Lybra 1.8 - uszkodzony wał/naprawa a może swap

malin90
Dopiero zaczyna na naszym forum

Lybra 1.8 - uszkodzony wał/naprawa a może swap

Post autor: malin90 » 10 wrz 2012, 10:05

jak w temacie poszedł wał mianowicie zatarł się az tak na panewce iz juz mu zaden szlif nie pomoze.
dostać sam wał w dobrym stanie i zafundować mu panewnki to dość duzy wydatek .
mam terz drugą opcje, załozyć silnik 2.0 od Barchetty , znajomy odsprzedał by mi taki w pełni sprawny dosłownie za cene dobrych panewek do 1.8.
na mocowanie silnika niby wszystko by pasowało ale tu moje pytanie:
czy elektryka jest ta sama, czy pÓjdzie na starym komputerze czy teŻ trzeba terz dać okablowanie silnika i komputer i czy po zmianie komputera trzeba przerabiać reszte elektryki ( na forum Alfy udało mi się przeczytać ze wsadzili zamiast Alfowskiej 1.8 silnik 2.0 od Lancii bez zmiany komputera i działa dobrze, ale nie mam pojecia czy tu tak sie uda )
oraz pytanie awaryjne gdyba swap sie nie udał, czy wał od 2.0 Barchetty pasował by do Lancii 1.8 bo widze ze panewki są te same to bym chociaż wał przygarnął z 2.0
wielkie dzięki za odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, 10:20 przez Dudi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia/pisownia katastrofalna!!! Tak pisane kolejne posty wylądują w śmietniku!!!

Awatar użytkownika
Heathen
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Konrad

Re: Lybra 1.8 - uszkodzony wał/naprawa a może swap

Post autor: Heathen » 10 wrz 2012, 11:41

W Barchettcie siedział ten sam silnik o pojemności 1,8 nie żadne 2,0!
QV...soon:)

malin90

Post autor: malin90 » 10 wrz 2012, 13:46

jednak mnie wprowadził w błąd jest to silnik od fiata coupe 2.0

Awatar użytkownika
brygadzista1
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Hubert

Post autor: brygadzista1 » 10 wrz 2012, 14:08

Wystarczy sprawdzić numery sterowników ECU we Fiacie i Lybrach 2.0 i 1.8. Podejrzewam że będą zupełnie inne. A jeśli są inne to dochodzi Ci koszt ECU + adaptacja IMMO i inne problemy. Może się okazać, że taniej wyjdzie kapitalka Twojej jednostki. Jeśli Twój wał nie nadaje się do niczego to ja mam od 1.8 do regeneracji który oddam w cenie złomu.

PS,

zwracaj uwagę na swoją ortografię i sposób pisania, wypełnij pole z miejscowością w profilu bo bez tego tutaj zbyt wiele osób Ci nie pomoże.
Była:Piękna Lybra 1.9 JTD 115
Tysiące części do modeli: THESIS/LYBRA/PHEDRA/KAPPA oraz inne włoskie marki
SZUKASZ WŁOSKIEGO AUTA? POMOGĘ CI W ZNALEZIENIU ZADBANEGO EGZEMPLARZA
SPROWADZANIE SAMOCHODÓW NA ZAMÓWIENIE - 781952180
WYBIERZ MAILA ZAMIAST PW - it.carczesci@gmail.com

argenta67

Post autor: argenta67 » 10 wrz 2012, 20:01

Silniki 1,8 4-y cylindry a 2,0 5-ć cylindrów to zupełnie inne jednostki wiec nic nie będzie pasowało.

malin90

Post autor: malin90 » 10 wrz 2012, 21:24

silniki 2.0 5 cylindrów ? coś mi się nie zgadza bo widziałem ten silnik i jest on 4 cylindrowy i na bank był z fiata coupe z wariatorem i wałkami balansowymi
rozumiem ze próba wsadzenia innego komputera mija się całkowicie z celem, lecz czy pod względem czujników różniły się te silniki, gdyż w alfie dało się podmienić silnik 1.8 na 2.0 z lanci zostawiając stary komputer z wiązką , a są to bardzo podobne silniki

argenta67

Post autor: argenta67 » 10 wrz 2012, 21:29

malin90 pisze:silniki 2.0 5 cylindrów ? coś mi się nie zgadza bo widziałem ten silnik i jest on 4 cylindrowy i na bank był z fiata coupe z wariatorem i wałkami balansowymi
rozumiem ze próba wsadzenia innego komputera mija się całkowicie z celem, lecz czy pod względem czujników różniły się te silniki, gdyż w alfie dało się podmienić silnik 1.8 na 2.0 z lanci zostawiając stary komputer z wiązką , a są to bardzo podobne silniki
Silniki 2,0 w Lancii Lybra mają pięć cylindrów a cztery były tylko w Kappie 2,0 16VT i to do Alfy na pewno nie weszło.

Rafako

Post autor: Rafako » 10 wrz 2012, 21:37

malin90 pisze:silniki 2.0 5 cylindrów ? coś mi się nie zgadza bo widziałem ten silnik i jest on 4 cylindrowy i na bank był z fiata coupe z wariatorem i wałkami balansowymi
Silnik 2.0 z Fiata Coupe, o którym piszesz, jest 4 cylindrowy, 16 zaworowy i ma ok. 140 KM. Do Lybry nie podpasuje za chińskiego Boga (oczywiście jeśli nie chcesz, żeby Twój SWAP wyszedł 20 tyś zł, bo w takim przypadku to i 2.0 20V z Fiata Coupe przeszczepić można :D ), prędzej do Delty II byś go mógł zaszczepić ale o to Ci chyba nie chodziło ;)
Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dudi
Członek Zarządu LKP
Członek Zarządu LKP
Kontakt:

Post autor: Dudi » 10 wrz 2012, 21:40

Dokładnie - w Fiacie Coupe były silniki 2.0 zarówno 4- (16v) jak i 5-cylindrowe (20v).
Dudi
Fiat Brava 80 16v SX / Alfa Romeo 156 2.0 16v Selespeed / Lancia Lybra SW 1.9 JTD 115 LX Verde Olimpia
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair 170KM Distinctive
Fiat Fullback 2.4 MJ LuxNAV 180KM
Nysa Towos 522 '86 (do poprawek) / YAMAHA YZF-R6 (eeeeeeeRRRRRRrrrrr sześć)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lordabarth
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Michał

Post autor: lordabarth » 11 wrz 2012, 0:13

Ale były też 1.8 ze zmiennymi fazami rozrządu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”