Thesis - AV in pod LCD

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Thesis - AV in pod LCD

Post autor: szajbus » 08 kwie 2012, 12:05

Witam
bawił się ktoś może w przerabianie LCD ? bo mam navi która ma wyjście av i transmisje obrazu i chciałem to jakoś podpiąć pod LCD conecta i szukam schematu kabli w LCD ma ktoś takie cos ?

Awatar użytkownika
bartek wroclaw
Klubowicz
Klubowicz
Imię: ???

Re: Thesis - AV in pod LCD

Post autor: bartek wroclaw » 08 kwie 2012, 16:41

szajbus pisze:Witam
bawił się ktoś może w przerabianie LCD ? bo mam navi która ma wyjście av i transmisje obrazu i chciałem to jakoś podpiąć pod LCD conecta i szukam schematu kabli w LCD ma ktoś takie cos ?
Marzenia ..... Poczytaj trochę o conneccie to zrozumiesz że to czarna magia : beczy :
THESIS 03' 2.4 JTD EMBLEMA 150 kucyków + CHiP
DMD>>>DieselMusiDymić
JEST DYM >>> JEST MOC
Tel.662035652
Myjnia Stary Browar Zakrzów . Zapraszam

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 08 kwie 2012, 18:17

dziekuje za info juz po problemie mam wejscie rgb dla lcd sprawa zalatwiona
navi smiga video tez bez obcinania can dla predkosci :) wystarczy poczytac

argenta67

Post autor: argenta67 » 08 kwie 2012, 19:37

szajbus pisze:dziekuje za info juz po problemie mam wejscie rgb dla lcd sprawa zalatwiona
navi smiga video tez bez obcinania can dla predkosci :) wystarczy poczytac
Jestem ciekaw co cię tak oświeciło :hmmm:

jjash
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jan

Post autor: jjash » 08 kwie 2012, 19:49

Szajbus,
napisz Bracie, coś zrobił takiego że Ci to śmiga. Jestem ciekaw i jako żywo zainteresowany tym Twoim wynalazkiem.
Pozdrawiam
Jash

THESIS 2.4 150KM - Obrazek
LYBRA 2.4 140KM - Obrazek

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 09 kwie 2012, 9:12

wystarczylo poczytac ktore piny to rgb ,masa sygnałow i polaryzacja oczywiscie nie obejdzie sie bez przelacznika ale zostanie on wstawiony pod konsole w miejsce przycisku navi map i bedzie przelaczal funkcje pojazdu na urzadzenie zewnetrzne gps/dvd sygnal tv tez jest opisany ale on znika programowo po przekroczeniu zadanej predkosci tu sprawa jest trudna bo nie da sie obejsc wejsciem tylko softem lub odcieciem can ale to jest lipa bo tracimy wszytko inne .. schematy dostepne sa na necie do kazdej centralki pojazdu

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 kwie 2012, 10:09

szajbus pisze:wystarczylo poczytac ktore piny to rgb ,masa sygnałow i polaryzacja oczywiscie nie obejdzie sie bez przelacznika ale zostanie on wstawiony pod konsole w miejsce przycisku navi map i bedzie przelaczal funkcje pojazdu na urzadzenie zewnetrzne gps/dvd sygnal tv tez jest opisany ale on znika programowo po przekroczeniu zadanej predkosci tu sprawa jest trudna bo nie da sie obejsc wejsciem tylko softem lub odcieciem can ale to jest lipa bo tracimy wszytko inne .. schematy dostepne sa na necie do kazdej centralki pojazdu
: zdziwiony : Właściciel Thesis od roku i przeżył oświecenie. Ciekawie jest poczytać o ciekawych rzeczach ale takie rzeczy to tylko .................................... : beczy :

Powiedzmy to inaczej ogarnąłeś temat to zrób zdjęcia/filmik i pokaż bo jak na razie to trąci z lekka "myszką".

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 09 kwie 2012, 10:59

fotki wstawie jak juz wszystko podepne i upcham przycisk w konsole lub w pilota od navi bo sterowanie navi odbywac sie bedzie pilotem z racji niemoznosci podpiecia pod sterowanie w konsoli :( lepsze to niż nic musze tylko pomyslec na ukladem do lcd bo mapa jest w wielkosci TV czyli obczierta po bokach o jakis 1.5cm prawdopodobnie rozdzielczosc nie przechodzi bo w navi jest ciut mniejszy ekran ale jest to zniesienia lub opanowania

ta lancie mam od tygodnia a 2.4jtd o ktorej pisałem byla nietyklana bo miala gwarancje ....

jesli chodzi o schemat to godzina szukania i tlumaczenie z wloskiego na pl bo oczywiscie nawet po angielsku ciezko cos dostac ;] natomiast jest opisane dokladnie wszytko co potrzeba na temat conecta kazdy pin w zlaczu i kazdy kabel w tasmie

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 kwie 2012, 11:12

szajbus pisze:
jesli chodzi o schemat to godzina szukania i tlumaczenie z wloskiego na pl bo oczywiscie nawet po angielsku ciezko cos dostac ;] natomiast jest opisane dokladnie wszytko co potrzeba na temat conecta kazdy pin w zlaczu i kazdy kabel w tasmie
To jeśli to już znalazłeś to podaj link nawet w wersji oryginalnej bez tłumaczenia.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 09 kwie 2012, 11:43

jedyny problem jest ze musze zminimalizowac uklad bo lcd ma horizontal i vertical syn a navi podjae H+V razem
taki mały rysunek pokazowy żeby sarkazmem nie wiało
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 18 kwie 2012, 13:50

Czy znajdzie się Ktoś z chętny z dolnego śląska lub opolskiego kto chciałby mieć w swojej Thesis działającą nawigację, Tv z głosem i możliwością podłączenia dowolnego odtwarzacza DVD/MPEG4 ?

Już wyjaśniam.
Rozmawiałem z przedstawicielem Firmy która takie zmyślne przeróbki sprzedaje do bardziej popularnych niemieckich marek. To gotowe urządzenia wyposażone w odpowiednie złącza -najczęściej do samodzielnego montażu. Ktoś to skonstruował, ktoś wyprodukował -licząc na późniejsze zyski. Tak jest również w tym przypadku.
Ktoś chce się podjąć rozpracowania tematu ale potrzebny jest chętny kto udostępni autko -na razie tylko do zapoznania się z tym co ono wyświetla, czym steruje itp. Proszę sie nie obawiać - na razie bez ingerencji w samo auto :P
Ta Firma to: http://www.martos.com.pl/
Dane kontaktowe są na podanej stronie.
Nie jest to żadna reklama - nigdy się z człowiekiem nie widziałem. Zyskiem dla mnie będzie to -jeśli ktoś wreszcie zaoferuje produkty które ożywią nasze nawigacje, TV czy dodadzą inne "bajery" -bo jestem pierwszym chętnym który by je zakupił (oczywiście w przystępnej cenie)

Moje rozmowy dotyczyły właśnie ożywiania nawigacji -metoda dowolna byle skuteczna -a więc np. dodanie urządzenia zewnętrznego które nie zakłócając pracy naszego connect w oknie zarezerwowanym dla nawigacji wyświetli własny obraz, lub zamianę naszego wyświetlacza na 7 calowy dotykowy tablet- który oprócz wszystkiego co sam potrafi -będzie umiał jeszcze wyświetlać informacje te same co Connect. A możne po prostu wytworzy jakąś "mutację" płyty z mapami które będą zawierały Polskę i na dodatek będzie je można aktualizować?

Drugi niezależny temat -to było dorobienie "DVD in" do Connect -np poprzez tuner TV i jednocześnie umożliwienie pracy tego wejścia podczas jazdy (można by w ten sposób mieć wyświetlona na ekranie nawigację czy filmy w dowolnym formacie z każdego podłączonego urządzenia przenośnego -czyli w taki sposób jak na podanych linkach wcześniej albo na tym który ja podałem jako ciekawostkę z niemieckiego Forum Thesis

Awatar użytkownika
edym
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: edym » 18 kwie 2012, 13:55

ciekawy pomysł.
ja bym się pisał i nawet nie mam nic przeciwko byciu królikiem doświadczalnym tylko trochę daleko mam a chłopaki pewnie będą chcieli teresę na dłużej niż parę minut u siebie zatrzymać...
Były: Lancia Delta II 2.0 '94, Lancia Delta GT i.e '92, Fiat Bravo 1.6 '97
Jest: Thesis 3.2 Emblema '03 oraz Astra II 1.8 kombi '00

Awatar użytkownika
bartek wroclaw
Klubowicz
Klubowicz
Imię: ???

Post autor: bartek wroclaw » 18 kwie 2012, 16:34

Jedrek pisze:Czy znajdzie się Ktoś z chętny z dolnego śląska lub opolskiego kto chciałby mieć w swojej Thesis działającą nawigację, Tv z głosem i możliwością podłączenia dowolnego odtwarzacza DVD/MPEG4 ?

Już wyjaśniam.
Rozmawiałem z przedstawicielem Firmy która takie zmyślne przeróbki sprzedaje do bardziej popularnych niemieckich marek. To gotowe urządzenia wyposażone w odpowiednie złącza -najczęściej do samodzielnego montażu. Ktoś to skonstruował, ktoś wyprodukował -licząc na późniejsze zyski. Tak jest również w tym przypadku.
Ktoś chce się podjąć rozpracowania tematu ale potrzebny jest chętny kto udostępni autko -na razie tylko do zapoznania się z tym co ono wyświetla, czym steruje itp. Proszę sie nie obawiać - na razie bez ingerencji w samo auto :P
Ta Firma to: http://www.martos.com.pl/
Dane kontaktowe są na podanej stronie.
Nie jest to żadna reklama - nigdy się z człowiekiem nie widziałem. Zyskiem dla mnie będzie to -jeśli ktoś wreszcie zaoferuje produkty które ożywią nasze nawigacje, TV czy dodadzą inne "bajery" -bo jestem pierwszym chętnym który by je zakupił (oczywiście w przystępnej cenie)

Moje rozmowy dotyczyły właśnie ożywiania nawigacji -metoda dowolna byle skuteczna -a więc np. dodanie urządzenia zewnętrznego które nie zakłócając pracy naszego connect w oknie zarezerwowanym dla nawigacji wyświetli własny obraz, lub zamianę naszego wyświetlacza na 7 calowy dotykowy tablet- który oprócz wszystkiego co sam potrafi -będzie umiał jeszcze wyświetlać informacje te same co Connect. A możne po prostu wytworzy jakąś "mutację" płyty z mapami które będą zawierały Polskę i na dodatek będzie je można aktualizować?

Drugi niezależny temat -to było dorobienie "DVD in" do Connect -np poprzez tuner TV i jednocześnie umożliwienie pracy tego wejścia podczas jazdy (można by w ten sposób mieć wyświetlona na ekranie nawigację czy filmy w dowolnym formacie z każdego podłączonego urządzenia przenośnego -czyli w taki sposób jak na podanych linkach wcześniej albo na tym który ja podałem jako ciekawostkę z niemieckiego Forum Thesis
Ja mam blisko więc mogę podjechać .... Tylko czy ustalałeś z nimi jakieś konkrety?
THESIS 03' 2.4 JTD EMBLEMA 150 kucyków + CHiP
DMD>>>DieselMusiDymić
JEST DYM >>> JEST MOC
Tel.662035652
Myjnia Stary Browar Zakrzów . Zapraszam

argenta67

Post autor: argenta67 » 18 kwie 2012, 17:59

Mnie też interesuje taka zabawka i myślę, że z tym co ja wiem mógłbym być pomocny przy stworzeniu czegoś konkretnego i mam jeden Connect luzem więc można go sobie wstępnie obejrzeć bez ingerencji w auto. Masz kontakt to spiknij mnie z nimi.

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 18 kwie 2012, 21:46

Dobry wieczór.
Kontaktowałem się tylko mailowo. Człowiek jest zainteresowany ta produkcją, a że robi to od dawna wiec o co chodzi. Z nasza włoszką pewnie będzie miał jakieś trudności, ale jeśli mu pomożemy to możemy się wreszcie doczekać tego co chcemy.
Podałem mu adresy naszego forum wiec z pewnością czyta i kalkuluje ilu może być potencjalnych klientów bo przecież nie będzie tego robił "sztuka dla sztuki".
Argenta, Bartek - i kto jeszcze może: skoro macie blisko - zdzwońcie się telefonicznie na numer podany na ich stronie internetowej i umówcie na spotkanie. Ja chętnie bym to sam zrobił ale z kieleckiego mam daleko.
Argenta -jesli możesz im zaproponować współpracę oferując swój zapasowy connect do testów -z pewnością będzie dużo łatwiej.
Ja już ich wyposażyłem w link do eLearn -bo tam znajdą dużo niezbędnych informacji o połączeniach.
Szczerze mówiąc najfajniejszym rozwiązaniem byłoby wstawienie w miejsce naszego wyświetlacza- 7 calowego dotykowego tableta, i dostarczenie do niego przez jakiś interface niezbędnych sygnałów z connect. Potem to juz tylko mała zabawa bystrzejszego informatyka żeby dopisać takie oprogramowanie do tableta żeby wyświetlał jednocześnie dotychczasowe dane z connect, czyli obsługę radia, zmieniarki, zużycia paliwa, TV, telefonu, czy innego źródła wideo, a od siebie żeby wyświetlał AutoMapę, filmy wideo, przeglądarkę internetową i cokolwiek w nim uruchomimy -bo przecież tablet to normalny komputer. Mało tego można by było do niego wpinać złącze diagnostyczne -i diagnozę samochodu robilibyśmy bez dodatkowego laptopa :-)
Sprawa z całą pewnością jest do załatwienia. Przecież jeden z nas już robi takie przeróbki tyle że jednostkowo a nie na masową skalę. Jestem pewien że ktoś kto podejmie większą produkcję za niewygórowane pieniądze sprzeda tego w całej europie niemało. W koncu z fabryki wyjechało 16 tys Thesisów :D
Z niecierpliwością czekam co ustalicie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”