Thesis - AV in pod LCD

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Re: Thesis - AV in pod LCD

Post autor: szajbus » 07 maja 2012, 22:04

obstawaim że nie że raczej tego nie zrozumiesz więc jestem spokojny o przydatność tego oto opisu dla Ciebie
zapomniałem przecież sam rozebraleś tego skomplikowanego thesis i sam złozyłes bez ŻADNEJ pomocy to to pikus dla Ciebie :D innym sie zapene przyda

Opis funkcjonowania
Centralka systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 jest zasilana bezpożrednio w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F39, znajdującym się w skrzynce bezpieczników pod deską rozdzielczą B002. Body computer M001 zasilany jest zarówno "pod kluczykiem", jak i bezpożrednio, odpowiednio na styku 11 złącza H i na styku A złącza B skrzynki bezpieczników pod deską rozdzielczą B002.

Złącza A i I centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 są połączone bezpożrednio z "panelem czołowym".

Złącze A "paneli czołowego" realizuje następujące funkcje video:

styki 1 i 2 wyjżcie zegara - punktu różnicowego adresowania - centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 3 masa centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 do potwierdzenia;

styk 4 sygnał czerwony z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 5 sygnał zielony z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 6 sygnał niebieski z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 7 masa centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 do potwierdzenia;

styk 8 sygnał synchronizacji pionowej centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 9 sygnał synchronizacji poziomej centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 10 sygnał CSYNC modułu TV.

Złącze B "paneli czołowego" realizuje następujące funkcje:

styk 1 zasilanie obwodów mocy z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 do czężci elektronicznej;

styk 2 zasilanie obwodów mocy z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 do wyżwietlacza;

styk 3 masa wyżwietlacza z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 4 masa czężci elektronicznej z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 5 sygnał obrotowy 1 centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 z encodera przesunięcia obrotowego A;

styk 6 sygnał obrotowy 2 centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 z encodera przesunięcia obrotowego A;

styk 7 sygnał obrotowy 1 centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 z encodera przesunięcia obrotowego B;

styk 8 sygnał obrotowy 2 centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 z encodera przesunięcia obrotowego B;

styk 9 masa sygnałów dla centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 z encoderów przesunięcia obrotowego A/B;

styk 10 sterowanie układu klimatyzacji, interfejs szeregowy;

styk 11 sterowanie układu klimatyzacji, interfejs szeregowy i sygnał obrotowy;

styk 21 rozkodowany sygnał IR centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 23 włączenie układu zasilania centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 24 sygnał wake-up z centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 25 obwód szeregowy odbioru danych do centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065;

styk 26 obwód szeregowej transmisji danych do centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065.

Odnożnie pozostałych złącz centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 patrz symbole na schematach elektrycznych wymienionych w tabeli.

Elementy

Kod elementu
N

Patrz zestaw funkcjonalny
B002
Skrzynka bezpieczników pod deską rozdzielczą
C022

Podłączenie żrodkowego zestawu wskażników do masy.
D021

Złącze deska rozdzielcza / układ klimatyzacji - nagrzewnica
H001

Wyłącznik zapłonu
M001

Body computer
M065

Centralka informatyczno-telekomunikacyjna (przekazująca informacje drogą satelitarną) (NIT)
5580P
M070
Centralka układu klimatyzacji

5040D
M120
Panel czołowy Connect

TUNER TV OPIS TUNER TV OPIS FUNKCJONOWANIA TUNER TV SCHEMAT ELEKTRYCZNY TUNER TV LOKALIZACJA ELEMENTY Druk funkcji elektrycznej

--------------------------------------------------------------------------------
Opis
Wżród różnych udogodnień, jakie są przewidziane opcyjnie w samochodzie, możliwe jest wybranie tunera TV w celu odbierania obraz telewizyjnego z wykorzystaniem wyżwietlacza centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego jako ekranu video.

Instalacja TV zawiera następujące elementy:

tuner TV, umieszczony w komorze bagażnika, do transmisji sygnałów RGB;

anteny diversity dla TV umieszczone na tylnej szybie;

elementy sterowania w centralce systemu informatycznego i telekomunikacyjnego, głosowe i z nadajnika zdalnego;

Centralka systemu informatycznego i telekomunikacyjnego odbiera sygnały RGB i przesyła do tunera TV odpowiednie polecenia, które są przesyłane w obwodzie szeregowym I Can. Tuner TV jest węzłem sieci Can, poprzez którą komunikuje się z centralką systemu informatycznego i telekomunikacyjnego.

Linia I Can jest przypadkiem szczególnym. Ponieważ jest przeznaczona wyłącznie dla tej funkcji, różni się od okreżlanych jako B Can i C Can, wykorzystywanych w innych funkcjach istniejących w tym samochodzie.

Patrz E1050 CIAGLOSC POLACZEN

Ze względów bezpieczeństwa wyżwietlanie sygnału video przez tuner TV jest automatyczne wyłączane, gdy prędkożć samochodu przekracza 7 km/h.

W przyszłożci przewidziano połączenie TV także z wyżwietlaczami tylnymi, z wykorzystaniem specjalnej sieci szeregowej bazującej na protokole MOST, poprzez którą będzie można sterować różnymi żródłami, takimi jak cyfrowe VHS i DVD.

System działa zarówno z pominięciem wyłącznika zapłonu ( +30 ), jak i poprzez wyłącznik zapłonu ( +15 ) i wyłącza się automatycznie 20 minut po key off. Funkcja jest ponadto wyłączona w fazie rozruchu jeżeli napięcie zasilania z akumulatora jest niższe niż 10V.

Opis funkcjonowania
Centralka systemu informatyczno-telekomunikacyjnego M065 jest zasilana bezpozrednio z akumulatora (styk A7 zlacza B) w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F39 znajdujacym sie w skrzynce bezpieczników pod deska rozdzielcza B002.

Na styki 16 i 17 zlacza A doprowadzane sa sygnaly z mikrofonu polecen glosowych, zainstalowanego w centralce "imperiale" M062, która takze jest zasilana bezpozrednio z akumulatora na styk 10 zlacza B, w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F39 znajdujacym sie w skrzynce bezpieczników pod deska rozdzielcza B002. Natomiast styki 7 i 16 sa przeznaczone do komunikacji Can.

Przy stykach 7 i 8 zlacza A centralki systemu informatycznego i telekomunikacyjnego M065 znajduja sie natomiast styki dla kabli przeznaczonych do komunikacji Can ( 8 dla I Can A, 7 dla I can B ), dzieki której przesyla i odbiera dane wejzciowe do Body Computer M001 oraz tunera TV M100.

Tuner TV M100 jest zasilany bezpozrednio z akumulatora na styk 20, w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F69 znajdujacym sie w skrzynce bezpieczników w komorze bagaznika B045. Styk 19 jest polaczony z masa, natomiast styki 2 i 3 sa przeznaczone do komunikacji I Can.

Pozostale styki spelniaja nastepujace funkcje:

17 i 18 : wejzcie R i odpowiedni sygnal masy;

15 i 16 : wejzcie G i odpowiedni sygnal masy;

13 i 14 : wejzcie B i odpowiedni sygnal masy;

11 i 12 : Csync + i odpowiedni sygnal masy;

10 : ekran dla sygnalów video;

9 : calkowite ekranowanie tunera TV;

1 : wejzcie TV-ON;

6 i 5 : sygnal Tv audio prawy (dodatni i ujemny);

10 i 11 : sygnal Tv audio lewy (dodatni i ujemny);

4 : polaczenie oslony ekranu szyny Tv audio.

Sygnal video z zewnatrz odbierany jest za pomoca anten diversity, umieszczonych na tylnej szybie, P105 i P106, które nastepnie sa polaczone z centralka systemu informatycznego i telekomunikacyjnego za pomoca kabli koncentrycznych.

System wykorzystuje ponadto sygnal predkozciomierza do wylaczania funkcji video przy predkozci powyzej 7 km/h. Sygnal ten jest przekazywany przez centralke ukladu hamulcowego M051.

Jest ona zasilana bezpozrednio z akumulatora na styk 12, w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem F02 znajdujacym sie w skrzynce bezpieczników w komorze silnika B001.

Styki 1 i 2 przeznaczone sa do komunikacji Can z Body Computer, do którego przekazywany jest sygnal predkozciomierza, umieszczonego w centralce ukladu hamulcowego M051.

Sygnal jest ponadto powtarzany, ze wzgledów bezpieczenstwa, w formie dyskretnej i przesylany na styk 16.

-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 07 maja 2012, 22:19

Tekst wygląda jak ja bym go pisał, ale to tylko tłumaczenie włoskiego producenta :D

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 08 maja 2012, 20:25

i nastala cisza :D cóż tak ?

lybra1,9
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lybra1,9 » 08 maja 2012, 20:53

Ja potraktowałem connecta jako zwykły wyswietlacz,więc can,lin odpada.Nawet emulator od....... nie jest mi potrzebny.A o ile zycie stało się łatwiejsze.
P.S.
Kol.Szajbus bardzo czytelny opis/taki sam, dostałem tylko z oznaczeniami pinów/na ta chwilę rozgryzam impulsatory w conneccie.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 08 maja 2012, 21:06

sa oznaczenia pinow przeciez opisane .. ogolnie jest jeszcze troche innego tekstu na ten temat

lybra1,9
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: lybra1,9 » 08 maja 2012, 21:12

W realu : yesyes : Jeszcze raz bardzo dobry know-how.Dodam tylko,że pracujemy nad strukturą rozkazów i procesów procka SAK16 z obsługą can i lin./ale na razie nie stać mnie na dodatkowego connecta-dla edukacji/

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 08 maja 2012, 21:34

za 250 idzie wyrwac calego ... tylko porysowanego

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 08 maja 2012, 21:37

No dobra mam takie pytanie, jak w mojej Thesis nie ma tunera TV i okablowania do niego to jest możliwość dodania odtwarzacza DVD ? Czy muszę jednak położyć instalację i dodać tuner bo to właśnie prze niego jest przesyłany sygnał "audio i video" nawet z tych dodatkowych odtwarzaczy tak by działało wszystko prawidłowo? ... nie wiem czy idę dobrą drogą myślową ... jestem po prostu zielony w tym temacie...

pchojak
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Paweł

Post autor: pchojak » 15 maja 2012, 21:23

szajbus masz "rozpracowane" w większości połączenia a może zamiast zwykłego tunera adaptować DVG-T pozostaje tylko szyna CAN i rozkazy do niej ale wtedy zyskujemy wejścia AV i tu nam daje duże pole popisu. Wstępnie jestem umówiony z kolesiem ale dopiero na wakacje co rozkazy od DVB-T wpuści w CAN.

szajbus
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Kontakt:

Post autor: szajbus » 16 maja 2012, 18:11

problem bedzie z rozpoznaniem przez can tego urzadzenia zapewne

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 23 maja 2012, 18:20

Z zapartym tchem czekam na rozwój sytuacji.
Oczywiście nie na nowe inwektywy kolegów tylko na efekty. :nono:
Jakby co to się piszę na upgrade w rozsądnych kosztach. :D
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

Awatar użytkownika
Jedrek
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Andrzej

Post autor: Jedrek » 23 maja 2012, 21:15

Z przerażeniem czytałem ostatnie wypowiedzi. Aż nie chciało mi się pisać.
Co Was opętało? To forum zazwyczaj było miłe i sympatyczne. A teraz zrobiła się jakaś bonanza
Thesisy jeżdżą po drogach od 2002 roku. Od wielu miesięcy na forach pojawia się temat usprawnień.
I co?
No i nic.
Tylko bicie piany. Są tacy na tym i na konkurencyjnym forum co dla nich to pestka, wszystko mają w małym palcu -tylko jakoś efektów nie widać...
Kolego Szajbus -jeśli umiesz to wykonać, sprawdziłeś i działa -pokaż nam wszystkim np demonstarcję możliwości na youtube, wyprodukuj parę sztuk i sprzedaj. Ja jestem chętny -jesli oczywiście mi sprzedaż.
Twoje opisy connecta nic mi nie dają. Nie zrobię sobie interface video bo nie mam na to czasu ani doświadczenia w elektronice.
Chciałbym podjechać do kogoś, zapłacić mu i cieszyć się nowymi możliwościami autka.
Jak zaczynam coś robić - staram się żeby temat doprowadzić do końca.
Nie sprawiło mi wiele trudności znaleźć kogoś kto zadeklaruje się że wyprodukuje dla nas takie urządzenie.
Argenta67 wypożyczył własne podzespoły do testów.
Sądziłem, ze jak się uda wszystko uruchomić, to zorganizujemy się, znajdziemy kilkanaście chętnych osób na zakup urządzenia i będziemy się cieszyć nowymi funkcjami.
Nie chciało mi się odpowiadać na komentarz zdjęcia które zamieściłem wcześniej -ale obraz z tego prototypu urządzenia wcale nie był obciętym 4:3 (jak KTOŚ sugerował) tylko ramką reklamową kuriera która wypełniała pełny ekran connecta i zapewne zupełnie przypadkowo była to ta a nie inna klatka obrazu. Jakość (przynajmniej na fotografii) wg mnie była bardzo dobra.
Pozostałe funkcje wg mnie tez są OK:
Dla przypomnienia:
wejście 1: podstawiony obraz i dźwięk z dodatkowego dowolnego źródła -moze to być więc nowy tuner DVB z mozliwością odtwarzania filmów z kart pamięci a wiec coś więcej niż DVD
wejście 2: podstawiony obraz z dodatkowego źródła (np nawigacja z telefonu który juz nie musi szpecić przedniej szyby. Przy wybraniu tego wejścia widzimy na całym connect obraz z nawigacji, ale dźwięk dalej leci z naszego systemu audio. Mozemy więc słuchać muzyczki i widzieć mapę na ekranie. Jeśli chcemy spojrzeć na komputer spalania lub zmienić muzykę -zmieniamy na chwilę obraz na oryginalny. Wejścia bowiem przełączane sekwencyjnie za pomocą jednego dodatkowego przycisku
wejście 3: to wejście włączające się automatycznie z chwilą pojawienia się na nim sygnału video. Tak więc do niego podpinamy kamerkę cofania. Kamera zasilana jest z żarówki lampy cofania. Po włączeniu wstecznego kamera się uruchamia i wymusza wyświetlanie obrazu na connect
Całość miała być tak zrobiona aby dała się zamontować bez skomplikowanych operacji -żadnego cięcia przewodów i lutowania, wyposażona w niezbędne przejściówki.
Jednak dyskutując w ten sposób -jedynie kłócąc się i przechwalając nic nie będziemy mieli.
Dalej zostanie bicie piany.
Jest wielu ludzi specjalizujących się w elektronice samochodowej.
Nie ma dla mnie tez wielkiej różnicy od kogo to kupię.
Ja to po prostu CHCĘ MIEĆ -oczywiście w rozsądnej cenie. I nie za rok czy dwa tylko teraz.

Może więc pora przerwać kłótnie i przechwałki tylko zacząć działać?
Umie to ktoś wyprodukować?
No to proszę się rozreklamować i zbieramy chętnych!

Awatar użytkownika
Jacek
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Post autor: Jacek » 23 maja 2012, 22:15

Święte słowa, Jędrek.
Ja też czekam na efekty. Mnie akurat rozpiska I/O na conneccie się przyda.
Też nie rozumiem po co się chłopaki tak zajadle łajnem obrzucają. Poczekajmy na efekty.
Zawsze jest kilka punktów widzenia i obydwa rozwiązania mogą znaleźć nabywców.
Chwała Argencie67 za wypożyczenie Connecta, tylko po co się z tej okazji na cały świat obrażać?
FFE (F**K Fuel Economy) teraz AR156SW 2,4JTD20V -mała szara ropucha, Flavia Berlina 1.8, Honda CB750K , nowa pasja: Motobecane M2 250ccm SV JAP-iszon z1929 roku.
były:
BMW1602, Manta A SR, BMW528i rekin, Argenta VX, Thema 3,0V6LS, Thesis 3,2V6

LUKI82

Post autor: LUKI82 » 23 maja 2012, 22:29

1) Ja jestem oczywiście chętny na taki bajer ale pod warunkiem że nie będę musiał pakować gdzieś jakiegoś paskudnego przełącznika.
2) Chciałbym by funkcja TV,DVD czy innego bajeru była uruchamiana przyciskiem TV pod wyświetlaczem.
3) za wyświetlaczem schowane urządzenie ( przepraszam ale nie wiem jak je nazwać ) które Tuner TV , DVD , smartphone , kartę SD czy inne dodane bajery będzie wyświetlało na takiej samej zasadzie jak płyty w zmieniarce czyli 1 ( nazwa odtwarzacza ), 2 (...) ,3 (...) itd . Po wybraniu pokrętłem lub klawiszem numerycznym 1,2,3,4,5,6 u dołu wyświetlacza otworzą się niczym foldery z wyświetlonymi nazwani pliki zawarte w danej sekcji ( w.w ).
Tak łopatologicznie to widzę i tak chciałbym by to działało czyli tak jakby stworzył to producent samochodu. Lata świetności radia Safari już dawno minęły. Gdzieś na YOUTUBE jest filmik jak w Thesis gość wyświetla filmiki z dodatkowego odtwarzacza i ma to właśnie uruchamiane paskudnym przyciskiem wpakowanym z półkę pod popielniczką. Przepraszam za stwierdzenie ale wsiowo to wygląda, tak można zrobić w starym Fiacie,Polonezie, Golfie czy inny podobnym aucie a nie w limuzynie Lancii, tu musi to być dopracowane tak jak na to zasługuje ten samochód.
Weź pod uwagę też moje propozycję a nie stawiaj mnie- nas przed jedynie swoimi wizjami, jak chcesz by się to sprzedawało i byli chętni a i że prowadzisz rozmowy z wykonawcą to przedstaw też takie pomysły.

argenta67

Post autor: argenta67 » 24 maja 2012, 6:06

Jacek pisze:Święte słowa, Jędrek.
Ja też czekam na efekty. Mnie akurat rozpiska I/O na conneccie się przyda.
Też nie rozumiem po co się chłopaki tak zajadle łajnem obrzucają. Poczekajmy na efekty.
Zawsze jest kilka punktów widzenia i obydwa rozwiązania mogą znaleźć nabywców.
Chwała Argencie67 za wypożyczenie Connecta, tylko po co się z tej okazji na cały świat obrażać?
Chyba coś nie tak widzisz/czytasz a myślisz bo to przecież Jędrek zaproponował ja wypożyczyłem "towar" i wtedy otworzyła sie lawina tych co przecież mogą/mają/umieją/korzystają i rzucili mi się do gardła "jaki to ja jestem zły" i jeden wypisał "że on zrobi ale mi to on tego nie sprzeda" i wedle logiki jak dla mnie to lepiej się nie odzywać więc jest cisza i jest : ok2 : .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio & Navi”