Lybra 2.4 JTD - gaśnie podczas jazdy/niskie ciśnienie paliwa
-
- Dopiero zaczyna na naszym forum
- Imię: Karol
Lybra 2.4 JTD - gaśnie podczas jazdy/niskie ciśnienie paliwa
Witam!
Mam taki problem z moją lybrą że potrafi zgasnąć w czasie jazdy i przez jakiś okres nie chce odpalić...Po odczekaniu kilku minut pali bez problemów...Byłem na diagnostyce i pokazało błąd "Niskie ciśnienie paliwa"...Auto coraz częściej zaczeło gasnąć i coraz dłużej trzeba czekać żeby odpaliła znowu...Dodam jeszcze że kopci przy wysokich obrotak i nie ma kompletnie mocy, ale to może z innej przyczyny bo juz wcześniej były te objawy zanim zaczął gasnąć...
Jestem zielony w tych sprawach dlatego zwracam sie o pomoc...Od czego mam zacząć w ogóle szukać i co to może być?Czy pompa czy wtryski czy może coś innego?Bo nawet nie wiem od czego zacząć...
Pozdrawiam
Mam taki problem z moją lybrą że potrafi zgasnąć w czasie jazdy i przez jakiś okres nie chce odpalić...Po odczekaniu kilku minut pali bez problemów...Byłem na diagnostyce i pokazało błąd "Niskie ciśnienie paliwa"...Auto coraz częściej zaczeło gasnąć i coraz dłużej trzeba czekać żeby odpaliła znowu...Dodam jeszcze że kopci przy wysokich obrotak i nie ma kompletnie mocy, ale to może z innej przyczyny bo juz wcześniej były te objawy zanim zaczął gasnąć...
Jestem zielony w tych sprawach dlatego zwracam sie o pomoc...Od czego mam zacząć w ogóle szukać i co to może być?Czy pompa czy wtryski czy może coś innego?Bo nawet nie wiem od czego zacząć...
Pozdrawiam
Lancia Lybra 2.4JTD 136KM
Re: Lybra 2.4JTD Gaśnie podczas jazdy-niskie ciśnienie paliw
Po to sie podłącza pod kompa aby odczytać błędy i parametry pracy żeby poznać przyczyny tych problemów bo samo "niskie ciśnienie paliwa" nic nie mówi a nawet nie kieruje w "żadnym" kierunku, zła diagnostyka.filipssc pisze:Witam!
Pozdrawiam
Takiego problemu u siebie nie miałem. Czytając forum najczęstszą przyczyną takiego zachowania jest uszkodzony czujnik wału bądź wałka rozrządu.
Jest:
Lybra Executive SW 2.4 JTD + Mod by Ramzes
-
Tyle mi powiedzieli w warsztacie że taki błąd wyskoczył i tyle...żadnych innych informacji;/
Z wypowiedzi kolegi wyżej wnioskuje zemożna komputerem za pomocą podłączenie odczytać wartości ciśnienia paliwa, dawke itd.??
Z wypowiedzi kolegi wyżej wnioskuje zemożna komputerem za pomocą podłączenie odczytać wartości ciśnienia paliwa, dawke itd.??
Tak, można te parametry odczytać i jak powiedział wyżej argenta, jeżeli tylko sprawdzili błędy, a nie odczytali parametrów to taką diagnostykę można sobie w d... wsadzić (za przeproszeniem).
Peugeot 508 II SW 1.6pT
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
Peugeot 308 II 1.6bHDI
Były:
Volvo S60 R-Design D5
Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
Alfa Romeo 159 SW 2.4JTDm
Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD
Lancia Lybra SW 1.9JTD
Daewoo Espero 1.5 GLX
-
Ok czyli pojade jeszcze raz niech wszystko mi odczytują a nie!
Jak będe wiedział więcej to zaraz napisze...
i dzięki za informacje...
Pozdrawiam
Jak będe wiedział więcej to zaraz napisze...
i dzięki za informacje...
Pozdrawiam
Od siebie moge powiedziec tylko tyle czujnik wału ,no chyba że jeździsz na rezerwie paliwa.
-
Re: Lybra 2.4 JTD - gaśnie podczas jazdy/niskie ciśnienie pa
Witam po raz kolejny...
Kupiłem sobie kabelek i sam zrobiłem diagnostyke.Pod tym
[/URLlinkiem daje zrzut ekranu z błędami jakie mi się pokazały...Odrazu zaznacze że błędy takie jak: styk sprzęgła i pedał gazu to stare błędy...Pedał gazu kiedyś szwankował ale sie naprawił:P i od roku nie daje o sobie znać...
Przypuszczam że te gaśnięcie auta to wcale nie jest od ciśnienia paliwa tylko od czujnika położenia wału??I czy ten czujnik mam od razu wymieniać czy jak??
I jeszcze jak byście mogli mi powiedzieć co to za błędy ta cała reszta?Tzn. Zawór EGR no i te ciśnienie paliwa??Czy coś z tym powinienem zrobić czysię tym nie przejmować??
Jeszcze jedno...Jakie parametry powinienem odczytać??
Np. przy pozycji EGR po odpaleniu auta pokazuje 99% a po chwili spada aż do 1% i jest tak cały czas...Po lekkim dodaniu gazu wzrasta do 60-70% i pozostaje przez chwile...
Jeszcze zapytam o obroty silnika...Czy po odpaleniu obroty powinny stać w miejscu czy powinny minimalnie falować??Jeśli powinny falować to w jakich granicach??
Pozdrawiam
Kupiłem sobie kabelek i sam zrobiłem diagnostyke.Pod tym

Przypuszczam że te gaśnięcie auta to wcale nie jest od ciśnienia paliwa tylko od czujnika położenia wału??I czy ten czujnik mam od razu wymieniać czy jak??
I jeszcze jak byście mogli mi powiedzieć co to za błędy ta cała reszta?Tzn. Zawór EGR no i te ciśnienie paliwa??Czy coś z tym powinienem zrobić czysię tym nie przejmować??
Jeszcze jedno...Jakie parametry powinienem odczytać??
Np. przy pozycji EGR po odpaleniu auta pokazuje 99% a po chwili spada aż do 1% i jest tak cały czas...Po lekkim dodaniu gazu wzrasta do 60-70% i pozostaje przez chwile...
Jeszcze zapytam o obroty silnika...Czy po odpaleniu obroty powinny stać w miejscu czy powinny minimalnie falować??Jeśli powinny falować to w jakich granicach??
Pozdrawiam
- brygadzista1
- Klubowicz
- Imię: Hubert
Obroty mają prawo falować o kilka obrotów w FESie. EGR na wolnych obrotach powinien mieć wartość 40% jeśli się nie mylę a wraz z dodawaniem gazu powinien sie przymykać w kierunku 1%.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com
Wykasuj błędy i pojezdzij trochę zobaczysz które się powtórzą, wg mnie czujnik juz możesz wymienić.
-
A ten błąd P0215 to co oznacza dokładnie i jakie ma oznaki??
- Ramzes_II
- Odszedł od nas na zawsze
- Imię: Dominik
uzupełnij w profilu skąd jestes.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW
>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166<<<<<<<<<<<<<<<<<<
-
Do zamknięcia
Napisałbyś chociaż co było nie tak lub jak rozwiązałeś problem dla potomnychfilipssc pisze:Do zamknięcia

Jest:
-
Wymieniłem czujnik położenia wału i chodzi elegancko...Błędów na razie brak...