Lybra - jaki płyn do chłodnicy
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Miłosz
Lybra - jaki płyn do chłodnicy
Witam kilka dni temu kupiłem lancie lybre 1999 rok 1.9 jtd 105 km. Kopiłem ja od kolegi, który 2 lata wcześniej sprowadził ja z Włoch. Od tego czasu nie dolewał płynu do chłodnicy. Wczoraj przez chwile zapaliła mi się kontrolka chłodnicy , po z kontrolowaniu okazało się ze płynu jest za mało... z 1 cm poniżej wartości minimum.Przez to ze jest tak mało płynu nie wiem za bardzo jaki ma kolor... najbardziej przypomina niebieski..poszperałem trochę w necie i znalazłem ze pewnie jest wlany paraflu 11 koloru niebieskiego . Pytanie co robić.. czy kupić paraflu 11 i dolać? Czy lepiej wymienić cały płyn na nowy( ten jest eksploatowany pewnie przynajmniej kilka lat) i tez wlać paraflu 11 ? A może jest jakiś tańszy zamiennik ..o podobnych właściwościach , bo jak wiadomo paraflu trochę kosztuje. A teraz trochę z innej beczki.. W książeczce do lanci na internecie wyczytałem ze stosuje się paraflu UP (pomarańczowy) to może taki kupić. Czy jednak skoro jest niebieski wlany to już tego się trzymać. W sumie najbardziej był bym wdzięczny za znalezienie jakiegoś tańszego zamiennika za paraflu 11 to wtedy bym wymienił cały płyn na nowy. Pozdrawiam i czekam na jakieś odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 12:43 przez topcio, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem tytuł :), aby napisać polski znak trzeba nacisnąć ALT
Powód: poprawiłem tytuł :), aby napisać polski znak trzeba nacisnąć ALT
Re: wymiana płynu chłodniczego .prosze o POMOC PILNE
Jak płyn ma parę lat to wymień i nie chodzi tu o temperaturę zamarzania a o właściwości antykorozyjne, których stary płyn nie posiada. Moim zdaniem to nie musisz trzymać się Parflu, ja np stosuje Prestone (wymiana co 5 lat).
KAPPA TDS & JTD
-
Re: wymiana płynu chłodniczego .prosze o POMOC PILNE
aha.... a co sadzisz o PŁYN DO CHLODNIC PETRYGO Q? jest tanszy , tez ma kolor niebieski i pisze ze mozna go stosowac do roznych rodzajow chlodnic.. tez aluminiowych ( droga dedukcji nadaje sie do wszystkiego ). Ten plyn moglbym nawet dzisiaj kupic na stacji. Druga sprawa ... jak bede chcial wlac inny plyn to czy on sie nie zmiesza ze starym.. gdzies czytalem ze na pusty silnik wchodzi 9 l... po wymianie 6,3 l... czyli gdzies ten stary plyn jednak moze byc albo jest,... co sie moze stac?
-
Re: Lybra - jaki płyn do chłodnicy
sprawdzilem cenowo....prestone jest w takiej samej cenie co petrygo...tyle ze ten petrygo co 3 lata sie wymienia albo 100 tys. km
W większości przypadków płyny można mieszać ze sobą, informacja o tym powinna być na opakowaniu, jest tam również zalecany okres wymiany (od 2 do nawet 10 lat). Jeśli chodzi o mieszanie starego płynu z nowym to raczej jest nie do uniknięcia. Można wprawdzie stosować jakieś płukanki czy wspomagać się przy spuszczaniu płynu kompresorem, ale to wymaga pewnej wiedzy, co by nie zrobić jakiegoś kuku 

KAPPA TDS & JTD
-
kurde juz sam nie wiem co robic... no to moze poprostu doleje tego petrygo? ma ktos jakies informacje czy sie bedzie gryzl? z prawdopodobnie paraflu 11??????
Nic się nie będzie gryzło, możesz dolać, ale w najbliższym czasie lepiej wymień (skoro nie wiesz kiedy była ostatnia wymiana)
KAPPA TDS & JTD
-
aha no to dobra doleje. dzieki... a wymienic wymienie racja... w sumie dzieki za pomoc !!
-
Ostatnio edytowany przez topcio1, 15 Kwi 2012, 12:43, edytowano w sumie 1 raz
poprawiłem tytuł
, aby napisać polski znak trzeba nacisnąć ALT
ps. hehe dzięki za mała poprawke:) a ten alt to skads kojarze;)poszukam go pozniej
poprawiłem tytuł

ps. hehe dzięki za mała poprawke:) a ten alt to skads kojarze;)poszukam go pozniej