Lybra 1.9JTD - czyszczenie i demontaż intercoolera

Codee

Re: Lybra 1.9JTD - czyszczenie i demontaż intercoolera

Post autor: Codee » 20 mar 2012, 14:24

no jak nie ma kopcenia i innych utrojostw to nie ma co ruszać dobrego.

To Turbo możliwe że dostało po dupce przez zimę ;)

Darasmu
Dopiero zaczyna na naszym forum
Dopiero zaczyna na naszym forum

Post autor: Darasmu » 21 mar 2012, 7:04

Byłem wczoraj u znajomego, powiedizał krótko.

Turbina do regeneracji cena do 900 zł. Więc jestem zadowolony to nie 3 koła :)

Dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika
Ramzes_II
Odszedł od nas na zawsze
Odszedł od nas na zawsze
Imię: Dominik

Post autor: Ramzes_II » 21 mar 2012, 8:45

Darasmu pisze:Byłem wczoraj u znajomego, powiedizał krótko.

Turbina do regeneracji cena do 900 zł. Więc jestem zadowolony to nie 3 koła :)

Dzieki za pomoc.
No widzisz. Pseudo mechaników-wymieniaczy, przy tym bajkopisarzy-fantastów jak ten co Ci remont silnika chciał zrobic omijaj szerokim łukiem.
Tuning oraz diagnostyka JTD, JTDm, TDI, CDI, HDI ... i HGW :D

>>>>>>>>>>>>>>>>>>tel: 661-104-166
<<<<<<<<<<<<<<<<<<

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 06 maja 2012, 16:06

No i się wziąłem w końcu za intercooler, oczywiście nie udało się go wymontować z powodu kręcącej się śruby w prawej lampie. Na początku siedziała mocno, po puszczeniu zaczęła się ciężko bo ciężko obracać i nie dało rady wykręcić - na tym koniec bo żeby zdjąć zderzak - trzeba wykręcić lampę(y).
Jednym słowem: zaje*iście.

Myślę, żeby karszerem przez ten wlot powietrza wymyć chłodnicę intercoolera(oczywiście zatykając przy tym rurę do filtra powietrza), dodając do wody jakiś płyn, np. do naczyń, a następnie zaślepić na dole rurkę intercoolera i od góry wlać benzyny aby wnętrze wymyć.

Ma ktoś inny pomysł ?
Lancia Lybra Intensa SW 1.9 JTD

argenta67

Post autor: argenta67 » 06 maja 2012, 20:09

ksk pisze:No i się wziąłem w końcu za intercooler, oczywiście nie udało się go wymontować z powodu kręcącej się śruby w prawej lampie. Na początku siedziała mocno, po puszczeniu zaczęła się ciężko bo ciężko obracać i nie dało rady wykręcić - na tym koniec bo żeby zdjąć zderzak - trzeba wykręcić lampę(y).
Jednym słowem: zaje*iście.

Myślę, żeby karszerem przez ten wlot powietrza wymyć chłodnicę intercoolera(oczywiście zatykając przy tym rurę do filtra powietrza), dodając do wody jakiś płyn, np. do naczyń, a następnie zaślepić na dole rurkę intercoolera i od góry wlać benzyny aby wnętrze wymyć.

Ma ktoś inny pomysł ?
Nieodkręcające sie śruby to standard więc wyrywa sie z lampy koszyk i odkręca się po podgrzaniu a potem wklejasz koszyczek z powrotem i lampa jest ok no a jak już wyjmiesz to zderzak zdejmiesz.

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 21 maja 2012, 14:44

Kompletnie nie chciało mi się wyrywać śrub z reflektorów i zdejmować zderzaka.

Podjechałem na myjkę ciśnieniową i przez ten otwór wymyłem - poleciały takie niemiłosierne czarne rzygowiny że aż miło. Wcześniej miałem auto na podnośniku i sprawdziłem czy tak można - można. W przeciwieństwie do jednego klubowicza, który zamieścił tutaj fotki intercoolera przed czyszczeniem - mój był zasyfiony grubiej i cała powierzchnia.
Czyściutki prawie cały, malutki paseczek na środku tylko został w miejscu gdzie powietrze jest rozdzielane góra/dół - podjedzie się na poprawkę :)

Jeszcze wewnątrz go wymyję bez demontażu w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kamil

Post autor: conway87 » 13 sie 2012, 18:04

Mam pytanie gdzie jest ta dziura od intercoolera na dole? przy zderzaku z przodu? Bo moja lyberka zaczyna kopcić . I czy może ktoś opicaś dokładnie jak go umyć od środka? Bez wyjmowania?

Awatar użytkownika
conway87
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Kamil

Post autor: conway87 » 13 sie 2012, 19:52

Nie wiem od czego zacząć , lyberka troszke zaczyna dymić na czarno jak ja przycisne, oleju nie ubywa, plastikowa rura ktora idzie do intercoolera po prawo na łączeniu się poci. I chyba rura do turbo jest troche peknieta i ktoś tam wcześniej izolacją okrecił. Proszę o podpowiedz od czego zacząć i co może być przyczyną dymienia.Podjechałem na myjke i troche opłukałem przez wlot przy zderzaku interooler. Proszę o pomoc i jak najprostsze wyjasnienie, bo jestem swierzy w tym temacie

Awatar użytkownika
blakly83
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka
Imię: Piotrek

Post autor: blakly83 » 14 sie 2012, 9:39

Z tym czyszczeniem intercollera z oleju od środka poprzez wlewanie czegokolwiek palnego typu benzyna i rozpuszczalnik bym unikał. Sam tak kiedyś zrobiłem i o mało zawału nie dostałem. Odpiąłem wszystkie rury lecące do intercoolera po czym zaślepiłem dolną i zalałem go rozpuszczalnikiem .Po 15 min zacząłem wszystko spuszczać i na koniec odczekałem z godzinkę żeby resztki odparowały.Potem nadszedł czas na poskładanie i odpalenie silnika i to był horror...:/ Jak odpaliłem to silnik wkręcił sie na maksymalne obroty i nawet po wyciągnięciu kluczyka nie chciał sie zgasić, myślałem ze zacznę zaraz uciekać z garażu ,ale na szczęście zgasł i nic się nie stało,ale strachu sie najadłem i to nieźle.

Krzysiek82
Klubowicz
Klubowicz
Imię: Krzysiek

Post autor: Krzysiek82 » 14 sie 2012, 11:42

blakly83 pisze:Z tym czyszczeniem intercollera z oleju od środka poprzez wlewanie czegokolwiek palnego typu benzyna i rozpuszczalnik bym unikał. Sam tak kiedyś zrobiłem i o mało zawału nie dostałem. Odpiąłem wszystkie rury lecące do intercoolera po czym zaślepiłem dolną i zalałem go rozpuszczalnikiem .Po 15 min zacząłem wszystko spuszczać i na koniec odczekałem z godzinkę żeby resztki odparowały.Potem nadszedł czas na poskładanie i odpalenie silnika i to był horror...:/ Jak odpaliłem to silnik wkręcił sie na maksymalne obroty i nawet po wyciągnięciu kluczyka nie chciał sie zgasić, myślałem ze zacznę zaraz uciekać z garażu ,ale na szczęście zgasł i nic się nie stało,ale strachu sie najadłem i to nieźle.
E, bez przesady. Sam czyściłem intercooler nitro, wypłukałem nim cały czarny syf, aż wylatywał czysty płyn, dobrze wylałem resztki z zakamarków, postał sobie nockę na odparowanie i złożyłem do kupy. Silnik zapalił normalnie, bez żadnych problemów / trzęsienia / podwyższonych obrotów. Po prostu może wciągnął Ci jakieś resztki oleju z rur gumowych jak to wszystko ruszyłeś przy demontażu.

ksk
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: ksk » 14 sie 2012, 12:03

conway87, najpierw sprawdź dokładnie szczelność rur i połączeń... Jeśli jest nawet drobna nieszczelność, będzie poddymianie (niezależnie od stanu intercoolera).

Awatar użytkownika
makar70
Forumowicz/ka
Forumowicz/ka

Post autor: makar70 » 13 wrz 2012, 18:12

witam a mi d-mi na siwo oleju trochę weznie kop-to w miare co to jest
Lybra 1.9 JTD kombi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik, przeniesienie napędu i układ chłodzenia”