Lybra 2.4 JTD - pompa oleju
- asusx
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Marcin
Lybra 2.4 JTD - pompa oleju
Witam, Ostatnio na rozgrzanym silniku dochodzi metaliczny odgłos (od strony rozrządu). Poczytałem i wiem ,że częstym niedomaganiem tych silników jest właśnie łańcuch pompy oleju a w zasadzie same prowadnice. Moje pytanie czy ktoś już z tym walczył ? i czy są może jakieś sposoby aby to ustrojstwo uciszyć (nie wiem np stosowanie gęstszego oleju). Ew. ile może kosztować nowa cała pompa oleju i gdzie ją dostać bo słyszałem ,że jako zestaw naprawczy łańcuch z prowadnicami nie występuje. Jak się domyślam wymiana na pompę używaną mija się z celem . Pozdrawiam i proszę o jakieś podpowiedzi.
Lybra SW 2.4 JTD
Re: Lybra 2.4 JTD - pompa oleju
Problem mam ..podobny, po 19.07. pompa będzie wymieniona wtedy napiszę jak pracuje silnik;) ,
kupiłem w ASO za 840pln. /rabat większy niż w AS24/, serce pompy jest pod jednym z dwóch kół zębatych napędzanych łańcuchem, ich stan decyduje o pracy pompy,
mam pompę używaną, która została wyjęta powodu grzechotania zastąpiła ją nowa /problem znikł/,
porównanie organoleptyczne tych dwóch nic nie wnosi, dla mnie są takie same nie widać znaczących śladów zużycia dlatego warto zajrzeć pod to kółko zębate i zobaczyć elementy samej pompy
ja tego nie zrobiłem mam nową i czekam na wymianę....
pozdrawiam
kupiłem w ASO za 840pln. /rabat większy niż w AS24/, serce pompy jest pod jednym z dwóch kół zębatych napędzanych łańcuchem, ich stan decyduje o pracy pompy,
mam pompę używaną, która została wyjęta powodu grzechotania zastąpiła ją nowa /problem znikł/,
porównanie organoleptyczne tych dwóch nic nie wnosi, dla mnie są takie same nie widać znaczących śladów zużycia dlatego warto zajrzeć pod to kółko zębate i zobaczyć elementy samej pompy

ja tego nie zrobiłem mam nową i czekam na wymianę....

pozdrawiam

LANCIA KAPPA JTD sedan-była
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz
Alfa Romeo 166 JTD jest
Krzysiek
Projekty Wnętrz