz gdzie szukać i nie masz znajomości dostał bym cenę za sprzęgło 710 za koło 1500 i za robociznę 700. Czy to przepłacone to nie wiem, ale takie są ceny u szanujących się mechaników. Z drugiej strony może po prostu ją na to stać... Poza tym forum jest do dyskusji a nie przechwalania się kto, gdzie i za ile ,czy przepłacił czy nie.
Beata zakupiła zwykłe koło zamachowe + sprzęgło w cenie większej od koła dwumasowego + sprzęgło.
O to mi chodziło...
I tu nie chodzi o to czy ją stać czy nie i czy jestem ciekawy kto ile płaci, tylko dziwne jest to, że kupiła praktycznie tańszą część a zapłaciła sporo drożej...
Wydaję mi się, że zadziałały tutaj mądrości i bajeczki mechanika, który jak widzi kobietę to się uruchamia.
Mnie w serwisie Fiata za koło wołali 2500, więc przyjechałem ze swoimi częściami.
Co nie zmienia faktu, że stały zamach jest tańszy od dwumasy.Rafako pisze:... Jeszcze zobaczymy zwłaszcza jak Wy będziecie po 40 000-60 000 km lecieli po kolejny dwumas w zamienniku ...
Poza tym trochę nie chce mi się wierzyć, że koło dwumasowe częściej się wymienia niż klocki hamulcowe...
Poniżej: FXX
Ja się spotkałem jeszcze z opinią, że zależy od mocy i momentu silnika, w słabszych Dieselach warunkowo można podobno.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 22:31 przez ksk, łącznie zmieniany 1 raz.
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD
- beta-med
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Beata
Kompletne sprzęgło - 830zł.,koło zamachowe - 1400zł., simering - 70zł. + robocizna - 700zł. Niestety, tyle mnie to kosztowało, ale wszystkie części są markowe (Sachs, Luk?). Co do trwałości zamontowanego zestawu........tego nie wie nikt! Wolę wierzyć, że jednak wytrwa dłuuuugo, bo nie chciałabym rozstać się z moim niezawodnym, póki co, autem
. Pozdrawiam cały warzywniak 

2mas + kompletne sprzęgło do LL 1,9 JTD 1900PLN (1300 + 600) - oferta specjalna autosklep24.pl dla klubów.
Cały zestaw Valeo a więc oryginał dla Lancii.
Myślę , ze żadne zestawy zamienne nie mają w tej sytuacji najmniejszego sensu.
Nie wiem jak wygląda sprawa kitów zamiennych w Lybrze ale w AR 159 praca takich zestawów jest nie do niesienia - straszne wibracje.
Ludzie wracają do 2 masy.
Cały zestaw Valeo a więc oryginał dla Lancii.
Myślę , ze żadne zestawy zamienne nie mają w tej sytuacji najmniejszego sensu.
Nie wiem jak wygląda sprawa kitów zamiennych w Lybrze ale w AR 159 praca takich zestawów jest nie do niesienia - straszne wibracje.
Ludzie wracają do 2 masy.