Kappa 2.4 jtd - ciśnienie oleju

lampe25
Dopiero zaczyna na naszym forum
Imię: Krzysiek

Kappa 2.4 jtd - ciśnienie oleju

Post autor: lampe25 » 06 cze 2012, 17:29

Witam, Panowie jakie ciśnienie oleju powinno byc w Kappie 2,4 jtd. Czy ciśnienie mierzyć na zimnym, czy na ciepłym silniku?

argenta67

Re: Kappa 2.4 jtd - ciśnienie oleju

Post autor: argenta67 » 06 cze 2012, 21:35

lampe25 pisze: Czy ciśnienie mierzyć na zimnym, czy na ciepłym silniku?
Pomyśl sam i będziesz miał odpowiedz, czy silnik pracuje tylko jak jest zimny czy raczej nagrzewa się i pracuje ciepły. Jeśli na ciepło na wolnych obrotach będzie właściwe ciśnienie czyli około 1atm to na zimnym będzie większe.

Awatar użytkownika
DamianS
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: DamianS » 09 cze 2012, 12:33

Na dobrze rozgrzanym oleju nie powinno spadać poniżej 1,5 ATM na jałowych obrotach.
Ideał to 1.8 - 2.0 ATM.
Obrazek

lampe25

Post autor: lampe25 » 13 cze 2012, 14:20

Panowie zmierzyłem cisnienie, na dobrze rozgrzanym jest 0,3 atm... Pewnie panewki. Orientuje sie ktoś jakie sa koszty wymiany panewek + części z tym związanych? Czy zamiast remontu lepiej rozgladac sie za nowym silnikiem?

argenta67

Post autor: argenta67 » 13 cze 2012, 16:22

lampe25 pisze:Panowie zmierzyłem cisnienie, na dobrze rozgrzanym jest 0,3 atm... Pewnie panewki. Orientuje sie ktoś jakie sa koszty wymiany panewek + części z tym związanych? Czy zamiast remontu lepiej rozgladac sie za nowym silnikiem?
Samych panewek to porządny warsztat nie wymienia a taka naprawa to nie jest ot tak sobie "wymiana kółka i ok". Silnik możesz kupić ale tylko z pewnego źródła lub po uprzedniej kontroli czyli pomiarów własnie ciśnienia oleju oraz ciśnienia na cylindrach bo teraz latem kupisz a zima nie zapalisz.

lampe25

Post autor: lampe25 » 13 cze 2012, 17:07

To, że nie jest to prosta naprawa to ja wiem, i dlatego spytalem o wymiane "panewek i czesci z tym zwiazanych" jak np uszczelki szlify itd. Pytam o to bo bardziej byłbym za remontem niz za kupnem drugiego, ale chce mieć chociaz zarys kosztów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”