Kappa 3.0 - przegrzewa się

CIECHUBC
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Bartek

Kappa 3.0 - przegrzewa się

Post autor: CIECHUBC » 07 maja 2012, 16:09

Na początku to witam serdecznie wszystkich a teraz do rzeczy :) Przeczytałem chyba wszystkie posty dotyczace mojego problemu i powiem szczerze nie mam pojecia co dalej robic :( Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem Kapiszona 3.0 z 1999r autko jest zagazowane instalacja sekwencyjna i ma dziwna przypadłość a mianowicie auto sie za bardzo grzeje o ile w miesicie korkach jest ok wskaznik stoi idelanie na srodku badz ciutke tzn grubość wskazówki przechyla sie w prawo to o tyle na trasie temp sie bardzo szybko podnosi nawet do poziomu 120st i zapala sie czerwona lampka , wentylator się załacza mam wrazenie ze sa 2 biegi , 2-gi okolo 110-115 st, Wystarczy wskocz na trase 1,5 do 2.5 km i wskazówka zaczyna szybko sie podnosic i wikesze obroty i wieksza predkośc tym szybciej jak sie wrzuci na luz to chwila i znow spada na srodek (90st) i tak cały czas :( Gdzie szukac usterki ? Dodam ze woda nie znika ze zbiornika ciagle ten sam poziom , nie kopci na biało , dmucha ciepłym powietrzem jak sie ustawi na ciepłe ? Może coś pomożecie doradzicie :( Pozdrawiam Bartek.

Alan

Re: Kappa 3.0 przegrzewa sie :(

Post autor: Alan » 07 maja 2012, 16:13

A węże od chłodnicy nie twardnieją? Taki objaw to znak że może być uwalona uszczelka pod głowicą.

CIECHUBC

Re: Kappa 3.0 - przegrzewa się

Post autor: CIECHUBC » 07 maja 2012, 16:22

Węże nie twardnieją.

Polej
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marcin

Post autor: Polej » 07 maja 2012, 16:28

A termostat na pewno otwiera duży obieg? I czy masz pewność, że wskazania temperatury na zegarach są prawidłowe?
Lancia Kappa 2.0 20V
Saab 9-5 2.8 Turbo6 XWD

CIECHUBC

Post autor: CIECHUBC » 07 maja 2012, 16:39

Co do wskazan zegara to wyglada ze pokazuje w miare dokładnie bo jak pokazuje ze sie gotuje to sie gotuje :) a co termostatu to z tego co zauwazylem to dziala ok i otwiera tak jak powinien ale profilaktycznie mam zamówiony i w czwartek mam do odbioru tak profilaktycznie go wymienie .

Awatar użytkownika
FajeK
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: FajeK » 08 maja 2012, 10:55

a problem sie pojawia tak samo na benzynie i gazie ? jezeli tylko na gazie to najprawdopodobniej za bogata mieszanka jest
poza tym to dziwna usterka bo kappy raczej dobre chłodzenie mają
była prisma i delta I a teraz jest Kappa :D

Alan

Post autor: Alan » 08 maja 2012, 11:05

Może być i tak że któraś z głowic ma mikropęknięcia.W ruchu miejskim wolne obroty i niewiele się dzieje.Poza miastem na wyższych obrotach może pompować ciśnienie w układ.

Miałem podobna usterkę w audi,pomogło doraźnie wyjęcie termostatu i jeżdżenie z poluzowanym korkiem zbiornika wyrównawczego.Ale R4 8V to inna bajka.

CIECHUBC

Post autor: CIECHUBC » 09 maja 2012, 12:16

Usterka pojawia sie i na gazie i na benzynie dzis mam odebrac termostat i jeszcze jego wymienie moze ten sie zawiesza albo nie do konca otwiera , sam nie wiem myslałem jeszcze nad pompa wody moze przy wikeszych obrotach nie daje takiego cisnienia jak powinna moze łopatki sa wyłamane jak myslicie moga byc takiie objawy ?

Awatar użytkownika
DamianS
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: DamianS » 09 maja 2012, 12:28

Termostat może być uszkodzony i nie otwiera się do końca. Uszkodzenie pompy też jest możliwe.
Ja bym jednak zaczął od termostatu.
Obrazek

Awatar użytkownika
FajeK
Klubowicz
Klubowicz

Post autor: FajeK » 09 maja 2012, 15:37

i zalecam wymiane płynu chłodzącego i przepłukanie układu
była prisma i delta I a teraz jest Kappa :D

Awatar użytkownika
Michal198422
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Post autor: Michal198422 » 09 maja 2012, 16:04

A ja dla odmiany zaproponuję żeby sprawdzić czy cała chłodnica jest gorąca czy tylko jej część. Najlepiej jednak wymontować ją z samochodu i BARDZO DOKŁADNIE przepłukać z obu stron (podłączania węży). Miałem podobnie w 2.4 tds i okazało się że miałem zapchaną chłodnicę dziwnymi rzeczami (poza syfem były jakieś uszczelki które do tej pory nie wiem skąd mogły się tam wziąć, bo nigdzie w układzie takich uszczelek poprostu nie ma:/ ). Najlepiej zarezerwować sobie na to ze dwa dni. Zrobi się szybciej ale lepiej mieć rzerwę czasową.

PS. Proponuję płukać ciepłą wodą a sprawdzić czy skutecznie przepłukana wlewając w nią ciepłą i zimną wodą dotykając ją w różnych miejscach żeby sprawdzić czy odczujesz szybkie zmiany temp. zależne od temp. wody. Środki do płukania dowolne (u mnie był płyn do mycia naczyń, cif itp.) a na koniec czysta woda.Wszystko zrobione mieszkając w bloku więc się da ;)
Kappa SW 2,4 TDS. Brak ECSF, brak nieoczekiwanych CHECKów, brak problemów. Wszystko (prócz klimy) działa:D Więc na pewno coś jest nie tak :|

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 maja 2012, 18:46

To ja powiem tak aby zacząć coś wymieniać trzeba najpierw podłączyć pod komputer i upewnić się czy wskazania są zgodne z tym co pokazuje komp.

Alan

Post autor: Alan » 09 maja 2012, 19:38

Paweł,kolega wspomniał że się gotuje...więc można założyć że wskazania poprawne.

argenta67

Post autor: argenta67 » 09 maja 2012, 19:52

Alan pisze:Paweł,kolega wspomniał że się gotuje...więc można założyć że wskazania poprawne.
Tak, ale dodał też
CIECHUBC pisze: Dodam ze woda nie znika ze zbiornika ciagle ten sam poziom , nie kopci na biało , dmucha ciepłym powietrzem jak sie ustawi na ciepłe ?( Pozdrawiam Bartek.
a jak by sie zagotował to by wywalił wodę więc :?:

Alan

Post autor: Alan » 09 maja 2012, 20:03

Więc.... coś się zepsułosię :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”