Thesis - problemy z ECU po raz pierwszy

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Thesis - problemy z ECU po raz pierwszy

Post autor: szajbus » 17 maja 2012, 18:06

elm na usb i fes dziala idelanie z tym autem

przedszkolak
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: przedszkolak » 18 maja 2012, 11:07

Napisz, czy reset lub diagnostyka coś dały.

kacprus82
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: kacprus82 » 18 maja 2012, 16:22

Witam

Odłączenie akumulatora nic nie dało , kontrolka nadal drażni Moje oczy . Chodź powiem szczerze że tak jakby silnik płynniej pracował ( może to jest tylko moje subiektywne odczucie ). Co prawda po podłączeniu zapaliła się lampka trójkąt z wykrzyknikiem i aureolą ale po paru kilometrach zgasła .
Co do podłączenia interfejsu OBDII od kolegi to się nie odważyłem , On ma interfejs od Passata (przed 2000r) jakiś VAG więc niezgodny z tym co piszą na stronie FES . Nie chciałem ryzykować poczekam aż przyślą mi kabel z viakena(ELM327) . Te parę dni będę Musiał się przemęczyć . Podejrzewam jak wymienię przewód z puszką rezonansową to problem zniknie , ale to jest tylko Moje gdybanie .
O postępach moich nieudolnych napraw będę informował .

Awatar użytkownika
chevrooletcamaro
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Wiola

Post autor: chevrooletcamaro » 20 maja 2012, 20:04

Witam.

Moje spostrzeżenia. Także mam thesiskę jeśli chodzi o testery diagnostyczne to u mnie to wygląda ciekawie bo serwisowy Magneti Mirelli się nie może połączyć co mnie strasznie dziwi , a KTS z Boscha łapie od razu tylko KTS jest z bluthooth i pędzi bez problemu ale całość kosztuje ok 14 kafelek więc drogo :P u mnie jak się "check" z silnika zapalił to się okazało, że pokazywał cuda wianki na testerze ale blisko turbiny a rzeczywiście okazało się, że wężyk od turbo wsunął się w chłodnicę i wiatrak go przeciął. To na tyle moich spostrzeżeń.

pozdrawiam
Fiat Cinquecento 700, Opel Astra I , Seat Ibiza 1.4, Peugeot 306 XS Lancia Thesis 2.4 JTD

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 23 maja 2012, 19:06

Czytałem różne opinie na temat resetu przez odpięcie akumulatora w Thesisie przy okazji problemu ze skrzynią z innych for oraz wszystko co mi wpadło o CAN i myślę ze to nie jest rozwiązanie. Nawet jeśli problem był chwilowy.

Mnie po wyjęciu akumulatora dowaliło jeszcze błędów ABS i kierownicy (istna choinka).
Dlatego polecam kupić jakiś ELM sprzedawca powinien zagwarantować kompatybilność (koniecznie zapytaj pisemnie byś mógł reklamować jakby co).
Niektóre ELM miały błąd konstrukcyjny i nie ze wszystkimi autami pracują.
Do tego można kupić licencję FiatEcuScan za 150PLN dający dostęp do wszystkich modułów. Darmowe obsłużą tylko silnik, a Ty masz tam kilkanaście różnych modułów. (lub inny ale nie znam ceny)
Program daje Ci informację o rodzaju usterki i nawet jeżeli nie jesteś mistrzem świata w elektronice pojazdowej to przynajmniej wiesz o co zapytać lub jak rozmawiać w warsztacie lub czy po prostu olać problem. Koszt jak jedna wizyta w warsztacie -więc każde następne podpięcie masz gratis.

Pamiętaj że błąd nie spadł z nieba i należy sprawdzić co było przyczyną żeby później nie obudzić się na trasie z ręką w nocniku.

Jeśli chodzi o łącznik miedzy przepustnicą a puszką rezonansową to na razie oklej ją porządnie tą szarą płócienną-gumowaną taśmą i już coś będziesz wiedział.

Zapalenie się kontrolki silnika nie zawsze musi świadczyć o błędzie układu wtryskowego bo poszczególne centralki wymieniają się informacjami a w szczególności z czujników. Dobrze jest też obejrzeć złącza pod maską szczególnie od sond lambda i te w skrzynkach przy kolektorze ssącym, bo przy wielu pracach mechanicy muszą je rozpinać. Czasami zdarzy się że zapinka nie zaskoczy i po jakimś czasie złącze się poluzuje i problem gotowy.

Ja po wpięciu "wypadniętego" konektorka elektrozaworu SLT skrzyni oraz przejrzeniu i przemyciu złączek zapomniałem o problemach : yesyes :
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

kacprus82

Post autor: kacprus82 » 23 maja 2012, 20:58

Witam
Po pierwsze chciałbym podziękować wszystkim którzy pomogli Mi w wybraniu odpowiedniego interfejsu i co zrobić .
Więc jako słaby fachowiec od diagnostyki udało mi się zdiagnozować moją Tereskę , wstępne problemy z komunikacją interfejsu już mam za sobą . Komplet ELM327 i FES jest rzeczywiście kompatybilny i wszystko działa bez problemu ( najważniejsze jest żeby dobrać odpowiednią prędkość złącza u Mnie wystartował na 38400). W między czasie zanim dostałem kabelek naprawiłem dwie tylne klamki które od roku niebyły sprawne ale to napiszę w nowym poście . Wracając do tematu po odpaleniu FESa komputer miał parę błędów które niestety pod wpływem emocji skasowałem bez zapisania . Z czystą listą błędów zapaliłem samochód i tu się dopiero zaczeło . Pokazały się błędy P0130,P0300,P0301,P0302 czyli sonda Lambda przed katalizatorem , trzy ostatnie błędy to wypadanie zapłonu ogólne i 1 ,2 cylinder . Nie daje mi to spokoju czy możliwe jest aby te wszystkie rzeczy nawaliły w jednym czasie , dwa tygodnie temu żadna kontrolka się nie zapalała , a tu nagle świece , cewki ,i sonda?. Zbliża się parę dni wolnych to zrobię przegląd wszystkich połączeń , wjadę na kanał to obejrzę sobie te sondy może rzeczywiście problem leży w połączeniach . Podejrzewam że problem nie jest stały , w sobotę kontrolka MIL zgasła na parędziesiąt kilometrów więc co nagle na parę kilometrów wszystko grało ..

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 19 cze 2012, 18:47

Możesz mieć problem z cewką lub wtryskiem.
Ja bym zamienił miejscami (po jednym i sprawdził czy się nie przeniesie na inny cylinder). przy problemie z wtryskiem/cewka może również pokazać błąd sondy (dobrej) bo ECU nie skoryguje problemu dawką paliwa.
Poza tym wiązka do cewek i sondy nie grzeszy solidnością (jest bardzo delikatna) rozepnij ostrożnie i nie zaszkodzi spsikać jakimś kontakt-sprayem. Warto sprawdzić/zmienić świece jeśli już czas.
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

argenta67

Post autor: argenta67 » 19 cze 2012, 21:07

Jacek pisze:Możesz mieć problem z cewką lub wtryskiem.
Ja bym zamienił miejscami (po jednym i sprawdził czy się nie przeniesie na inny cylinder). przy problemie z wtryskiem/cewka może również pokazać błąd sondy (dobrej) bo ECU nie skoryguje problemu dawką paliwa.
Poza tym wiązka do cewek i sondy nie grzeszy solidnością (jest bardzo delikatna) rozepnij ostrożnie i nie zaszkodzi spsikać jakimś kontakt-sprayem. Warto sprawdzić/zmienić świece jeśli już czas.
Teraz spójrzmy Kacprus82 napisał post 23.05 i opisał problemy a tu nagle znalazł sie pierwszy chętny do pomocy 19.06 i co ciekawe to fakt, że Kacprus82 sprzedał już auto i pewnie już go ta rada nie interesuje i nikomu też nie bedzie potrzebna bo problemy z cewkami, wtryskami czy innymi czujnikami są zapisywane w ECU komputera po to aby po podłączeniu testera nie błądzić po omacku. No cóż ale po to jest forum aby sobie pomagać :lol: :lol: :lol: .

kacprus82

Post autor: kacprus82 » 19 cze 2012, 23:21

Witam niestety samochód sprzedałem , najważniejsze jest to że autko trafiło w dobre ręce . Jak prowadziłem nowego właściciela do trasy A2 to po raz pierwszy zobaczyłem jak Mój były samochód bezpowrotnie się ode mnie oddala . Przepraszam wszystkich posiadaczy Thesis-ów ale ta Lancia jest chyba najładniejszym samochodem który widziałem na żywo . Pozostaje tylko zacisnąć zęby i wozić się jakimś powszechnym autem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja elektryczna”