Lybra - jak sprawdzić wersję silnikową?

wendkarzyk
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Łukasz

Lybra - jak sprawdzić wersję silnikową?

Post autor: wendkarzyk » 19 maja 2012, 18:54

Witam
Mam pytanko: jak sprawdzić wersje silnikową lybry 1.9 czy 2.4 w dieslu ile mają koni? Na podstawie numeru VIN czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
Bo wiadomo że np 105 i 115 różnią się turbiną o zmiennej geometrii tak samo w 2.4 jak to poznać?
I kolejne pytanko z innej beczki. Czy lybra ma dwa światła wsteczne czy tylko jedno się powinno świecić?

Awatar użytkownika
stabraf
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej

Re: Jak sprawdzić wersję silnikową?

Post autor: stabraf » 19 maja 2012, 19:01

W dowodzie rejestracyjnym masz moc w kw ;)

wendkarzyk

Post autor: wendkarzyk » 19 maja 2012, 19:17

Wiesz co zgadza się. Ale nie wiem czy wiesz jak auto sprowadzasz np z Holandii to w dokumentach tego nie piszą i co sobie wpiszesz to Ci w urzędzie uznają. A ja pytam o jakiś praktyczny sposób na sprawdzenie

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Post autor: markiz » 19 maja 2012, 19:38

wendkarzyk pisze:Wiesz co zgadza się. Ale nie wiem czy wiesz jak auto sprowadzasz np z Holandii to w dokumentach tego nie piszą i co sobie wpiszesz to Ci w urzędzie uznają. A ja pytam o jakiś praktyczny sposób na sprawdzenie
Może to Ci pomoże :?::link:
Zerknąłem z ciekawości w dowód :roll: mam 2.4 z 99r. a kW 98,50 8-O nie wiem o co chodzi.
Ktoś kiedyś źle wpisał :?:
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

Awatar użytkownika
faraon
Moderator Globalny
Moderator Globalny
Imię: Andrzej

Re: Lybra - jak sprawdzić wersję silnikową?

Post autor: faraon » 19 maja 2012, 20:04

Pozwolę sobie coś dodać od siebie.
W Holandii jest jakiś "myk", że oni wpisują w dokumenty mniejszą moc niż jest w rzeczywistości. Skąd to wiem. Kupiłem kiedyś deltę od gościa, który ją kupił właśnie w Holandii. Miałem wszystkie oryginalne dokumenty, a w nich moc .... 90 KM, gdy w rzeczywistości była 103 KM. To jest coś związane z wysokością (jakichś) ich opłat. Ten ich błąd powielił nasz urzędnik w WK (spisał dane z tłumaczenia). Ja tego nie prostowałem, ale .... musiałem uważać przy zamawianiu części. Ktoś zobaczył moc 90 KM i dobierał do tej mocy np. filtr powietrza (były delty o takiej mocy).
Wniosek - sprawdź w EPER-ze wg VIN co masz pod maską. To jedyne wiarygodne źródło (pod warunkiem, że nikt nie wymienił silnika).
Samochodem kieruje głowa. Ręce i nogi to tylko robole ...
Niewidomy może jeździć samochodem ..... - jako pasażer ....

ZAPRASZAM DO SKLEPIKU KLUBOWEGO - TAKICH GADŻETÓW NIE KUPISZ NIGDZIE :!: :!: :!: <<<- klik

Kappa Coupe 3.0 24v automat nr 191 - 1997 - KLIK
FIAT Croma II; 2.4 M-Jet automat - 2008 - KLIK
była =>Kappa SW 2.0 20v + LPG - 1997 - KLIK
była =>Delta HPE 1,6 + LPG Vialle - 1999 - KLIK
Były: Syrena 105 (1974, 1979); PF 125p (1980, 1987); Polonez (1989); MB W123 (1983); Palio weekend (1998); IVECO TD (1998)

Awatar użytkownika
FXX
Administrator
Administrator
Imię: Kamil

Post autor: FXX » 19 maja 2012, 20:18

Bo w Holandii bodajże wysokość OC zależy właśnie od mocy.
Kumpel przyciągnął A4 1,9 Di z 99'. Rzut oka pod maskę, a tam turbo ;)
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI

Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD

Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX

wendkarzyk

Post autor: wendkarzyk » 20 maja 2012, 12:58

faraon pisze:Pozwolę sobie coś dodać od siebie.
W Holandii jest jakiś "myk", że oni wpisują w dokumenty mniejszą moc niż jest w rzeczywistości. Skąd to wiem. Kupiłem kiedyś deltę od gościa, który ją kupił właśnie w Holandii. Miałem wszystkie oryginalne dokumenty, a w nich moc .... 90 KM, gdy w rzeczywistości była 103 KM. To jest coś związane z wysokością (jakichś) ich opłat. Ten ich błąd powielił nasz urzędnik w WK (spisał dane z tłumaczenia). Ja tego nie prostowałem, ale .... musiałem uważać przy zamawianiu części. Ktoś zobaczył moc 90 KM i dobierał do tej mocy np. filtr powietrza (były delty o takiej mocy).
Wniosek - sprawdź w EPER-ze wg VIN co masz pod maską. To jedyne wiarygodne źródło (pod warunkiem, że nikt nie wymienił silnika).
Podziękował :) Nie wiedziałem że jest coś takiego jak EPER. Sprawdziłem dwie lybry. I zgadza się wszystko jak jest w dowodzie :) . Jeszcze jedno pytanko które zadawałem. Czy lybra ma dwa światła wsteczne czy jedno ?
BTW. Chce zrobić chip tuning w Gdyni. http://vtech.pl/dealerzy/wojewodztwo-pomorskie
800-900 śpiewają za chip boxa ze wstawieniem. Chciałbym zielonego bo podwyższa nieznacznie moc i obniża spalanie. Do tego wykres z hamowni przed i po więc pełna profeska.

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 20 maja 2012, 13:16

wendkarzyk pisze:
faraon pisze:Pozwolę sobie coś dodać od siebie.
Podziękował :) Nie wiedziałem że jest coś takiego jak EPER. Sprawdziłem dwie lybry. I zgadza się wszystko jak jest w dowodzie :) . Jeszcze jedno pytanko które zadawałem. Czy lybra ma dwa światła wsteczne czy jedno ?
BTW. Chce zrobić chip tuning w Gdyni. http://vtech.pl/dealerzy/wojewodztwo-pomorskie
800-900 śpiewają za chip boxa ze wstawieniem. Chciałbym zielonego bo podwyższa nieznacznie moc i obniża spalanie. Do tego wykres z hamowni przed i po więc pełna profeska.
Nie kupuj boxa tylko niech Ci zrobią remap sterownika. Wówczas masz program uszyty na miarę do silnika i zestrojony prawidłowo, a nie zamontowany uniwersalny oszukiwacz parametrów silnika w postaci BOX-a.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

wendkarzyk

Post autor: wendkarzyk » 20 maja 2012, 13:31

Dzięki za radę. Skorzystam napewno bo nie znam się tak dobrze. Taka przyjemność może kosztować tyle samo czy więcej ?

Awatar użytkownika
markiz
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Jerzy

Post autor: markiz » 20 maja 2012, 15:27

wendkarzyk pisze:Dzięki za radę. Skorzystam napewno bo nie znam się tak dobrze. Taka przyjemność może kosztować tyle samo czy więcej ?
Taka przyjemność kosztuje duużo mniej u Dominika :D Sam oddałem swoją Lybrę w jego złote rączki i powiem Ci nie to auto : yesyes : Troszkę masz daleko, ale podejrzewam ,że gdybyś zrobił sobie wycieczkę to i tak by ci kasy zostało. ;)
Pozdrawiam markiz
Lancia Lybra sedan 2.4jtd
Lancia Delta III 2.0 MJet
La pi? bella ? la Lancia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”