Lybra - parowanie szyb

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Re: Lybra - parowanie szyb

Post autor: promokator » 12 sty 2012, 23:31

Czy ktoś z Was wymieniał ten wskaźnik temperatury? Lub wie jak można wykluczyć awarie tego wskaźnika (podpięty komputer wskazuje temperaturę silnika, więc czujnik zakładam jest sprawny). Przeraża mnie sama myśl o demontażu deski rozdzielczej, ale i tak będę musiał to zrobić bo muszę dostać się do nagrzewnicy gdyż podejrzewam, że jest nieszczelna lub sam zawór sterujący nagrzewnicą. Dlatego tak sądzę bo jeśli mam temp. ustawioną poniżej 28 stopni to już jest wyśmienicie (wreszcie nie mam zaparowanych szyb gdy odsunąłem ręcznie tą przysłonę pod filtrem kabinowym) ale ciągle mam chłodno w aucie i wcale nie jestem zmarzluchem i jak zwiększam temp. na HI (czyli MAX) to zaczyna parować przednia szyba i boczne jeśli mam ustawiony tak nawiew a dodatkowo czuję taki zapach, coś jak gdy otwierasz drzwi do starej pralni w piwnicy, normalnie stęchniętą wilgoć. Podejrzewam tą nagrzewnice, a Wy? Czy ktoś maił już taki problem w swoim aucie?
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
lidcin
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: lidcin » 15 maja 2012, 13:43

Wiem, że od stycznia to już pewnie to naprawiłeś a jeśli nie to sprawdź wtyczkę od czujnika temperatury na termostacie są trzy kabelki jeden z nich daje sygnał do wskaźnika temperatury na kokpicie. U mnie jeden pin nie łączył i też nie wskazywało mi temperatury. Pozdrawiam!

promokator
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Post autor: promokator » 16 maja 2012, 18:01

Witam po dłuuuugiej przerwie. Wskaźnik temperatury już działa. Musiałem wymienić całe zegary w desce rozdzielczej. Po wymianie okazuję się, że podczas jazdy temperaturę mam na poziomie pomiędzy 0 a 90, więc czeka mnie jeszcze wymiana termostatu.
Pozdrawiam...
Lybra 1.8

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: redy19 » 07 lip 2013, 11:23

Ostatnie jechałem na klimie ustawionej na 18 stopnie gdzie na dworze było 27 nawiew był ustawiony na szybę przednią po pewnym czasie w miejscach gdzie powietrze z nawiewu leci na szybę (przednią i boczne) zaczęły zachodzić parą wie ktoś jaki może być tego powód ?

Awatar użytkownika
keram11
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Marek

Post autor: keram11 » 14 lip 2013, 0:40

Była duża wilgotność na zewnątrz i zimne powietrze chłodziło szybę.Szyba zachodziła rosą od zewnątrz. Wystarczy ruszyć raz wycieraczkami i po kłopocie. Tak przynajmniej jest u mnie.
Lybra 1.9 JTD 139 KM :-)

Awatar użytkownika
redy19
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: redy19 » 14 lip 2013, 4:41

tylko że ta para robi się wewnątrz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”