Kappa - czy TD i JTD ma dwumas czy też nie?
Kappa - czy TD i JTD ma dwumas czy też nie?
Państwo drogie,dziś sprzeczałem się z Dawidem który twierdzi że Kappy nie posiadają dwumasu. Ja opierając swoją wiedzę na lekturze forum twierdzę że ma....jak to się ma do rzeczywistości? Ma czy nie ma?
Re: Czy Kappa TD i JTD ma dwumas czy też nie?
I miałeś rację. Są Kappy posiadające koło zamachowe dwumasowe. Katalog Foty podaje że mają je i TDS i JTD. Eper myślę że podobnie ogarnie.
Nie jestem pewny ale nie wiem czy 2.0 20vt też nie ma.
Nie jestem pewny ale nie wiem czy 2.0 20vt też nie ma.
Były :
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
Kappa TDS, Kappa 2.0 20vt, Kappa JTD
- Tomzik
- Klubowicz
- Imię: Tomczysław ;)
20VT też ma, przy czym oczywiście do JTD dostaniesz nówkę zamiennik typu Valeo czy LUK, nie wiem jak z TDS, ale o zamienniku do 20VT można zapomnieć 
Pierwsze z brzegu

Pierwsze z brzegu

Są: Lancia Delta 2,0 Multijet; Lancia Phedra 2,2 Multijet; Yamaha XJ 900S Diversion; SHL M11W
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
Były: Lancia Delta HPE 1,8 16V GT; Lancia Kappa 2,0 20V Turbo; Fiat Croma 2,0 T i.e., SFM Junak M10, Romet Ogar 205
2,4 jtd, 2.0 20VT i 2.0- 2.4 20V (ostatnia seria w Kappie)- te na pewno koło dwumasowe mają. Zresztą już w samych sprzęgłach jest różnica.
Nie wiem, co z TDSem.
Nie wiem, co z TDSem.
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Mają, mają i nawet 2.0 20V po lifcie też mają. Więc tak Kappa po lifcie ma nawet w PB ma dwumasa.
A masz wiedzę jak jest w 3.0 ostatniej serii? Bo o niej zapomnieliśmy jeszcze..argenta67 pisze:Mają, mają i nawet 2.0 20V po lifcie też mają. Więc tak Kappa po lifcie ma nawet w PB ma dwumasa.
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD
3.0 nie ma bo mu nie potrzebne zbyt równomierna praca silnika.Polej pisze:A masz wiedzę jak jest w 3.0 ostatniej serii? Bo o niej zapomnieliśmy jeszcze..argenta67 pisze:Mają, mają i nawet 2.0 20V po lifcie też mają. Więc tak Kappa po lifcie ma nawet w PB ma dwumasa.
argenta67 pisze:3.0 nie ma bo mu nie potrzebne zbyt równomierna praca silnika.Polej pisze:A masz wiedzę jak jest w 3.0 ostatniej serii? Bo o niej zapomnieliśmy jeszcze..argenta67 pisze:Mają, mają i nawet 2.0 20V po lifcie też mają. Więc tak Kappa po lifcie ma nawet w PB ma dwumasa.

Są: Lancia Musa 1,3 M-jet'06;Ypsilon 1.4 16V'04;Kappa 2.4jtd '99;Kappa 2.4TDS SW '98;Delta 1.6 GT i.e. '89
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Były:Kappa 3.0V6 SW Automat '96;Y 1,2 LS ECVT '97;Kappa 3.0V6 Automat '96;Delta II 1.6 8v;Lybra 2.0 SW Automat '00;Y10 Mia 1.0 '91;Kappa 2,4jtd '01;Y 1,2 LS ECVT '96;Thema 8.32 '88 oraz 1/2 Kappy 2.0t 16V '95
Zapraszam do sklepiku!
Nie wiem skąd u Dawida takie info,ale szedł w zaparte...troszkę zbił mnie z tropu.Bo jednak namacać nie namacałem,a opinie z forum....cóż,ktoś tu doradzał że łączniki z Ducato pasują do Kappy 

Bywają mądrzy i uparciAlan pisze:ktoś tu doradzał że łączniki z Ducato pasują do Kappy

- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Re: Kappa - czy TD i JTD ma dwumas czy też nie?
Można założyć zwykłe sprzęgło i dać se luz z dwumasem jak nie ma kasiorki hihihi i też brykać będzie
Co do po lifcie nie wszystkie maja dwumas i nie służy do równej czy nierównej pracy silnika hihihi
Co do po lifcie nie wszystkie maja dwumas i nie służy do równej czy nierównej pracy silnika hihihi

Może z tym dwumasem jest tak jak z tłumikiem drgań na alternatorze...był...nie było... był...nie było.
Bogdanie wiercisz mi dziurkę i łapiesz za słówka bo nie chodzi o równą/nierówną prace silnika tylko o przekazywanie mocy obrotowej i równomierność tego przekazywania/połączenia w stosunku do przełożenia na układ napędowy. Chcesz to inaczej wytłumaczyć to napisz ja to tak opisuje.Gros pisze: Co do po lifcie nie wszystkie maja dwumas i nie służy do równej czy nierównej pracy silnika hihihi
Ja i zapewne nie tylko ja wiem, że Kappy po lifcie 2,0 20V mają dwu-masa a np Lybry nie.
- Gros
- Klubowicz
- Imię: BogdanA
Paweł ja nie twierdze ,że nie mająargenta67 pisze:Bogdanie wiercisz mi dziurkę i łapiesz za słówka bo nie chodzi o równą/nierówną prace silnika tylko o przekazywanie mocy obrotowej i równomierność tego przekazywania/połączenia w stosunku do przełożenia na układ napędowy. Chcesz to inaczej wytłumaczyć to napisz ja to tak opisuje.Gros pisze: Co do po lifcie nie wszystkie maja dwumas i nie służy do równej czy nierównej pracy silnika hihihi
Ja i zapewne nie tylko ja wiem, że Kappy po lifcie 2,0 20V mają dwu-masa a np Lybry nie.

Podobnie jest z rozrusznikami jaki wypuściło MagnetiMarelli -jedne mają wymienny elektromagnes inne nie i tego tez nie wiedziałem pÓki nie musiałem nabyć nowego rozrusznika